Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la întrevederea cu susţinătorii de pe Facebook, răspunzând unei întrebări, că nu este de acord cu reducerea cvorumului la referendum la 30% şi că va reacţiona în această privinţă.
„Vă asigur că şi eu voi reacţiona şi nu sunt de acord cu cvorumul de 30%. O să vedeţi cum şi nu e departe momentul în care reacţionez”, a spus Băsescu.
Şi la întâlnirea de joi cu susţinătorii săi de pe Facebook, preşedintele Băsescu a declarat că societatea românească nu are încă gradul de maturitate politică pentru a valida un referendum cu un prag mai mic de 50%, el dând ca exemplu faptul că electoratul din România votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor de judecată.
Traian Băsescu a arătat că, atât timp cât Constituţia actuală stabileşte că revocarea preşedintelui ţării nu se poate face cu mai puţin de 50% din electorat, nu se poate face revocarea acestuia cu un prag mai mic.
„Nu poţi să vii să spui: îl revocăm cu 30%. Şi cred că n-ar trece nici de Curtea Constituţională aşa ceva”, a adăugat Băsescu.
El a spus că, de asemenea, se doreşte modificarea Constituţiei cu prag de validare a referendumului de 30%, deşi aceasta a fost adoptată cu o participare de peste 50%.
Traian Băsescu a adăugat că sunt ţări în care nu există condiţie de cvorum pentru validarea unui referendum, dar sunt ţări cu democraţii extrem de consolidate.
„România nu este încă o ţară în care populaţia să aibă nivelul de gândire democratică care să ne permită să validăm referendumul cu sub 50%. (…) Numai simplul fapt că avem un electorat care votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor şi spune destul că a coborî pragul e o mare eroare, poate mai târziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendumul cu mai puţin de 50%”, a susţinut şeful statului.
Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lunii mai, în calitate de for decizional, cu 221 voturi pentru, 73 împotrivă, şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.
Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.
Proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum a fost atacat la Curtea Constituţională de partidele din opoziţie.