Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în discursul susţinut la evenimentul de marcare a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei de Studii Economice, că România n-a trecut uşor prin momentul de criză care s-a manifestat cel mai virulent în 2010, dar că a reuşit să se stabilizeze din punctul de vedere macroeconomic destul de rapid.
„Aş spune că marea noastră problemă este incapacitatea de a absorbi banii europeni şi nu pentru că nu sunt proiecte. Sunt un om care priveşte cu atenţie la toate structurile guvernamentale, nu din mai anul trecut, ci de circa opt ani. Avem o capacitate administrativă redusă, din cauza, în primul rând, slabei pregătiri a funcţionarilor. De regulă, totul a fost aruncat pe miniştri, pe politicieni care, slavă Domnului, au tarele lor, dar lucrul de care România nu beneficiază acum este legat de funcţionarii pregătiţi, capabili să răspundă misiunilor de funcţionari publici, de angajaţi în sistemul de stat al României, fie că vorbim de nivelul central sau de nivelul local”, a spus Băsescu, potrivit Agerpres.
Băsescu a criticat şi capacitatea de prognoză a României, dând ca exemplu faptul că la sfârşitul anului 2008 se preconiza o creştere economică de 5,4% pentru anul 2009, dar ţara noastră a înregistrat o creştere negativă de 6,8%. „Unde este capacitatea noastră de prognoză? Până la urmă, pe ce lucrează politicienii, pe ce iau decizii?„, a spus şeful statului.
Pe de altă parte, şeful statului a arătat că una dintre priorităţile României, în contextul în care ţara noastră doreşte să intre în zona Euro, este creşterea competitivităţii, adăugând că sectorul de stat este unul neperformant.
„Din păcate, sectorul de stat generează pierderi, generează pierderi şi prin marile regii, şi printr-un aparat bugetar extrem de dezvoltat în raport cu nevoile reale. Aş spune că pentru politicieni, şi în mod egal pentru specialişti, obligaţia perioadei imediat următoare este găsirea soluţiilor pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti„, a afirmat Băsescu.
Şeful statului a precizat că se întreabă adesea, ca om politic, dacă România este pregătită de intrarea în zona Euro, menţionând că răspunsul la această întrebare i l-au dat ţări precum Cipru sau Slovenia. El a afirmat, în context, că deşi cele două ţări au intrat recent în zona Euro, la puţin timp au trecut printr-o criză economică profundă.
Totodată, preşedintele T consideră că Europa a consultat prea târziu specialiştii, pentru identificarea soluţiilor de ieşire din criza economică, punctând că rezultatul se vede în recentul anunţ al Eurostat privind creşterea şomajului.
„Rezultatul acestui efort de cinci ani l-am văzut anunţat ieri de Eurostat – creşterea şomajului în zona euro a ajuns la limite fără precedent, 12 %, în condiţiile în care, la începutul crizei, nivelul şomajului era de circa 8%. Şi atunci ne întrebăm: Europa nu a avut capacitate profesională alături de oamenii politici să identifice soluţiile de ieşire din criză? Răspunsul este că, în mod categoric, a avut această expertiză, dar specialiştii au fost consultaţi prea târziu. O Europă care şi-a asigurat prosperitatea prin datorii, împovărând bugetele statelor dincolo de limitele suportabile nu putea sa evite ceea ce se întâmplă din 2008 şi până în prezent, o stagnare, uneori recesiune şi scăderea nivelului de trai, pentru că obligaţia de a plăti datoriile a devenit scadentă”, a completat Băsescu.
La evenimentul dedicat aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea ASE Bucureşti au fost prezenţi şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, reprezentanţi ai Guvernului, BNR, mediului economic, mediului academic şi ai corpului diplomatic străin acreditat la Bucureşti.