Şeful statului a arătat că economia are nevoie pentru anul 2013 de stabilitate fiscală, promisiunile privind relaxarea impozitării reprezentând gogoşi. Acest reproş a fost făcut tuturor ambilor competitori electorali majori, USL şi ARD. „Niciun partid nu aşează um buget realist pentru reducerile de impozite de care vorbesc toate partidele (…) Esenţa este stabilitatea fiscală, iar partidele care se întrec în gogoşi pe televiziuni să vină cu un buget realist. Nici unii, nici alţii nu vor să-l prezinte pentru că ştiu că nu ar avea susţinere pentru gogoşile de la televizor”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
În schimb, Băsescu le-a cerut partidelor să ia în considerare aplicarea prevederilor Legii pensiilor, potrivit căreia pensiile vor fi indexate anual cu nivelul inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu pe economie.
De asemenea, preşedintele României a acuzat faptul că guvernul Ponta întârzie aplicarea măsurilor cerute de către Comisia Europeană pentru securizarea fondurilor europene, vină pe care actualul guvern o împarte cu cabinetele Boc şi Ungureanu. „Aici trebuie să renunţăm la jocuri politice, PDL dă vina pe actualii guvernanţi, actualii pe guvernarea precedentă. Adevărul e că niciunii nu şi-au făcut treaba până la capăt”, susţine Băsescu.
Nesecurizarea cheltuirii fondurilor de coeziune de la UE şi, în consecinţă, nivelul redus la absorbţiei, este, în viziunea preşedintelui, primul motiv al nivelul redus al creşterii economice. Al doilea este seceta, iar al treilea reducerea fondurilor pentru investiţii de către guvernul Ponta. „O lovitură consistentă a fost dată de redistribuirea banilor pentru investiţii din bugetul de stat”, a afirmat Traian Băsescu.
Acesta a imputat Executivului şi decizia privind achiziţionarea de maşini de căre Guvern. „Am înţeles că Guvernul s-a hotărât să cumpere maşini şi valoarea maşinilor să nu depăşească 18.000 de euro. Cred că este una dintre măsurile neinspirate pe sfârşit de an, dar este caracteristică guvernărilor noastre”, a spus Băsescu adăugând că sumele ar fi fost corect folosite dacă erau direcţionate către plata arieratelor statului care tind din nou să crească.
Un alt reproş adresat atât guvernului Ponta, cât şi guvernelor Boc şi Ungureanu este nerespectarea acordului cu FMI în ceea ce priveşte implementarea managementului privat la companiile de stat. „Avem un angajament cu FMI pe care actualul guvern l-a găsit în vigoare, un angajament pe care nu l-a respectat nici guvernul Boc, nici guvernul Ungureanu şi pe care nu îl respectă nici guvernul Ponta. Acest angajament se referă la managementul privat. Am constatat că şi guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi guvernul Boc: numai politruci peste tot”, a declarat şeful statului.
El a spus că managementul privat oferă nu doar premisele unor eventuale privatizări de succes, ci şi garanţia că firmele de stat nu vor mai fi căpuşate. „Pe bună dreptate cei de la Fond spun ‘Fraţilor, nici măcar prevederile esenţiale, uşor de respectat, nu le respectaţi’. Am încercat o scuză, că e campanie, dar aceste companii au nevoie de un management profesionist până când vor fi privatizate. Sunt un susţinător fără rezerve al împingerii pe mai departe a privatizărilor, dar am avut trei eşecuri succesive. Asta e, pe timp de criză privatizările merg mai prost. Cât să mai lungim lista? Haideţi măcar să avem management profesionist. Atâta vreme cât menţinem management de stat, companiile de stat vor fi căpuşate”, susţine Traian Băsescu.
Preşedintele a denunţat interesul transpartinic al menţinerii managementului de stat, prin care este tolerată şi încurajată parazitarea companiilor din sectorul public. „La căpuşat, partidele se înţeleg, nu se înjură. Doar iau banii”, a spus Băsescu.