‘Există un adevăr major pe care eu îl susţin public, fără ezitare: justiţia nu este curată 100%, cum ar trebui să fie. (…) Nu, nu este atât de riscantă cum pare, când apar astfel de cazuri’, a spus şeful statului într-o emisiune B1 Tv, citată de Agerpres.
El a spus că nu doreşte să anticipeze, dar că probabil vor mai fi cazuri de corupţie depistate la Curtea de Apel Bucureşti.
Băsescu a susţinut că în ultimii zece ani justiţia s-a schimbat consistent, însă a arătat că ‘din păcate vechea generaţie a rămas cu năravurile în care a crescut’.
‘Probabil că pe măsură ce noua generaţie începe să ocupe funcţiile în ierarhia sistemului judecătoresc, lucrurile vor deveni tot mai curate’, a spus şeful statului.
Preşedintele Băsescu a menţionat că magistraţii au pensii de 9.000-16.000 de lei: ‘Asta arată că nu întotdeauna sau pentru unii oameni a fi bine plătit nu înseamnă că nu-ţi funcţionează tarele de caracter, să vrei mai mult decât ai. Problema este de educaţie şi de conştiinţă. Pe de alta parte, nu putem spune că n-am avut în ultima vreme probe de magistraţi care sunt în afara oricărui dubiu şi şi-au făcut treaba aplicând legea’, a spus şeful statului.
Traian Băsescu a susţinut că trebuie să existe sistemul ”checks and balances”.
‘Undeva cele trei puteri trebuie să se întâlnească şi dacă aţi observat în Constituţie preşedintele poate prezida şi şedinţe ale Guvernului, poate prezida şi CSM, poate să adreseze mesaje Parlamentului. Deci este cineva, o funcţie, care într-un fel sau altul trece prin toate cele trei puteri cu un grad mai mare sau mai mic de autoritate asupra celor trei sisteme. Sistemele nu pot funcţiona independent, pentru că dacă nu se controlează unul pe altul, unul din sisteme poate să o ia razna’, a punctat şeful statului.
În context, el a apreciat că trebuie mutată responsabilitatea propunerii pentru procurori şefi la CSM.
‘N-are la ce să se bage Guvernul, pentru că şi ministrul Justiţiei este tot politic numit. Şi dacă s-ar face propunerile de la CSM şi pentru procurori către preşedinte, nu ar exista, mai ales că preşedintele poate respinge numai motivat o propunere a CSM-ului şi poate motiva mai puţin când e vorba de o propunere care vine de la Guvern’, a explicat şeful statului.
Băsescu a spus că ‘ar trebui lăsată ca o probă de seriozitate’ de către actuala majoritate propunerea procurorilor şefi de către CSM.