Preşedintele Traian Băsescu le-a spus românilor care de 13 zile protestează în stradă că el este de meserie comandant de navă şi nu a ratat niciodată destinaţia.
„În ceea ce mă priveşte, sunt de meserie comandant de navă şi n-am ratat niciodată destinaţia. Şi n-am s-o ratez nici acum, cu România”, a spus preşedintele.
„Aş vrea ca nimeni să nu mizeze pe laşitatea mea în a spune ce este de spus. Cu certitudine, voi face observaţii publice şi legate de ceea ce ar trebui să facem şi în legătură cu ce nu se face. Deci, nu am nimic în a schimba în comportamentul pe care l-am avut în cele două mandate de până acum, excepând, cu siguranţă, diminuarea acelor gafe pe care uneori le mai fac public, vezi intrările pe post în dispută cu Raed Arafat„, a adăugat Băsescu.
Întrebat dacă s-a gândit la demisia sa, şeful statului a răspuns: „Preşedinţii nu pot să demisioneze în perioade de criză. Obiectivul major al unui preşedinte este să îţi asumi criza şi să treci ţara, să treci poporul prin criză. Deci, nu iau în considerare o asemenea soluţie decât dacă va fi evident că aceasta este soluţia„.
De asemenea, preşedintele a fost întrebat dacă ia în considerare convocarea unui referendum pentru a „testa” susţinerea de care se mai bucură în rândul populaţiei. „Este o alternativă pe care o pot lua în considerare la un moment dat”, a arătat Traian Băsescu. Întrebat când anume, el a continuat: „Când va fi momentul”.
Referindu-se la eticheta de „dictator” ce i-a fost pusă, şeful statului a arătat că „un dictator pe care îl înjuri de dimineaţă până seara nu este chiar dictator”.
„Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susţin fără rezerve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei, fie că vorbim de Poliţie, de Parchet sau Justiţie”, a spus preşedintele.
„Băsescu conduce PDL. Aici nu mai e niciun comentariu decât să spun că dacă l-aş fi condus eu, partidul ar fi fost mult mai bine condus”, a adăugat şeful statului.
El a respins, de asemenea, afirmaţiile potrivit cărora ar conduce Executivul.
„Băsescu conduce Guvernul. Întrebaţi UDMR de câte ori au primit instrucţiuni de la mine, pentru că nu o poţi rezolva numai cu premierul, acolo e o coaliţie. Vă pot spune că niciodată. Sigur că am negociat cu ei, hai să trecem Legea educaţiei, hai să trecem Legea ajutoarelor sociale, hai să trecem Codurile, hai să trecem Legea ANI, hai să trecem noua Lege a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. M-am implicat pentru că ţara avea nevoie de aceste legi”, a arătat Băsescu.
El a lansat şi un atac la adresa partidelor, spunând că este nevoie de „un comportament modest şi decent al politicienilor”.
„Eu nu spun că toţi au venit săraci în politică, dar când eşti în Parlament, când eşti în Guvernul României şi în ţară se impun măsuri de austeritate, parcă deranjează comportamentul arogant şi lipsit de modestie„, a afirmat Băsescu.
Preşedintele a spus că poporul se serveşte „nu doar în declaraţii la televizor”, ci şi prin fapte.
„Foarte mulţi oameni politici, toate partidele politice susţin că ele pot moderniza România. Fac o singură observaţie la această asumare a partidelor politice – mă refer la toate – PDL, PSD, PNL, ce-o mai fi, incusiv UDMR, UNPR. Nu pot fi credibili spunând că reformează România când ele nu s-au putut reforma ele însele„, a arătat Băsescu.
Iată principalele declaraţii ale şefului statului:
Vreau să mă adresez exclusiv românilor. Mă adresez românilor pentru că manifestaţiile din ultima vreme, scandările din stradă, mesajele de pe mijloacele electronice ne-au creat impresia că pentru o parte din români s-a creat o ruptură între preşedinte şi parte din naţiune. S-a creat impresia falsă că preşdintele nu-i mai reprezintă pe români.
Ştiu că pentru români obligaţia de a-i reprezenta pe români este o obligaţie majoră.
Este lar pentru mine că prima mea obligaţie este aceea de a restabili legătura de încredere între mine şi acea parte a populaţiei care şi-a pierdut încrederea în preşedinte. În momentul de faţă ne aflăm într-o situaţie de criză. Evoluţiile interne din ultimii doi ani au suprapus peste criză şi măsuri de extrem de puternice de modernizare a statului.
legi extrem de controversate sau nu foarte primite de cei cărora li se adresau: codurile penal şi de procedură penală, comercial şi de procedură comercială, legea răspunderii magistraţilor, o lege dificilă, legea micii reforme, Codul Muncii a fost un moment în care societatea întreagă a fost afectată din îngrijorarea că ar putea fi mai rău. Aş aminti Legea educaţiei care a împins către reformarea unui sistem extrem de mare care nu a fost reformat de la revoluţie, Legea asistenţei sociale, o lege de asemeni extrem de disputată care a afectat un număr considerabil de mare de oameni. Sunt doar câteva exmple care arată că procesele de modernizare a statului simultan cu procesele prin care am încercat restabilirea echilibrelor macroeconomice au dus la o situaţioe de nemulţumire într-o largă parte a societăţii româneşti.
Responsabilitatea mea este majoră pentru că modernizarea statului este unul din obiectivele la care m-am angajat în al doilea mandat. Am avut ieşiri publice pentru a stimula aceste obiective. Toate au creat un sentiment de nesiguranţă în societate chiar dacă am câştigat alegerile pe acest discurs.
Aş spuen că suntem acolo unde trebuie pentru că, datorită eforturilor populaţiei, România a ieşit din recesiune.
Ştiu ce trebuie făcut în continuare. Va trebui ca, în parteneriat cu Guvernul, să deschidem orizintul de ţară nouă pentru români şi cred eu că cele mai importante lucruri sunt revizuirea Constituţiei ca pilon de flexibilizare a statului şi ca răspuns la votul românilor de la referendumul din 2009, din noiembrie.
Toate partidele, fără excepţie, se fac că uită de acest vot, dar nu ezită să spună că ascultă vocea poporuliui. Eu nu aş crede pe niciunul din ei când nu respectă nici acum un vot dat de români în proporţie de 80%. Niciun partid nu a vrut să mişte, deşi au primit propunerile de revizuire.
poporul nu se serveşte doar în declaraţii ci şi prin fapte, iar revizuirea este o probă a responsabilităţii clasei politice româneşti. Avem nevoie şi de o lege electorală nouă care să permită românilor să trimită în Parlament pe cei mai buni, nu cei de pe locul 2 sau 5.
Eu nu spun că toţi au venit săraci în politică dar cnd eşti în Parlament sau Guvern iar în ţară se impun măsuri de austeritate parcă deranjează comportamentul arogant sau lipsit de modestie.
Va trebuie să creăm locuri de muncă valorificând bani europeni şi, de ce nu, prin redeschiderea exploatărilor miniere profitând de creşterea preţului metalelor. De aceea, trebuie să avem curaj să creăm locuri de muncă în minerit. Aş face o menţiune specială. Foarte mulţi încearcă să stabilească ce-i valoros şi ce-i important. Punctul de vedere mi l-am format şi în discuţiile din Consiliul European: nu există lucru mai important decât crearea de locuri de muncă. Este singura soluţie rezonabilă de creşte nivelul de trai al românilor.
Avem nevoie de oameni politici credibili iar acest luru nu se paot face decât prin transparenţa cheltuielilor publice.
Avem nevoie de Legea sănătăţii. Am înregistrat un eşec în prezentarea publică a proiectului şi în credibilitatea proiectului. Eşecul mi se datorează în cea mai mare parte. Va trebuie revenit pe o altă platformă de încredere, pe o altă voce.
Avem nevoei de eficientizare regiilor autonome şi de desfiinţarea clientelismului politic în desemnarea pe funcţii în aceste regii.
Nu vreau să spuneţi că preedintele a prezentat un program de guvernare, dar acestea vor fi lucrurile pe care le voi susţien în continuare pentru că ele vor permite crearea de locuri de muncă şi redistribuirea resurselor către zonele sociale în care avem nevoie.
Ştim unde suntem, ştim ce avem de făcut. Vor câştiga bătălia cu viitorul naţiunile cu state flexibile. În momentul de faţă, nu se mai poate miza pe investiţiile străine în crearea locurilro de muncă. De aceea, orientarea corectă a resurselor de investiţii în anul acesta este esenţială pentru menţienrea lcourilor de muncă şi creşterea numărului acestora.
Aş vrea să vă mai spun câteva lucruri car enu ţin neapărat de unde suntem şi nici de ce avem de făcut pentru o perspectivă bună a românilor. Sunt nişte constatări. Unele ţin de mine, altele de realităţile altora. Oricât de mari ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susţin fără rezerve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei: poliţie, parchet, justiţie. Ceea ce nu înseamnă că nu voi observa erorile.
Vreau să dau o explicaţie pentru nişte etichetări primite constant în mod nedrept, dincolo de cea de dictator. Un dictator pe care îl înjuri toată ziua nu mi se pare a fi tocmai un dictator „Băsescu face dosare”. Îl voi cnsidera om de rea credinţă pe cel care nu va putea să spună ce procuror i-a spus treaba asta. Aproape s-a creat o imagine că DNA este instrumentul preşedintelui. NU există niciun procuror care să poată spune că preşedintele i-a cerut să facă un dosare. Este sub demnitatea preşedintelui să facă aşa ceva.
Dacă aş fi condus eu PDL, ar fi fost mai bine condus.
Dezbaterea pe care am avut-o cu partidele din coaliţei nu este în folosul meu, al miniştrilor, este în folosul românilor şi voi continau să o fac.
Orice român poate să întrebe orice judecător al CCR dacă vreodată am cerut o anumită soluţie la CCR. Ceea ce nu înseamnă că nu am ţinut legătura şi cu Curtea Costituţională, adesea în interesul explicării proceselor care au loc în ţară.
Analizele arată că partea a doua din 2012 este un an în care zona euro riscă să intre din nou în recesiune. Este esenţial ca Românai să fie pregătită pentru că atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilro europeni. Românai va trebui să facă faţă
Nimeni să nu mizeze pe laşitatea mea în legătură cu ce trebuie spus. Nu am nimci de schimbat în comportamentul pe care l-am avut în cele două mandate. Excepţie, diminuare acelor gafe pe care le mai fac, cum ar fi intrările pe ost în dispută cu Raed Arafat.
În ulitma perioadă, societatea civilă de bvună calitate s-a retras în cochilie. Este timpul să revină, altfel locul ei va fi ocupat de foarte mulţi neaveniţi
Avem o intelectualitate descurajată de criză, de unele măsuri guvernamnetale, de unele poziţii ale mele s-a retras şi nu mai vrea să se implice în viaţa socială şi politică. Fac un apel să revină.
O obsevaţie legate de partidele poliice. Foarte mulţi oameni politici, toate partidele susţin că pot moderniza România. Mă refer la toate. Nu pot fi credibili spunând că reformează Românai când nu s-au putut reforma ele însele.
Ce se întâmpllă azi şi ce se va întâmpla ne arată că sunt şanse ca naţiunile să o ducă bine acolo unde politicienii împrumută bani pentru dezvoltare, nu pentru cetăţeni. Asta înseamnă să avem partide responsabila care înţeleg ziua de mâine.
Pentru a reuşi, poporul şi-a făcut datoria. A fost supus proceselor de austeritate
Ar fi păcat ca politicieni lipsiţi de responsabilitate să dea cu piciorul sacrificiilor făcute de români.
Sunt de meserie comandant de navă, nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi rata nici cu poporul român.
Vreau să înţeleagă romînii faptul că şeful statului ştie ce-i de făcut. Trebuie să recunosc că, uneori presat de efectele crizei, am neglijat să comunic şi uneori am neglijat prost.
Sunt mult mai mulţi nemulţumiţi decât cei ieşiţi în stradă.
Faptul că o parte din societate consideră că a fost abandonată de preşedinte este un lucru foarte grav
Preşedinţii nu pot demisiona în perioadă de criză. Obiectivul major este să-ţi asumi criza şi să-ţi treci ţara şi poporul prin criză. Asta nu este o soluţie, decît dacă va deveni evident că asta este soluţia.