El a susținut că propunerea de înființare a unei astfel de agenții este credibilă și nu încalcă Tratatele UE, scrie Agerpres.
„Considerăm că Uniunea Europeană are nevoie de o agenție de analiză. Vom susține public, dar și în discuțiile politice, cei opt parlamentari ai noștri vor face acest lucru, plus domnul Diaconescu (Cristian Diaconescu — n.r.), și în discuții cu ambasadele și în discuții cu politicienii din Parlament. Am văzut propuneri trăsnite de la unii miniștri din state ale UE să creăm o agenție de tip FBI la nivel european pentru lupta împotriva terorismului. Acești oameni nu au simțul realității. Niciun stat nu-și va preda suveranitatea informativă. (…) Soluția corectă este să creăm o agenție de analiză în care, să spunem, 500 de analiști recrutați din toate serviciile de informații din statele membre ale UE analizează frânturi de informații transmise de statele membre. (…) Ceea ce eu propun este o structură de analiză la nivel european în care toate statele să pună patru categorii de informații, toate constituind riscuri asimetrice, informații legate de traficul de persoane, de traficul de droguri, de traficul de armament și informații legate de persoane suspecte de terorism”, a explicat Băsescu, la finalul ședinței Consiliului Executiv Național al MP.
El a invocat ca argument și faptul că existau informații potrivit cărora doi dintre teroriștii implicați în recentele atentate de la Paris erau recent reveniți din Siria, dar aceste informații nu au ajuns la destinatarul final, Franța, ci s-au oprit în Grecia sau Croația.
„N-au știut unii de alții. (…) Deci dacă statele ar comunica astfel de informații la o structură unică de analiză, (…) dacă toate statele ar pune frânturi de informații, analiștii le-ar lega și ar da alerte fiecărui stat în parte, funcție de importanța și certitudinea lor”, a spus președintele MP.
Băsescu a afirmat, totodată, că o agenție suprastatală cu agenți răspândiți pe teritoriul Uniunii Europene care să culeagă informații de peste tot este un lucru nerealist. „Gândiți-vă cum ar fi pentru o țară chiar ca România, ca Germania, să se trezească cu agenții UE colcăind prin patrie. I-ar cotonogi pe unde i-ar prinde. (…) Trăznaia să facem un serviciu la nivelul UE este o trăznaie care implică modificarea Tratatelor Uniunii. Pe de altă parte, ar crea un deranj uriaș tuturor serviciilor de informații”, a susținut el.