Preşedintele Băsescu a spus că echilibrul macroeconomic al României rămne unul destul de fragil. „Acum suntem pe linia de plutire din punct de vedere macroeconomic, dar nu suntem definitiv consolidaţi”, a spus şeful statului.
Băsescu a avertizat că există tendinţa unor decizii populiste ce pot afecta climatul economic. „Cu câteva decizii populiste putem dezechilibra economia, iar această tendinţă există”, a spus preşedintele.
Acesta a arătat că principala problemă rămâne sectorul de stat al economiei, Băsescu apreciind situaţia ca „dezastruoasă” din cauza managementului defectuos al companiilor deţinute de stat.
Şeful statului a precizat că România are nevoie să fie asistată încă doi ani, arătând că ţara noastră a reuşit să finalizeze al doilea acord cu FMI, deşi au fost câteva probleme, dar au fost depăşite.
„Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiţi, au fost câteva probleme, dar, cu bunăvoinţa tuturor, acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou. Voi fi direct. Iniţial, Comisia Europeană nu prea a fost în favoarea unui nou acord, doar pentru că nu au astfel de reglementări referitoare la ţări cărora nu li se mai aplica procedura de deficit bugetar excesiv – ştiţi problema…dar am reuşit să avem o înţelegere cu Comisia Europeană, acum putem continua”, a mai spus preşedintele.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional se află pentru două zile la Bucureşti. Christine Lagarde a avut luni o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.
Autorităţile au precizat anterior că doresc ca noul acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.
Cel mai recent acord al României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi finalizată în 2011.
Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.