‘Nu putem să privim cu plăcere această drenare de creiere din România către Germania şi nu numai, ci şi către Franţa, Marea Britanie, Olanda, Spania, Italia, însă nu ne putem opune ei şi nici nu vrem să ne opunem, pentru că România a dorit să aibă forţa de muncă integrată în piaţa forţei de muncă la nivelul UE’, a spus Băsescu, la Berlin, într-o conferinţă de presă, întrebat cu privire la eforturile Germaniei de a atrage lucrători din România.
El a precizat că, în ultimii zece ani, 14.000 de medici au plecat din România, apreciind că aceasta reprezintă o lovitură grea pentru sistemul sanitar, deoarece costurile de pregătire a acestora sunt ridicate. De asemenea, şeful statului a menţionat că zeci de specialişti IT din România au plecat în alte ţări, câteva zeci ajungând în Germania.
‘Totuşi, nu am reproşat niciodată niciunei ţări că acceptă medici români (…) atât timp cât nu le putem oferi salariile din aceste ţări’, a afirmat Băsescu.
Şeful statului a subliniat că România nu blamează şi nu acuză statele care primesc forţă de muncă înalt calificată din ţara noastră.
‘Am vrea ca acest fenomen şi abordarea noastră corectă să aibă şi reversul atunci când vorbim de oameni cu pregătire mai slabă sau din minoritatea romă din România, care adesea creează inconveniente de imagine şi României şi inconveniente de convieţuire ţărilor în care cetăţenii români de etnie romă se aşază, se deplasează. Adică am vrea acel echilibru. Nu am vrea să mai auzim politicieni din unele ţări care ne reproşează doar faptul că vin cetăţeni de etnie romă în ţările lor, până la urmă am putea să auzim şi acest lucru dacă simultan ni s-ar mulţumi şi pentru banii pe care statul român i-a cheltuit să pregătească medici, ingineri IT şi multe alte specialităţi cu înaltă calificare’, a conchis el.
Preşedintele Traian Băsescu efectuează vineri o vizită de lucru în Germania.