Băsescu nu vrea emisiuni culturale obligatorii

Peşedintele Băsescu cere reexaminarea legii pentru modificarea Legii audiovizualului, care prevede obligarea radiodifuzorilor să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural. Şeful statului susţine că publicul este cel care poate face alegerea în privinţa emisiunilor.
Romania TV
05 ian. 2012, 17:14
Băsescu nu vrea emisiuni culturale obligatorii

„Actul normativ trimis spre promulgare prevede modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, propunându-se ca programele oferite de radiodifuzorii care furnizează servicii generaliste de televiziune să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ, exceptând intervalul orar 1:00 – 7:00, iar programele oferite de radiodifuzorii care furnizează servicii de televiziune specializate în ştiri să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ, de asemenea exceptând intervalul orar 1:00 – 7:00”, se arată în cererea de reexaminare semnată de şeful statului.

În document se mai arată că, potrivit prevederilor legale în vigoare, serviciile mass-media audiovizuale difuzează programe în scop educativ sau informativ prin însăşi natura lor.

„Legea audiovizualului conţine prevederi armonizate cu dispoziţiile Directivei 89/552/CEE a Parlamentului European (Directiva serviciilor media audiovizuale) şi prevede că prin difuzarea serviciilor de programe se realizează pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi ale drepturilor fundamentale ale omului. Considerăm că impunerea unor condiţii şi limite în ceea ce priveşte conţinutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportună, limitând libertatea presei. De asemenea, considerăm că publicul este cel ce poate alege emisiunea sau canalul radio ori tv. din multitudinea celor existente pe piaţă, nefiind necesară o intervenţie a legiuitorului în acest sens”, se menţionează în cererea de reexaminare.

Totodată, în document se apreciază că o viitoare reglementare în domeniu ar trebui să vizeze mai degrabă consolidarea rolului Consiliului Naţional al Audiovizualului în vederea respectării de către radiodifuzori a rolului educativ, informaţional şi cultural.

Potrivit sursei citate, aceste recomandări sunt în acord şi cu punctul de vedere al Guvernului transmis Parlamentului cu privire la această propunere legislativă.

„Faţă de cele afirmate, am aprecia înţelegerea manifestată de legiuitor privind respingerea acestei iniţiative legislative. De aceea, având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, ţinând cont de motivele invocate”, se arată în finalul documentului.

Senatul, for decizional, a adoptat, în 7 decembrie, cu amendamente, iniţiativa legislativă a deputatului PNL Gheorghe Taloş de modificare şi completare a Legii 504/2002 a audiovizualului, potrivit căreia televiziunile generaliste trebuie să difuzeze săptămânal cel puţin 120 de minute de emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ, iar televiziunile de ştiri, 30 de minute.

Potrivit unui amendament propus plenului de Comisia pentru cultură şi acceptat de senatori, transmiterea acestor programe nu se va putea face în intervalul orar 1.00 – 7.00. Membrii comisiei de specialitate au argumentat adoptarea unei astfel de restricţii prin faptul că astfel se va evita difuzarea emisiunilor culturale la ore fără audienţă.

În cazul programelor oferite publicului de radiodifuzorii care transmit programe de televiziune specializate în ştiri, aceştia trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ.

În sensul legii, sunt emisiuni cu conţinut cultural acele emisiuni în care se transmit, printre altele, muzică clasică, cultă, contemporană, în care sunt prezentate expoziţii de artă plastică şi decorativă, colecţii ale unor muzee. În aceeaşi categorie intră prezentarea de evenimente editoriale, emisiuni de cultivare a limbii române, recitaluri de poezie, recenzii de carte, piesele de teatru prezentate într-un cadru critic sau istoric, transmiterea de spectacole de dans şi de balet, spectacole de circ, emisiunile privind cultura populară.

Iniţiativa legislativă, care a trecut tacit de Camera Deputaţilor, a fost adoptată de Senat, forul decizional, cu 86 de voturi „pentru”, 15 voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

Dacă televiziunile generaliste şi posturile de ştiri nu vor respecta aceste prevederi riscă amenzi contravenţionale de la 5.000 de lei la 100.000 de lei, care vor fi aplicate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în conformitate cu articolul 91 din Legea audiovizualului.

Prevederile privind difuzarea emisiunilor culturale sau educative vor intra în vigoare la şase luni de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin