Băsescu nu vrea emisiuni culturale obligatorii

Peşedintele Băsescu cere reexaminarea legii pentru modificarea Legii audiovizualului, care prevede obligarea radiodifuzorilor să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural. Şeful statului susţine că publicul este cel care poate face alegerea în privinţa emisiunilor.
Romania TV
05 ian. 2012, 17:14
Băsescu nu vrea emisiuni culturale obligatorii

„Actul normativ trimis spre promulgare prevede modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, propunându-se ca programele oferite de radiodifuzorii care furnizează servicii generaliste de televiziune să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ, exceptând intervalul orar 1:00 – 7:00, iar programele oferite de radiodifuzorii care furnizează servicii de televiziune specializate în ştiri să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ, de asemenea exceptând intervalul orar 1:00 – 7:00”, se arată în cererea de reexaminare semnată de şeful statului.

În document se mai arată că, potrivit prevederilor legale în vigoare, serviciile mass-media audiovizuale difuzează programe în scop educativ sau informativ prin însăşi natura lor.

„Legea audiovizualului conţine prevederi armonizate cu dispoziţiile Directivei 89/552/CEE a Parlamentului European (Directiva serviciilor media audiovizuale) şi prevede că prin difuzarea serviciilor de programe se realizează pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi ale drepturilor fundamentale ale omului. Considerăm că impunerea unor condiţii şi limite în ceea ce priveşte conţinutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportună, limitând libertatea presei. De asemenea, considerăm că publicul este cel ce poate alege emisiunea sau canalul radio ori tv. din multitudinea celor existente pe piaţă, nefiind necesară o intervenţie a legiuitorului în acest sens”, se menţionează în cererea de reexaminare.

Totodată, în document se apreciază că o viitoare reglementare în domeniu ar trebui să vizeze mai degrabă consolidarea rolului Consiliului Naţional al Audiovizualului în vederea respectării de către radiodifuzori a rolului educativ, informaţional şi cultural.

Potrivit sursei citate, aceste recomandări sunt în acord şi cu punctul de vedere al Guvernului transmis Parlamentului cu privire la această propunere legislativă.

„Faţă de cele afirmate, am aprecia înţelegerea manifestată de legiuitor privind respingerea acestei iniţiative legislative. De aceea, având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, ţinând cont de motivele invocate”, se arată în finalul documentului.

Senatul, for decizional, a adoptat, în 7 decembrie, cu amendamente, iniţiativa legislativă a deputatului PNL Gheorghe Taloş de modificare şi completare a Legii 504/2002 a audiovizualului, potrivit căreia televiziunile generaliste trebuie să difuzeze săptămânal cel puţin 120 de minute de emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ, iar televiziunile de ştiri, 30 de minute.

Potrivit unui amendament propus plenului de Comisia pentru cultură şi acceptat de senatori, transmiterea acestor programe nu se va putea face în intervalul orar 1.00 – 7.00. Membrii comisiei de specialitate au argumentat adoptarea unei astfel de restricţii prin faptul că astfel se va evita difuzarea emisiunilor culturale la ore fără audienţă.

În cazul programelor oferite publicului de radiodifuzorii care transmit programe de televiziune specializate în ştiri, aceştia trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ.

În sensul legii, sunt emisiuni cu conţinut cultural acele emisiuni în care se transmit, printre altele, muzică clasică, cultă, contemporană, în care sunt prezentate expoziţii de artă plastică şi decorativă, colecţii ale unor muzee. În aceeaşi categorie intră prezentarea de evenimente editoriale, emisiuni de cultivare a limbii române, recitaluri de poezie, recenzii de carte, piesele de teatru prezentate într-un cadru critic sau istoric, transmiterea de spectacole de dans şi de balet, spectacole de circ, emisiunile privind cultura populară.

Iniţiativa legislativă, care a trecut tacit de Camera Deputaţilor, a fost adoptată de Senat, forul decizional, cu 86 de voturi „pentru”, 15 voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

Dacă televiziunile generaliste şi posturile de ştiri nu vor respecta aceste prevederi riscă amenzi contravenţionale de la 5.000 de lei la 100.000 de lei, care vor fi aplicate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în conformitate cu articolul 91 din Legea audiovizualului.

Prevederile privind difuzarea emisiunilor culturale sau educative vor intra în vigoare la şase luni de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni