„Zona asta la întretăierea dintre Bucovina şi Maramureş are semnificaţii vii pentru mine, pentru că soţia mea este bucovineancă„, le-a spus Băsescu jurnaliştilor.
El a arătat că i-a plăcut foarte mult predica de la slujba religioasă şi a apreciat faptul că sunt bine îngrijite mormintele aflate în apropierea bisericii mănăstirii ale soldaţilor români, unguri, germani căzuţi în al doilea război mondial.
Un localnic i-a amintit preşedintelui că a fost la Prislop şi în vara anului trecut, pe când era suspendat. „Da, era în vremuri de restrişte. Dar a prins bine”, a răspuns Băsescu.
El a făcut o baie de mulţime printre miile de oameni veniţi la mănăstire şi la festivalul folcloric „Hora de la Prislop” şi a primit câteva daruri de la meşteri populari.
„Hora de la Prislop” este un festival interjudeţean care promovează datina, portul şi cântecul popular şi se desfăşoară anual în duminica de după Sfânta Maria. La festival participă ansambluri din Maramureş, Suceava şi Bistriţa-Năsăud, care încing o faimoasă horă. De asemenea, sunt gătite mâncăruri tradiţionale şi are loc un târg al meşterilor populari.
Ediţia la care au participat cele mai multe persoane a fost în anul 1973, când la „Hora la Prislop” se spune că ar fi fost prezenţi peste 50.000 de oameni. Anul acesta erau aşteptate în jur de 20.000 de persoane.
Nu este pentru prima dată când Traian Băsescu vine la această sărbătoare. El a mai fost aici şi în 2009, dar şi anul trecut. În vara lui 2012, el şi soţia sa au participat însă doar la slujba de la Mănăstirea Prislop, nu şi la serbarea câmpenească.
Suspendat din funcţie atunci, Traian Băsescu declara: „Orice creştin are nevoie de iertare”.
Pasul Prislop, situat la altitudinea de 1.413 metri, este una dintre cele mai înalte trecători din România, care leagă Maramureşul cu Moldova.