Europa de Est este o regiune unde pirateria de produse software, dar şi conţinut audio şi video este la un nivel forte ridicat. Reuters a prezentat într-o analiză de ce est-europenii aleg să pirateze şi de ce companiile nu oferă anumite servicii în aceste ţări.
Jurnaliştii Reuters amintesc că preşedintele Băsescu a declarat în 2007, într-o discuţie cu fondatorul Microsoft Bill Gates, că pirateria a ajutat la dezvoltarea industriei de software din România. Pirateria online „a ajutat generaţia tânără să descopere computerele… să lanseze dezvoltarea industriei IT… şi i-a ajutat pe români să-şi dezvolte capacitatea creativă”, a declarat atunci Traian Băsescu.
Practic, concluzia celor de la Reuters este că, est-europenii piratează din lipsă de alternativă, mare parte dintre ei fiind de fapt de acord să plătească pentru a putea downloada legal filme şi muzică de pe internet. De altfel, chiar şi acum cetăţenii unor state est-europene dau bani pentru a avea acces rapid la materiale piratate. Reuters oferă exemplu unui tânăr de 31 de ani din Cehia care achită 13 dolari pe lună unui site local pentru a putea downloada materiale piratate. Aceasta pentru că nu are acces instant la produsele media digitale prin intermediul Netfix, spre exemplu. “Oamenii de aici (Cehia n.red) apelează la aceste site-uri cu conţinut piratat pentru că nu dispun de alt provider de unde pot downloada filme. Ne-am obişnuit cu situaţa şi acum plătim pentru o viteză de transfer de date mai mare. Dacă am avea un serviciu legal la fel de facil l-aş folosi. Oricum plătesc. De ce nu aş da bani pentru ceva legal?”, a declarat pentru Reuters tânărul Viteslav.
Statele Unite şi Hollywood-ul, deşi se luptă să stopeze fenomenul pirateriei pe internet în Europa, nu vorbesc despre această problemă cu care se confruntă consumatorii europeni şi care a ieşit la iveală recent, odată cu protestele organizate împotriva Acordului ACTA.
Acordul ACTA a fost semnat deja de opt state europene, dar pentru a fi ratificat trebuie acceptul tuturor celor 27 de state UE. Lucru greu de înfăptuit având în vedere protestele înregistrate în toată Europa. Germania, Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Lituania au amânat deja ratificarea Acordului, mulţi oficiali ai statelor în discuţie anunţând în mod oficial că acesta nu poate fi adoptat în forma actuală.