În cele ce urmează vă prezentăm FILMUL SUSPENDĂRII LUI TRAIAN BĂSESCU, din 2007.
Pe 12 februarie 2007, PSD a depus, la Parlament, documentul prin care cerea iniţierea procedurii de suspendare a Preşedintelui României. Într-un document de 25 de pagini, reprezentanţii PSD au enumerat motivele pentru care considerau că şeful statului trebuia înlăturat din funcţie. Printre acuzaţiile aduse de social-democraţi preşedintelui se numărau mai multe abuzuri şi încălcări grave ale Constituţiei, precum şi acte de sfidare şi denigrare a instituţiilor fundamentale ale statului.
Acuzaţiile aduse preşedintelui Băsescu în 2007 au fost următoarele:
– încălcarea Constituţiei, încă din prima zi de mandat
– blocarea activităţii Parlamentulului prin încercările de schimbare a preşedinţilor celor două camere
– încercarea de a-l determina pe premier să îşi dea demisia
– folosirea instituţiilor statului şi controlarea acestora prin interpuşi
– inferenţa în treburile justiţiei
– dispreţ şi aroganţă faţă de partidele politice, cu excepţia PD
– atacarea constantă a PNL şi a lui Călin Popescu Tăriceanu
– încercarea de substituire a Guvernului şi premierului
– neimplicarea, ca moderator, pentru prevenirea organizării referendumului pentru autonomia Ţinutului Secuiesc
VEZI MOTIVELE SUSPENDĂRII LUI TRAIAN BĂSESCU în 2012
La sfârşitul lunii februarie, Parlamentul a aprobat înfiinţarea unei comisii de anchetă privind suspendarea preşedintelui. Preşedinte al comisiei a fost ales liderul conservatorilor, Dan Voiculescu.
Pe 22 martie 2007, a fost finalizat raportul comisiei parlamentare care a anchetat faptele preşedintelui. Comisia condusă de Dan Voiculescu a constatat atunci că şeful statului a încălcat Constituţia şi era implicat în fapte penale. Potrivit Raportului Comisiei Voiculescu, document de aproximativ 700 de file, preşedintele încălcase nu mai puţin de 27 articole din Constituţie, prin următoarele fapte:
– partizanat politic
– a deturnat voinţa electoratului
– intervenţie brutală în activitatea Parlamentului
– a generat instabilitate politică
– a adus grave prejudicii instituţiilor statului
– şi-a subordonat serviciile de informaţii
– şi-a arogat dreptul la iniţiativă legislativă
– şi-a subordonat guvernul şi s-a substituit acestuia
– a înfiinţat organisme paralele cu instituţiile constituţionale
– a participat la şedinţele de guvern când nu erau probleme care ţin de competenţa preşedintelui
– a refuzat să numească în funcţie unii miniştri
– a comandat public procurorilor ce dosare să instrumenteze
– a periclitat existenţa unei justiţii independente
– s-a substituit judecătorilor
– a timorat Curtea Constituţională
– a acceptat efectuarea unor interceptări ilegale
– nu a prezentat strategia naţională de apărare
– a favorizat diverşi agenţi economici
– a avut iniţiative personale în politica externă
Pe 10 aprilie 2007, Curtea Constituţională a avizat negativ cererea de suspendare a şeful statului, pe motiv că faptele preşedintelui nu constituiau încălcări grave ale Constituţiei. Avizul Curţii era însă consultativ, iar decizia privind suspendarea revenea Parlamentului.
Pe 19 aprilie 2007, Parlamentul României a votat cererea de suspendare pe motiv de neconstituționalitate, cu 322 voturi „pentru”, 108 „împotrivă” și 10 abțineri. Din acel moment interimatul la preşedinţie a fost asigurat de preşedintele de atunci al Senatului, Nicolae Văcăroiu şi, potrivit Constituţiei, în termen de 30 de zile urma să fie organizat referendumul la care cetăţenii erau chemaţi să se pronunţe pro sau contra demiterii lui Traian Băsescu.
VEZI ŞEDINŢA SUSPENDĂRII LUI TRAIAN BĂSESCU DIN 2007
Data referendumului a fost stabilită pentru 19 mai 2007, la limita termenului legal de 30 de zile. În campanie, preşedintele suspendat a luat ţara la picior şi i-a atacat necontenit pe „oligarhii” ţării: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Dan Ioan Popescu, Attila Verestoy si Viorel Hrebenciuc. „O sa enumar astazi cativa din oligarhi: Dinu Patriciu alaturi de Calin Popescu Tariceanu, dar Dinu Patriciu in calitate de adevarat conducator al PNL si al Guvernului. Dan Voiculescu, un alt om care de 17 ani influenteaza decizii politice in favoarea lui, Dan Ioan Popescu, omul care a pus bazele sistemului ticalosit din vanzarea de energie. Domnul Verestroy Attila, omul care are pretentia ca da de mancare romanilor, el a reusit sa faca si sa controleze bonurile care se dau salariatilor prin diverse intreprinderi si institutii, credeti ca le-a luat prin licitatie? Nu, le-a luat la schimb de sustinere politica. Viorel Hrebenciuc, sforarul si artizanul acestei actiuni de suspendare”, ataca Băsescu.
La referendumul din 19 mai 2007, românii au decis ca Traian Băsescu să se întoarcă la Palatul Cotroceni. 74,48% dintre români au votat împotriva suspendării lui Băsescu, iar 24,75% au votat pentru. A doua zi, Băsescu a sărbătorit victoria la Universitate, alături de sute de bucureşteni ieşiţi în stradă. În mijlocul mulţimii, Băsescu promitea că la fiecare trei luni va da românilor raportul în piaţa publică de la Kilometrul zero al României.
Pe 24 mai 2007, la 32 de zile de la suspendare, Traian Băsescu s-a întors la Palatul Cotroceni. Momentul a fost marcat printr-o ceremonie organizată în aer liber, în curtea Palatului Cotroceni.