Băsescu, în Parlament: Suspendarea are ca scop punerea sub controlul USL a instituţiilor

Zi istorică în Parlament. Cererea USL privind suspendarea preşedintelui a fost citită joi în plenul celor două Camere ale Parlamentului, de către senatorul PSD Toni Greblă. Vineri, urmează dezbaterea şi votul, după ce în plen a fost respinsă cererea de înfiinţare a unei comisii de anchetă privind acuzaţiile aduse preşedintelui Traian Băsescu. La şedinţa de joi a fost prezent şi preşedintele. Traian Băsescu a aşteptat singur în bancă să îi vină rândul la microfon. În discurusl susţinut în faţa parlamentarilor, şeful statului a afirmat că documentul de suspendare are ca obiective de fond punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului , în principal a justiţiei şi nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009. Şeful statului a mai anunţat şi că vrea să participe şi la şedinţa de vineri în care va fi dezbătută cererea de suspendare.
Romania TV
04 iul. 2012, 22:48
Băsescu, în Parlament: Suspendarea are ca scop punerea sub controlul USL a instituţiilor

UPDATE 13.45 Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) se vor întruni vineri, la ora 9,00, pentru a discuta cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 12.20 Plenul comun al Camerelor Parlamentului în care se va dezbate şi vota cererea de suspendare a preşedintelui Băsescu a fost convocat pentru vineri, la ora 18.00.

UPDATE 11.50 Curtea Constituţională a României trebuie să dea un aviz consultativ privind cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu până vineri, la ora 12,00, a decis, joi, plenul reunit al Parlamentului.

Decizia a fost luată cu 221 de voturi favorabile, niciun vot împotrivă şi opt abţineri.

UPDATE 11.30 Plenul Parlamentului a respins, cu 216 voturi „pentru”, solicitarea PDL de constituire a unei comisii de anchetă privind acuzaţiile care sunt aduse preşedintelui Traian Băsescu în cererea de suspendare depusă de USL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în Parlament, că documentul de suspendare are ca obiective de fond punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului, în principal a justiţiei şi nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009.

Potrivit şefului statului, documentul de suspendare are patru mari obiective, trei de fond şi unul conjunctural.

El a precizat că unul dintre obiective este punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului , în principal a justiţiei.

Băsescu a precizat că un alt obiectiv este punerea instituţiilor sub controlul de partid.

De asemenea, el a arătat că un alt obiectiv este nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009, în care românii au decis că vor Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari.

Preşedintele a mai spus că motivul conjuctural este determinat de faptul că premierul Victor Ponta, furnizat de USL, a ajuns să fie recunoscut în toată lumea ca „primul-ministru copy paste”.

UPDATE 11.15: Preşedintele a părăsit sala de plen a Camerei Deputaţilor, după ce şi-a prezentat punctul de vedere, după citirea cererii de suspendare a sa din funcţie. Traian Băsescu a fost aplaudat de către democrat-liberali.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în plen, că doreşte să participe vineri la dezbaterea cererii de suspendare a sa din funcţie.

UPDATE 10.55: Traian Băsescu şi-a prezentat apărarea la acuzaţiile aduse

„Eu doresc să particip la dezbatere. Ca atare, azi (joi – n.r.) voi face o scurtă prezentare, iar cu ocazia dezbaterilor, voi reveni în Parlament pentru a prezenta punctul de vedere al României la fiecare punct. Preşedinţia a primit documentul miercuri seară, la 21.30. Deci, vă mulţumesc anticipat pentru că m-aşi invitat la dezbaterea documentului politic prezentat anterior”.

„Nu contest dreptul Parlamentului de a iniţia suspendarea preşedintelui. Cred în acest mod de a-l valida sau invalida pe preşedinte, într-un moment când majoritatea consideră să o facă. Dar nu cred că procedura poate avea fisuri sau abuzuri”.

„Apreciez că documentul are 4 mari obiective: 3 de fond, unul conjunctural. Unul este punerea sub controlul USL al instituţiilor statului şi justiţiei, prin încălcarea legii, iar altul este nepunerea în aplicare a referendumului din 2009, în urma căruia poporul a votat cu 85% pentru Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Obiectivul conjunctural este că premierul pe care l-aţi furnizat este cunoscut în Europa şi dincolo de Ocean ca prim-ministrul „copy/paste”. O altă problemă este CV-ul premierului”.

„Mulţi credeţi că instituţiile statului mai sunt ca în 2004. Vă înşelaţi amarnic. Sunt 8 ani de când cu migală, cu perseverenţă, s-a construit independenţa justiţiei faţă de politic. Ştiu că aveţi probleme de neînţeles legate de acest lucru. Am văzut afirmaţiile făcute de liderul spiritual al USL, Dan Voiculescu. Nu puteţi întoarce realităţile justiţiei”.

„Îmi reproşaţi angajarea publică şi declaraţiile făcute. Nu am văzut fapte incriminate, ci declaraţii. Şi eu sunt la fel de liber ca şi un parlamentar să fac declaraţii”.

„Am vrut ca majoritatea să înţeleagă că nu mă ascund la Cotroceni”.

„Aud că am tăiat eu pensiile pensionarilor. Ştiu că s-a reuşit propagarea acestei convingeri şi către pensionari. La referendum mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii cărora nu li s-a tăiat pensia sau cărora le-au crescut în timpul mandatelor mele”.

„V-aţi asumat provocarea ca un politician care a refuzat să-i mintă pe români să fie trimis în faţa electoratului ca să fie validat sau invalidat. Pentru mine a fost o obligaţie să le spun adevărul. Nu i-am minţit, le-am spus exact cum stăteam şi ce putea să facă Guvernul pentru ei.”

„Cred că în sală sunt oameni care participau la întâlniri ale coaliţiei, la care nu am fost niciodată. Nu am mers să bat cu pumnul în masă pentru un lucru sau altul”.

„Sper că voi avea ocazia să răspund, punct cu punct, obiecţiilor din sesizarea USL. Până atunci, vă atenţionez că nimeni nu va veni să facă ordine în România. Avem obligaţia să ne facem noi ordine în funcţionarea statului, iar procedurile aflate de Guvern, în ultimele 45 de zile, arată că sunt dispuşi să dea lovituri consistente funcţionării statului român”.

„Continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui României respectând instituţiile statului, procedurile şi Constituţia, şi atunci nu veţi avea niciun reproş din partea mea. Obiectivul major al acestei suspendări este punerea sub control a justiţiei, a instituţiilor statului şi nerespectarea referendumului. A propos, nu aţi vrea cu ocazia referendumului de invalidare, să organizaţi un referendum pentru validarea unei noi Constituţii care să fie modificată doar pentru un Parlament unicameral şi 300 de parlamentari?”.

UPDATE 10.30: România TV informează că preşedintele Băsescu i-a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să poată interveni în timpul dezbaterilor pe marginea suspendării sale.

UPDATE 10.18: Preşedintele comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a dat citire cererii de suspendare din funcţia a preşedintelui. Şedinţa a fost prezidată de preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea. Şeful statului a stat singur în banca în care de obicei stau membrii Guvernului. Băsescu a ascultat discursul lui Greblă şi din când în când, şi-a făcut unele notiţe.

UPDATE 10.10: Pe holul Parlamentului, în timp ce se îndrepta spre sala de plen, preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat de jurnalişti dacă cererea de suspendare a sa din funcţie este constituţională. „Asta numai Curtea Constituţională poate decide. Nu spun nimic acum, vorbesc în plen”, le-a spus Traian Băsescu jurnaliştilor care l-au întâmpinat.

La intrarea în sală, parlamentarii PDL s-au ridicat în picioare şi l-au aplaudat.

UPDATE 10.00: Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament. Şeful Statului a fost întâmpinat la intrarea în Senat de către preledintele Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

UPDATE ora 9.20: Preşedintele Traian Băsescu va venit, joi, la Parlament pentru a asista la citirea cererii USL de suspendare a sa din funcţie.

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate da Parlamentului explicaţii privind faptele care i se impută.

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a explicat că Traian Băsescu poate veni la şedinţa de joi pentru a-şi expune punctul de vedere, imediat după citirea cererii de suspendare, ori la şedinţa de vineri  în care se dezbate şi se votează solicitarea.

După şedinţa în care se dă citire cererii de suspendare, Parlamentul urmează să trimită documentul Curţii Constituţionale pentru un aviz consultativ.

Crin Antonescu a spus că Parlamentul va propune un termen de aproximativ 24 de ore Curţii pentru a elabora acest aviz, iar dacă judecătorii nu-l vor oferi în termenul fixat, procedura va continua în lipsa acestuia.

Vineri, ar urma să aibă loc şedinţa de dezbatere şi de vot asupra suspendării. Pentru ca solicitarea de suspendare a preşedintelui să fie considerată aprobată, aceasta trebuie să fie votată de majoritatea senatorilor şi deputaţilor.

CITEŞTE  ŞI Care sunt PAŞII pentru suspendarea lui Traian Băsescu

Potrivit Mediafax, această majoritate ar fi de 218 voturi, întrucât totalul deputaţilor este acum de 310, iar cel al senatorilor de 124. Numeroase mandate sunt vacante în ambele Camere. Grupurile USL numără cu patru parlamentari sub această cifră a majorităţii.

Grupurile UDMR au 28 de senatori şi deputaţi, grupurile progresiste – 24, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale – 16 deputaţi. De asemenea, sunt 9 deputaţi fără apartenenţă la un grup parlamentar, precum şi un senator neafiliat – Mircea Geoană.

Preşedintele PDL Vasile Blaga – partid care are în grupurile parlamentare 142 de senatori şi deputaţi – a declarat, miercuri, că PDL „este alături de preşedintele Traian Băsescu clar şi fără comentarii” şi a făcut un apel „solemn” adresat UDMR, UNPR şi grupului minorităţilor „să se trezească” şi să nu participe la acte de „banditism politic”.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Vacanța i s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit o româncă într-un hotel din cea mai cunoscută stațiune din Bulgaria. “Se auzeau 2-3 voci. Am așteptat dimineața să pot ieși din cameră”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Din iulie, ne așteaptă scumpiri MARI. Care sunt produsele pentru care vei plăti MAI MULT
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Un desert fabulos cu ciocolată. E gata în câteva minute
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Bugetarii vor avea o nouă minivacanță de patru zile în august
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!