Deputatul PSD Mircea Duşa spune că retragerea Opoziţiei din Parlament, evocată ca posibilitate de Crin Antonescu drept reacţie la comasarea alegerilor, ar fi doar o „variantă extremă”.
„Nu cred că preşedinţii Crin Antonescu şi Victor Ponta au spus că ne retragem mâine din Parlament. Dacă lucrurile se agravează, aceasta ar fi o măsură de extremă urgenţă„, a declarat Duşa pentru RTV.net.
Sceptic totuşi cu privire la succesul demisiei parlamentarilor Opoziţiei, Duşa a arătat că USL poate lua în calcul alte măsuri de extremă urgenţă.
„O variantă ar fi pichetarea zilnică a Palatului Cotroceni. Nu-l mai lăsăm pe Traian Băsescu să intre în Palatul Cotroceni. Suntem vreo 230 de parlamentari ai Opoziţiei… putem face acest lucru. Şi, de ce nu, pichetăm şi sediul Palatului Victoriei„, a precizat Duşa.
În opinia deputatului PSD, o retragere a Opoziţiei din Parlament ar rezolva lucrurile doar dacă s-ar declanşa alegeri anticipate, dar nu crede că se va întâmpla acest lucru.
„În mod normal, într-o ţară europeană, aşa ar trebui să se întâmple. Dar în România, nu. În momentul de faţă, PDL ne duce spre dictatură„, a acuzat deputatul, adăugând că proiectul MAI privind comasarea alegerilor este „o aberaţie” şi este făcut pentru „un singur partid”.
Deputatul PNL Adriana Săftoiu are, la rândul său, îndoieli în privința finalității acestui demers.
„Să te retragi din Parlament este un gest fără precedent și de aceea trebuie să ne punem întrebări. În primul rând, de ce? Pentru a forța puterea să convoace alegeri anticipate din care să rezulte o nouă majoritate. Scrie undeva că trebuie convocare alegeri anticipate în acest caz? Nu cred”, a declarat Săftoiu pentru RTV.net.
Liberala crede că demisiile parlamentarilor USL ar constitui „încă un cadou nesperat făcut puterii”.
„Retragerea nu va duce neapărat la anticipate, ci doar la alegeri parțiale pe colegiile astfel vacantate. De aceea nu sunt foarte sigură că trebuie să ne grăbim”, a declarat Săftoiu.
Aceasta are dubii și în privința disponibilității parlamentarilor de a renunța la pozițiile deținute.
„Aș fi curioasă câți parlamentari sunt dispuși să se retragă. Dacă se găsesc 5 sau 10 să refuze, atunci ce-ai făcut? Ar fi doar un gest care arată slăbiciune”, a spus Săftoiu.
Pe de altă parte, deputatul PNL susține că ar demisiona din Parlament, dacă i s-ar cere acest lucru.
„Sinceră să fiu, aș demisiona și acum pentru că Parlamentul este butaforie. Se încalcă frecvent legea. Mare pierdere nu ar fi”, a conchis Adriana Săftoiu.
În schimb, deputatul PSD, Mădălin Voicu, nici nu vrea să vorbească despre o eventuală demisie a sa din Parlament.
„Eu sunt de la PSD, nu de la PNL. Nu l-am auzit pe Victor Ponta să spună să ne dăm demisiile„, a comentat deputatul social-democrat.
Întrebat totuşi ce va face având în vedere că Antonescu a vorbit de o demisie a parlamentarilor USL, nu numai ai PNL, Voicu a refuzat să ia în calcul o astfel de decizie.
„A zis Crin Antonescu. Victor Ponta n-a confirmat„, a declarat Voicu, explicând că, în cazul în care PSD va lua o astfel de decizie, cei „disciplinaţi” se vor conforma.
Senatorul Emilian Frâncu (PNL) spune şi el că subiectul retragerii comportă anumite probleme, precum faptul că majoritatea își va trece legile nestingherită, motiv pentru care conducerea partidului nu a luat încă o decizie definitivă.
Însă Frâncu este hotărât să demisioneze dacă i se va cere. „Eu, ca senator de Vâlcea, voi demisiona dacă se va lua o asemenea decizie”, a spus Frâncu, pentru RTV.net.
Există şi parlamentari care zic că şi-ar da demisia cât ai zice peşte.
Este cazul deputatului PC Damian Florea, care susține că locul Opoziției nu mai este în Parlament dacă oamenii o cheamă în stradă, alături de ei.
„Fără doar și poate aș demisiona”, spune deputatul. Pe de altă parte, Florea admite că există și un mare dezavantaj. „Nu o să-i mai vedem cum fură. Fură chiar și așa, supravegheați”, a mai spus Florea.