Birourile permanente au decis, cu 16 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, convocarea unei sesiuni extraordinare în zilele de 5 şi 6 iulie pentru a dezbate şi vota cererea USL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, a anunţat preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
CITEŞTE ŞI Motivele suspendării lui Traian Băsescu. Vezi documentul cererii de suspendare
Sesiunea va începe cu şedinţa Camerelor reunite joi, la ora 10.00, când se va da citire actului prin care se cere suspendarea preşedintelui. Şeful statului este invitat la şedinţa de plen pentru a-şi expune punctul de vedere.
Crin Antonescu a menţionat că preşedintele Traian Băsescu va fi informat, miercuri, imediat după şedinţa Birourilor reunite, despre solicitarea de demarare a procedurii de suspendare şi, în cazul în care doreşte, în cursul şedinţei de joi, după citirea propunerii, poate să vorbească în Parlament şi să prezinte un punct de vedere faţă de acest document.
Constituţia precizează că preşedintele poate da Parlamentului explicaţii privind faptele care i se impută.
Tot joi, cererea de suspendare urmează să fie transmisă Curţii Constituţionale spre avizare. Antonescu a precizat că plenul comun va propune Curţii Constituţionale un termen de circa 24 de ore pentru formularea unui aviz referitor la cererea de suspendare a preşedintelui.
CITEŞTE ŞI Care sunt paşii pentru suspendarea lui Traian Băsescu
După ce se primeşte acest aviz, în maxim 24 de ore, va avea loc a două şedinţă, în care se dezbate şi se votează propunerea de suspendare. „Vineri, probabil în partea a doua, va avea loc şedinţa de dezbatere şi de vot asupra suspendării”, a spus Antonescu.
CITEŞTE ŞI USL a depus cererea de SUSPENDARE a preşedintelui. Traian Băsescu, invitat în plen la suspendare
Întrebat dacă va fi continuată procedura de suspendare în cazul în care CCR nu va da avizul în termenul fixat de Parlament, Antonescu a răspuns: „Sigur că da. El fiind un aviz consultativ, nu poate împiedica derularea lucrurilor”. „Dar eu am convingerea că nu vor fi probleme în această privinţă, iar Curtea se va pronunţa”, a adăugat Antonescu.
Întrebat dacă exclude posibilitatea înfiinţării unei comisii de anchetă, Antonescu a răspuns: „Asta este o chestiune care se va decide în şedinţa de mâine, dacă cineva va propune, dar în acest moment există, cel puţin din partea iniţiatorilor, intenţia de a se merge direct, pentru că înfiinţarea unei asemenea comisii nu este obligatorie, se poate face cu această comisie sau fără ea”.
Crin Antonescu a precizat că cererea de suspendare a fost semnată de „binişor” peste o treime dintre parlamentari.