„S-a constatat că ar fi fost foarte greu să avem în a doua parte a lunii decembrie o majoritate parlamentară sigură”, a argumentat şeful statului, adăugând că în ianuarie a fost vacanţă parlamentară şi a avut loc şi evaluarea FMI, BM şi CE.
„Odată finalizată evaluarea Fondului şi emiterea de bonduri pe piaţa americană, s-a putut trece şi la această decizie. Nu este vorba despre nicio manevră, ci de un lucru normal pentru un Guvern în timp de criză”, a mai spus Băsescu.
Cât priveşte noul Guvern, preşedintele Traian Băsescu a arătat că opţiunea sa se îndreaptă spre instalarea imediată a uacestuia, menţionând că speră ca cei din coaliţie să decidă luni seară un calendar pentru acest lucr.
El a menţionat că în urma discuţiilor de la Cotroceni cu partidele s-au conturat două opţiuni: coaliţia doreşte să ducă mai departe guvernarea, iar USL doreşte declanşarea de anticipate.
„Din acest punct de vedere, mi s-a părut imposibil de acceptat împingerea ţării într-o situaţie de instabilitate, în care eu să mă fac că numesc guverne, ele să treacă, şi după încă trei luni, să ajungem la anticipate”, a spus Băsescu.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:
Am avut consultări cu partidele parlamentare în baza art 103 din Constituţie pentru consultări în vederea formării unui nou guvern.
Încă din decembrie am avut discuţii cu premierul Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional. În decembrie, s-a constatat că ar fi fost foarte greu să avem o majoritate parlamentară sigură, iar în ianuarie a fost vacanţă parlamentară şi obeictivul a devenit mai apoi trecerea evaluării FMI, UE şi BM legată de finalizarea anului 2011.
Odată terminată misiunea de evaluare, puteam să trecem şi la această operaţiune firească pentru un guvern în timp de criză. Nu este vorba de nicio manevră, ci de o încercare de a revitaliza încrederea în Guvern.
Două abordări: formaţiunile din coaliţie au optat pentru menţinerea acestei coaliţii şi PSD-PNL-PC care au solicitat demisia Guvernului, a preşedintelui şi alegeri anticipate.
Orice instabilitate a României generează dificultăţi în finanţarea statului român: a deficitului şi a creditelor scadente ce trebuie refinanţate. Mi s-a părut imposibil de acceptat împingerea ţării într-o situaţie de instabilitate: să mă fac că numesc guverne, ca acestea să cadă şi să dizolv Parlamentul.
Vă rog să vă imaginaţi România cu un guvern interimar care nu poate gestiona decât trebuerile curente ale ţării pe un timp de 5 luni. De aceea, opţiunea mea se îndreaptă către instalarea imediată a unui nou guvern. Sper ca în această seară coaliţia va decide calendarul pe care îl poate face.
A fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat.
Acum putem să trecem la un program de refacere a nivelului de trai al populaţiei. Un al doilea obiectiv este respectarea obligaţiilor asumate de România în relaţiile internaţionale.
Cred că un nou guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele guvernului anterior: stabilizarea macroeconomică a ţării.
Nu în ultimul rând, cred că este extrem de important pentru noul prim-ministru să aibe în vedere continuitatea a ceea ce s-a făcut bun: implemtnarea Codurilor pentru justiţie, a Legii educaţiei, aplicarea cu stricteţe a noului Cod al Muncii şi a noilor programe sociale destinate să focuseze mai bine resursa financiară.
Nu aş încheia înainte de a-i mulţumi premierului demisionar pentru profundul devotament pe care l-a avut în serviciul public. Nu-l poate suspecta nimeni că nu şi-a dedicat tot efortul ca România să iasă din criza economică. Emil Boc a lăsat o Românie cu creştere economică şi pregătită să facă faţă unui nou val de criză.
Răzvan Mihai Ungureanu:
Mulţumesc pentru încrederea acordată de către factorii de decizie instituţionali. Este o resposanbilitate mare pe care mi-o asum conştient de dificultatea contextului actual.
Am experienţa unor instituţii care, sub mandatele mele, s-au modernizat şi au devenit performante.
Independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a duce la bun sfârşit acest mandat.
Am fost întotdeauna prin funcţiile ocupate loial interesului public şi intereselor naţionale. Guvernul are nevoie de sprijin parlamentar ferm, de încrederea cetăţenilor României. Opţiunile mele ideologice au fost întotdeauna de dreapta.
Primul meu obiectiv este formarea cu celeritate a Guvernului prin discuţii cu partidele parlametare.
Prioritatea mea economică este stabilitatea politică şi economică a României.
Preşedintele Băsescu a avut luni consultări cu toate partidele parlamentare, ultima rundă de discuţii fiind cea cu PDL, care a anunţat că a făcut o propunere clară de premier, dar că decizia revine şefului statului.