El a spus că în cele 23 de zile cât legea a stat în control la Consiliul Legislativ nu a existat nicio observaţie de la nicio instituţie a statului în legătură cu acest act normativ, potrivit Agerpres.
„Am considerat că promulgarea legii este corectă şi că legea este corectă. Şi o să vă spun de ce. Sigur, înţeleg că se reduce spectacolul dacă nu mai ai primar, preşedinţi de consilii judeţene. Din ce să trăim dacă nu avem spectacolul arestărilor? Însă marea problema este a responsabilităţii. (…) Cred că se face un transfer de responsabilitate exact către cel care îi furnizează primarului dispoziţia de restituire”, a spus preşedintele Băsescu.
Şeful statului a menţionat că pe timpul mandatului său de primar al Capitalei a constatat că în cazul retrocedărilor nimeni nu chema pe altcineva decât pe primar să dea declaraţii în astfel de cazuri.
„Datorită prevederilor din Legea 251, nimeni nu chema pe nimeni altcineva, decât pe primar, să dea declaraţii cum a restituit o casă, o vilă, un teren sau mai ştiu eu ce în condiţiile în care, de multe ori, aveai senzaţia că proprii tăi funcţionari, ştiind că nu sunt responsabili şi nimeni nu le face nimic, pentru că scrie la lege că primarul semnează şi răspunde, mergeau cu BMW-uri. Iar primarul semna. (…)Totul se aranja la nivelul funcţionarilor”, a spus el.
Şeful statului a mai menţionat că în calitate de primar nu s-a găsit formula să fie reprezentat în instanţă de consilierii juridici ai primăriei şi că întotdeauna a trebuit să angajeze avocaţi.
„Este adevărat, eu am venit în politică şi cu ceva bani, şi cu Audi 80, şi cu apartament cu patru camere. Dar sunt primari care vin în politică cu un apartament cu două camere. Au câştigat. Nu au nici bani de unde să plătească avocaţi. În schimb, sunt târâiţi prin toate procesele pământului, pe reclamaţiile celor întotdeauna nemulţumiţi de o restituire sau de o autorizaţie de construire sau mai ştiu eu ce”, a adăugat el.
De asemenea, preşedintele Băsescu a indicat că atunci când era edil al Capitalei avea zilnic cel puţin 20-30 de dispoziţii de restituire şi funcţionarii aveau ‘grijă să îi pună în spatele dispoziţiei de restituire toate documentele’.
‘Niciodată nu am putut spune în faţa unui procuror că nu mi s-au dat toate documentele. Dar primarii riscă să fie victime sigure şi cu acuzaţii de corupţie dacă semnează acte fără să aibă un aparat perfect în ceea ce priveşte semnătura pe care o dau, să fie perfect acoperiţi. Eu am avut şansă, dar să ştiţi că m-a costat foarte mult, m-au costat foarte mult avocaţii, cu ocazia fiecărei plângeri’, a menţionat el.
El a punctat că este obligaţia funcţionarilor sau a viceprimarilor să fie extrem de exigenţi cu ceea ce semnează dacă îi deleagă primarul. Preşedintele Băsescu a atras atenţia că, potrivit legii, nu se transferă toată responsabilitatea, titularul, în lege, rămânând primarul.
„Nimeni nu îi scuteşte pe cei care au făcut infracţiuni până acum de întâlnirea cu procurorii de la DNA, cum nimeni nu îi va scuti pe arhitecţii-şefi care eventual ar primi delegarea pentru semnarea autorizaţiilor de construire. Vreţi să vă uitaţi la Bucureşti? Să ştiţi că multe din autorizaţiile de construire sunt semnate de mine. Multe, câte poţi să semnezi, dar era o perioadă de boom. Când vedeţi clădiri schimonosite să ştiţi că primarul habar nu a avut cum vor arăta, dar în Comisia de urbanism erau nişte băieţi care ştiau exact şi cum va arăta şi cu câte etaje depăşeşte nivelul maxim din planul de urbanism general nivelul de înălţime, şi cu câte procente depăşeşte procentul de ocupare a terenului, şi tot ei au dat autorizaţii să se facă clădiri cu multe etaje fără garaje subterane. De ce nu ar semna arhitectul-şef, care vine şi îi dă primarului autorizaţia la semnat, de ce nu şi-ar asuma răspunderea să răspundă primarul, când primarul nu-i de meserie neapărat?”, a spus Băsescu.
El a precizat că a semnat decretul de promulgare a acestei legi deoarece legea îl obligă să facă acest lucru în 30 de zile.
„Am semnat pentru că, dacă nu semnam în 30 de zile, tot legea mă obliga, se considera că actul este automat aprobat, da? Tot legea noastră spune acelaşi lucru: dacă în 30 de zile nu eliberezi autorizaţia, autorizaţia se consideră automat, se consideră din oficiu aprobată. Deci, nu este un lucru rău şi nu îi va feri pe hoţi de procurori”, a spus şeful statului.