„Cred că ar fi o mare greşeală (ca noua lege a sănătăţii – n.r.) să treacă prin asumarea răspunderii”, a spus şeful statului, răspunzând unei întrebări, potrivit Mediafax.
Preşedintele Băsescu a menţionat că legea trebuie dezbătută în Parlament şi, înainte de aceasta, trebuie dezbătută public „cu bună credinţă”. „Legea trebuie dezbătută în Parlament, dar, înainte de a ajunge în Parlament, această lege trebuie dezbătută public cu bună credinţă”, a apreciat şeful statului.
Şeful statului a apreciat de asemenea că proiectul legislativ trebuie explicat către public. „Eu cred că un secretar de stat într-un minister, când ministrul lui a decis să pună în dezbatere publică o lege, are în primul rând obligaţia să facă această dezbatere în interiorul ministerului. Cred că secretarii de stat sunt primii care trebuie să susţină sau să explice. Această lege nu este explicată”, a spus Băsescu.
Şeful statului a menţionat că, înainte de a critica sau ataca legea, demnitarii Ministerului Sănătăţii au obligaţia să o explice cetăţenilor, ca să ştie dacă o acceptă sau nu.
„Sigur, nu-i impune nimeni domnului Arafat că nu are dreptul să aibă părerea că trebuie să rămână un sistem al statului, dar acest lucru îl exprimă în primul rând în interiorul ministerului şi, dacă nu găseşte înţelegere, poate şi are alt punct de vedere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici ghicitoarea mea!”, a adăugat Băsescu.
Băsescu a dat ca exemplu pe fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, care, atunci când s-a exprimat în neconcordanţă cu guvernul, ” a fost remaniat prompt”. „Aştept ca domnul Raed Arafat să-şi înţeleagă misiunea de secretar de stat. Nimeni din actualul guvern nu va accepta un sistem de stat etanş şi netransparent”, a mai spus Traian Băsescu.
El a adăugat că, dacă Raed Arafat va avea să-i comunice ceva, atunci trebuie să-i înainteze un memoriu, respingând varianta unei întâlniri cu acesta, deoarece a precizat că nu se poate substitui ministrului Sănătăţii.