Traian Băsescu scrie pe Facebook că se va exprima în continuare referitor la sistemul de justiţie din România. Astfel, fostul şef de stat consideră că justiţia se compromite din cauza spectacolelor televizate cu suspecţi încătuşaţi.
Citeşte şi: Laura Kovesi: IMUNITATEA parlamentarilor trebuie ELIMINATĂ COMPLET
„Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac când este vorba de justiţie.
Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor. Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o justiţie care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele.
Reţineţi, dragi nemulţumiţi, eu nu sunt împotriva luptei împotriva corupţiei. Eu am iniţiat această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept şi, în mandatele mele, s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combată.
Afirmaţiile mele despre justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întîmplate unor apropiaţi, ci a acţiunilor justiţiei însăşi din ultimele luni, acţiuni prin care, pas cu pas, justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare», a postat Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
„Am mai spus-o şi o repet: un stat nu poate progresa şi nu este viabil fără o justiţie puternică şi credibilă.
Dar nici justiţia nu poate fi viabilă dacă procurorii şi judecătorii se află pe «aceleaşi baricade», fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei. Ce şanse mai are un inculpat în faţa judecătorului dacă el este pe aceeaşi baricadă cu procurorul? De ce nu lăsăm atunci să fie condamnat direct de procuror dacă tot «ne aflăm pe aceleaşi baricade»?
Citeşte şi: Kovesi avertizează: O să ARESTĂM şi O MIE de persoane, câtă vreme încalcă legea
De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci cînd acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi şi libertăţi? Cred că singura instituţie care poate regla lucrurile este CSM-ul”, a mai scris fostul preşedinte.
Totodată, fostul şef de stat consideră că justiţia face un abuz când obligă un suspect sau un inculpat să defileze încătuşat prin faţa presei. În plus, Traian Băsescu crede că astfel ei sunt condamnaţi public înainte de a fi judecaţi.
„Justiţia penală nu poate fi viabilă şi credibilă dacă prin acţiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului. Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate şi la apărare. Despre ce demnitate vorbim cînd la simpla reţinere de către procuror îl obligi să defileze prin faţa presei încătuşat?
Despre ce drept la apărare vorbim când, înainte de a fi judecat, îl intemniţezi reducîndu-i şansa de a se apăra şi făcîndu-l în faţa opiniei publice şi cu ajutorul presei deja vinovat? Aţi văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaşti ai justiţiei televizate, spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE?
Umilinţa binemeritată de infractori, fie ei şi politicienii corupţi, este condamnarea în instanţă, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecaţi. Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întîmplat în justiţie în ultimii 10 ani. Vă asigur că în justiţie sunt încă multe de făcut şi acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor. Şi nu mă voi opri”, a conchis Traian Băsescu.
Fostul preşedinte a replicat astfel la afirmaţiile făcute miercuri seara de şefa DNA, Laura Kovesi, care a declarat că nu se poate vorbi despre justiţie televizată.
„Eu nu pot să spun că se discuta prea mult la televizor. Procurorii nu pot să iasă să spună «Uite ce informaţii am eu». De foarte multe ori suntem atacaţi pentru că nu putem face acest lucru. Avem un cod deontologic pe care nu avem voie să îl încălcăm. Pentru că ei nu au voie să comenteze public, tu poţi să spui orice la televizor e foarte uşor să ţi-l iei duşman pe cel care nu poate să se apere. Când veţi vedea un DNA TV unde vorbeşte un procuror atunci putem discuta de justiţie la televizor. Aceste discuţii pe noi nu ne opresc. Dacă trebuie să arestăm 10.000 de oameni, noi arestăm 10.000 de oameni„, a precizat Kovesi.
În opinia acesteia, cătușele au devenit o problemă odată cu filmarea persoanelor care ies din DNA.
„Dar sunt și persoane care au fost filmate încătușate și la Înalta Curte și când intră sau ies din arestul Poliției, când sunt duse la tribunal, la Curtea de Apel. Din păcate, toată lumea vorbește despre toate cele care ies încătușate din DNA. Nu noi am făcut regulile, noi doar le aplicăm, prin polițiștii care lucrează cu noi. Sunt reguli foarte clare, când se pun cătușele, de ce se pun cătușele, cum se pun cătușele. (…)
Citeşte şi: Kovesi: Cătuşele nu au fost inventate de DNA
Nu avem noi căderea să stabilim cum trebuie făcută escortarea, care sunt condițiile de securitate pentru a transporta un reținut sau un arestat. Dacă există un regulament în vigoare, noi îl respectăm. La fel, dacă CSM stabilește un alt mod de comunicare publică, noi îl respectăm. Nu stabilim noi azi punem cătușe, mâine nu punem cătușe„, a explicat Laura Codruța Kovesi.