Băsescu, la ASE: Avem funcţionari SLAB pregătiţi. Sectorul de stat generează pierderi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că problema incapacităţii ţării noastre de absorbţie a fondurilor europene este cauzată şi de capacitatea administrativă redusă, ca urmare a faptului că funcţionarii publici sunt slab pregătiţi.
Iulian Tudor
03 apr. 2013, 10:07
Băsescu, la ASE: Avem funcţionari SLAB pregătiţi. Sectorul de stat generează pierderi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în discursul susţinut la evenimentul de marcare a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei de Studii Economice, că România n-a trecut uşor prin momentul de criză care s-a manifestat cel mai virulent în 2010, dar că a reuşit să se stabilizeze din punctul de vedere macroeconomic destul de rapid.

„Aş spune că marea noastră problemă este incapacitatea de a absorbi banii europeni şi nu pentru că nu sunt proiecte. Sunt un om care priveşte cu atenţie la toate structurile guvernamentale, nu din mai anul trecut, ci de circa opt ani. Avem o capacitate administrativă redusă, din cauza, în primul rând, slabei pregătiri a funcţionarilor. De regulă, totul a fost aruncat pe miniştri, pe politicieni care, slavă Domnului, au tarele lor, dar lucrul de care România nu beneficiază acum este legat de funcţionarii pregătiţi, capabili să răspundă misiunilor de funcţionari publici, de angajaţi în sistemul de stat al României, fie că vorbim de nivelul central sau de nivelul local”, a spus Băsescu, potrivit Agerpres.

Băsescu a criticat şi capacitatea de prognoză a României, dând ca exemplu faptul că la sfârşitul anului 2008 se preconiza o creştere economică de 5,4% pentru anul 2009, dar ţara noastră a înregistrat o creştere negativă de 6,8%. „Unde este capacitatea noastră de prognoză? Până la urmă, pe ce lucrează politicienii, pe ce iau decizii?„, a spus şeful statului.

Pe de altă parte, şeful statului a arătat că una dintre priorităţile României, în contextul în care ţara noastră doreşte să intre în zona Euro, este creşterea competitivităţii, adăugând că sectorul de stat este unul neperformant.

Din păcate, sectorul de stat generează pierderi, generează pierderi şi prin marile regii, şi printr-un aparat bugetar extrem de dezvoltat în raport cu nevoile reale. Aş spune că pentru politicieni, şi în mod egal pentru specialişti, obligaţia perioadei imediat următoare este găsirea soluţiilor pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti„, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a precizat că se întreabă adesea, ca om politic, dacă România este pregătită de intrarea în zona Euro, menţionând că răspunsul la această întrebare i l-au dat ţări precum Cipru sau Slovenia. El a afirmat, în context, că deşi cele două ţări au intrat recent în zona Euro, la puţin timp au trecut printr-o criză economică profundă.

Totodată, preşedintele T consideră că Europa a consultat prea târziu specialiştii, pentru identificarea soluţiilor de ieşire din criza economică, punctând că rezultatul se vede în recentul anunţ al Eurostat privind creşterea şomajului.

„Rezultatul acestui efort de cinci ani l-am văzut anunţat ieri de Eurostat – creşterea şomajului în zona euro a ajuns la limite fără precedent, 12 %, în condiţiile în care, la începutul crizei, nivelul şomajului era de circa 8%. Şi atunci ne întrebăm: Europa nu a avut capacitate profesională alături de oamenii politici să identifice soluţiile de ieşire din criză? Răspunsul este că, în mod categoric, a avut această expertiză, dar specialiştii au fost consultaţi prea târziu. O Europă care şi-a asigurat prosperitatea prin datorii, împovărând bugetele statelor dincolo de limitele suportabile nu putea sa evite ceea ce se întâmplă din 2008 şi până în prezent, o stagnare, uneori recesiune şi scăderea nivelului de trai, pentru că obligaţia de a plăti datoriile a devenit scadentă”, a completat Băsescu.

La evenimentul dedicat aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea ASE Bucureşti au fost prezenţi şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, reprezentanţi ai Guvernului, BNR, mediului economic, mediului academic şi ai corpului diplomatic străin acreditat la Bucureşti.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Un bărbat din Kerala, blocat timp de 42 de ore într-un lift de spital fără mâncare sau apă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'