Băsescu: Obiectivul meu este să câştig referendumul. Am convingerea că românii vor fi cinstiţi

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat obiectivul său este să câştige referndumul din 29 iulie. "Sunt convins că românii nu vor participa la acest mod de a participa la acest mod de a face politică. Le cer celor care mă sprijină victoria la referendum. Obiectivul meu, deşi pare imposibil, este să câştig referendumul. Am convingerea că românii vor fi cinstiţi cu preşedintele lor, vor aprecia ceea ce am făcut", a spus Traian Băsescu.
Romania TV
11 iul. 2012, 16:46
Băsescu: Obiectivul meu este să câştig referendumul. Am convingerea că românii vor fi cinstiţi

ROMÂNIATV.NET vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui suspendat Traian Băsescu:

– Primul lucru pe care vreau să-l comunic este acela că în această campanie care va avea ca finalitate referendumul din 29 iulie, eu nu apăr un scaun. Am de apărat România europeană, acea Românie pe care am început să o contruiesc împreună cu românii acum 8 ani, pe care trebuie să o facem o Românie europeană. Nu apăr scaunul meu, ci apăr România, care a făcut mulţi paşi înainte fie că vorbim de justiţie, educaţie, legislaţia muncii sau aspiraţiile noastrem, chiar dacă ultimii 3 ani au fost marcaţi de o puternică criză economică ce n-a pornit de la noi, dar a trebuie să-i facem faţă.

– Mandatul l-am dedicat procesului de modernizare a România şi nu aş vrea ca în urma acestui referendum România să facă paşi înapoi. Vă spun ca om care ştie care sunt standardele europene şi valorile UE că România a făcut mulţi paşi înapoi în ultimele două săptămâni din punct de vedere al credibilităţii. Ceea ce a făcut USL nu este cinstit. Nu este cinstit să ai ca obiectiv acapararea integrală a instituţiilor statului şi punerea lor la dispoziţia partidului şi să încerci să te ascunzi în spatele votului popular. USL vrea să-şi legitimeze reflexe totalitare. Ei au rămas ancoraţi în perioada guvernării Iliescu-Năstase, când PSD era partid-stat. Nu e cinstit să pui un preşedinte ales de două ori şi după 8 ani de mandat şi 3 ani de criză şi să-i ceri să obţină 51% din voturi şi totuşi sunt convins că românii nu vor participa la acest mod de a participa la acest mod de a face politică. Le cer celor care mă sprijină victoria la referendum. Obiectivul meu, deşi pare imposibil, este să câştig referendumul. Am convingerea că românii vor fi cinstiţi cu preşedintele lor, vor aprecia ceea ce am făcut.

– Vor să reducă numărul alegătorilor la 15 milioane. Este necinstit pentru că electorii sunt înregistraţi la MAI, nu la INS. INS a constatat că în România locuiesc 19,5 milioane de români, dar pentru Ponta nu sunt români cei 1,5 milioane din Italia şi 1 milion de români din Spania. Românii nu vor să participe la ceva necinstit.

– USL trebuie să înţeleagă că dacă a vrut să pună pe preşedintele României în faţa unei exigenţe greu de îndeplinit de un preşedinte care a trecut prin 8 ani de funcţie, trebuie să o fac cinstit, fără să împiedice şansa minimă, atâta cât o am. Ştiu de unde pornesc, dar eu sunt un om care a făcut totul până la capăt. Fac apel la Guvern să fie cinstit pentru că românii nu-i vor accepta pe cei necinstitiţi. Am văzut azi cum dl. Ponta a mutat necinstea la Bruxelles. El crede că acolo sunt oameni care discută cum discută el în PSD.

– Soluţiile ca dl. Ponta să rezolve problema de necinste cu condiţiile referendumului. OUG pe care a dat-o şi care stabileşte pentru preşedinte alte condiţii decât pentru primari – să o anuleze printr-o altă ordonanţă de urgenţă. Nu ştiu de ce trebuie să cheme Parlamentul. Când Parlamentul e în vacanţă şi Guvernul emite o OUG, preşedinţii Camerelor sunt obligaţi să convoace Parlamentul în 5 zile de la emitere. Limbajul dublu nu funcţionează la Bruxelles, azi cred că a făcut cea mai mare greşeală spunând liderilor europeni că trebuie să convoace Parlamentul.

– Dl. Ponta a rămas în epoca de până la 2004. De atunci România nu a mai minţit în străinătate, nu a mai folosit limbaj dublu. Fac apel la domnii Ponta, Antonescu, Dragnea, Hrebenciuc, Voiculescu să fie cinstiţi cu românii. Bătălia mea este una pentru valori. Voi avea frecvente declaraţii şi sper fără trimişii domnului Voiculescu.

– Protestatarii de azi sunt exact aceeaşi oameni din Piaţa… Nu-i recunoaşteţi? Important este ca eu să reuşesc să comunic.

– Ostilitate există. O ştiu, dar obligaţia mea este să explic. Dar ştiu că românii nu sunt ostili adevărului.

– Contez pe sprijinul tuturor oamenilor care vor instituţii funcţionale, neanexate partidelor şi, din acest punct de vedere, MRU este un om pe care contez. Contez pe el, după cum contez şi pe Horia Neamţu (sic!).

– Am fost foarte convins că, într-un fel sau altul, şi opoziţia trebuie să aibă un rol în exercitarea puterii şi atât cât am putut, am dat acces opoziţiei. Vă amintesc SRI şi SIE. Când l-am desemnat pe Ponta au fost 2 lucruri importante: Românai avea nevoie de stabilitate; al doilea este că guvernul MRU şi-a pierdut majoritatea, dar nu mă împiedica nimeni să încerc un nou guvern în jurul PDL. Dar am considerat că distanţa scurtă până la alegeri vor permite un exerciţiu de coabitare, pe care l-am ratat în 2007. Oameni necinstiţi ca Ponta au făcut ca exerciţiul să nu reuşească. Dacă reuşea, ar fi probat maturitatea politică a României. Din păcate, nu a mers.

– Nu am crezut că va vinde stabilitatea ţării pentru a-şi crea condiţii să acapareze toate instituţiile statului. Obiectivul meu a fost să menţin stabilitatea pentru că ştiu ce înseamnă asta în perioadă de criză. Nu am crezut că pentru ei dorinţa de a acapara instituţiile statului contează mai mult decât a menţine ţara stabilă politic.

– Politică neevoluată. În 2007 acelaşi 2 partide au făcut suspendarea. Imaginaţi-vă ce se întâmplă dacă pierd referendumul. Urmează 3 luni până la prezidneţiale, 3 luni de instabilitate şi să vă imaginaţi ce credibilitate vor avea Ponta şi Antonescu la Bruxelles. Gândiţi-vă la credibilitatea unui premier plagiator şi a unui preşedinte interimar ce a participat din plin la suspendare.

– Am vorbit cu foarte mulţi şefi de stat din UE. Niciodată nu a fost iniţiativa mea să sun şi în toate discuţiile am spus ne vom rezolva problema singuri. Atâta timp cât nu au făcut ei public, nu am să fac eu.

Cu puţin timp înaintea declaraţiilor preşedintelui suspendat, mai multe persoane s-au adunat în faţa sediului de campanie a lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte a fost huiduit de oamenii nemulţumiţi.

„Ghici ghicitoarea mea, cine va pleca”, au scandat protestatarii.

Tot miercuri, preşedintele suspendat Traian Băsescu a invitat presa pentru un scurt tur al sediului de campanie pentru a le arăta cum se lucrează la campania pentru referendum. „Nu este nimic secret în sediul ăsta”, a spus Băsescu.

VEZI IMAGINILE

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească un român aflat în vacanță în Thassos. A promis că nu o să mai revină vreodată în Grecia: ”Ce le rămânea de dimineață, găseam seara”
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Marele secret al lui Ceaușescu. Ce făcea când nu-l vedea nimeni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cine este Denis Repka, afaceristul care și-a pierdut viața într-un tragic accident de motocicletă. Ce legături existau între magnat și Donald Trump
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!