Spre deosebire de alte ceremonii similare, Traian Băsescu s-a adresat noului ministru înainte ca acesta să depună jurământul, nu după.
„Demisia lui Titus Corlăţean a intervenit prea târziu. El trebuia să-şi asume eşecul din seara zilei de 2 noiembrie. Recunosc că nici pe dumneavoastră nu v-aş fi numit având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat la Serviciul de Informaţii Externe, dar o fac datorită urgenţei şi pentru că am rămas în minte cu o declaraţie a dumneavoastră că, dacă aţi fi fost dumneavoastră ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat în diaspora„, i-a spus Băsescu lui Meleşcanu.
Titus Corlăţean a anunţat luni că demisionează din funcţia de ministru al Afacerilor Externe pentru că nu acceptă ca MAE să fie implicat în jocul electoral al „domnilor Băsescu şi Iohannis”.
„L-am informat cu puţină vreme în urmă pe prim-ministrul României că am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe. Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia Ministerului Afacerilor Externe să fie forţată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de la turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate”, a declarat Corlăţean într-o conferinţă de presă.
El a precizat că doreşte respectarea legii şi că are obligaţia, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Externe, să asigure imaginea şi prestigiul instituţiei
Titus Corlăţean a declarat că Ministerul Afacerilor Externe a luat măsuri pentru suplimentarea personalului din secţiile de votare deja existente şi creşterea numărului de cabinete de vot şi de ştampile în secţiile de vot organizate în străinătate.
„În legătură cu măsurile luate pentru ca turul doi să se desfăşoare corespunzător. BES a pus la dispoziţie o echipă de 800 de persoane, personal MAE, pentru a suplimenta personalul din secţiile de vot. Ştiţi bine că declaraţia pe propria răspundere poate fi descărcată. Am decis şi creşterea numărului de cabine, dar şi al numărului de ştampile din secţiile de vot”, a afirmat Corlăţean.
De asemenea, Corlăţean a afirmat că nu există temei legal pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare, în ciuda comunicatului BEC care afirma că acest lucru poate fi realizat. Corlăţean a spus că în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 23.58, s-a primit la MAE pe fax un comunicat BEC în care se preciza că nu există niciun impediment legal pentru organizarea de noi secţii de votare. El a precizat că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forţă juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forţă juridică.
El a mai adăugat că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul 2.
„Problema noilor secţii de vot. MAE îşi menţine poziţia că nu există bază legală de a înfiinţa noi secţii de votare în străinătate, comunicatul BEC nu are forţă juridică. În consecinţă, ca ministru, am obligaţia de a susţine legalitatea”, a comunicat Titus Corlăţean, de la sediul MAE.
Decizia lui Titus Corlăţean de a-şi depune mandatul vine ca urmare a criticilor privind organizarea primului tur al alegerilor prezindetiale 2014 în străinătate. La sfarsitul saptamanii au avut loc mai multe proteste, atât în Bucureşti şi în alte oraşe, dar şi în strainatate, prin care românii au cerut alegeri libere si cresterea numarului de sectii de votare pentru romanii din Diaspora.