Băsescu: Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Patapievici, discreditaţi de propaganda ce aminteşte de trecut

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu şi Horia Roman Patapievici, cei care l-au convins să-şi asume constituirea Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, sunt discreditaţi în prezent de o propagandă ce aminteşte de vremuri trecute.
Romania TV
16 oct. 2012, 10:01
Băsescu: Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Patapievici, discreditaţi de propaganda ce aminteşte de trecut

Aceiaşi oameni care azi sunt atacaţi, discreditaţi printr-o propagandă care ne aduce aminte de vremurile trecute – aceiaşi oameni din societatea civilă, fie că se numesc Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Horia Roman Patapievici şi mulţi alţii – au fost cei care m-au convins să-mi asum constituirea Comisiei şi asumarea rezultatelor muncii acestei comisii. Dacă am avut un merit, a fost acela că am cedat în faţa inteligenţei şi am înţeles că ceea ce îmi propuneau acei oameni era corect şi trebuia făcut”, a spus Băsescu.

Şeful statului a făcut această declaraţie la lansarea celui de-al doilea volum din seria de anexe la raportul Comisiei prezidenţiale pentru studierea dictaturii din România intitulat „Istoria comunismului dinRomânia, documente Nicolae Ceaşescu 1965-1971”, îngrijit de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu şi apărut la editura Polirom, sub egida Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România.

Traian Băsescu a precizat, la eveniment, că şi-ar dori ca cele trei volume proiectate să apară. „Nu pot avea exigenţa şi apară toate trei, dar măcar şi volumul trei, care urmăreşte perioada 72 – încolo”, a spus Băsescu.

El a precizat că aceasta va fi şi perioada care va explica cel mai bine cum sunt românii azi.

„Îmi permit să spun – şi nu vreau să stârnesc niciun fel de rumoare sau semne de întrebare – dar cred că, dacă adun bine două plus trei volume, înseamnă cinici volume de documente. Am covingerea că ne trebuie să volumul şase, care să acopere efecetele comunismului de după Revoluţia din 89. Le vedem şi astăzi”, a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că situează Raportul de condamnare a comunismului deasupra proceseor de modernizare a statului român, desfăşurate în timpul mandatului său, întrucât Raportul conţine explicaţia multor lucruri care se petrec astăzi.

„Fiecare nou pas în susţinerea, cu documente din arhive, a raportului prin care, pe 18 decembrie 2006, am declarat regimul comunist ca fiind ilegitim şi criminal, îmi dă sentimentul că, probabil, umbrela prezidenţială aşezată asupra muncii istoricilor, cercetătorilor, a fost unul dintre cele mai inspirate şi corecte atitudini şi acţiuni ale Administraţiei prezidenţiale în cele două mandate„, a spus Băsescu.

El a afirmat că nu exagerează în afirmaţia sa. „Pun deasupra proceselor de modernizare a statului – fie că ne referim la Codurile pentru Justiţie, la noul Cod al Muncii, fie că ne refeim la noua Lege a Educaţiei sau la Legea salarizării sau Legea pensiilor sau recuperarea suprafeţelor din Marea Neagră unde peste câţiva ani vom exploata gaze şi ţiţei – pun deasupora acestor lucruri, care s-au întâmplat în mandatul meu, Raportul de condamnare a comunismului, pentru că aici avem explicaţia multor lucruri care se petrec azi”, a explicat şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că, de la insatisfacţia pentru decalajul între România şi statele care nu au avut parte de comunism până la atitudinile încă vizibile şi azi, sau atitudini generate de metode şi mentalităţi încă nestinse, neadaptate noului drum al României – toate acestea au o explicaţie în ceea ce cercetătorii ne dau şansă să vedem încă aflându-ne în viaţă.

„Continuarea apariţiei acestor volume reprezintă singurul mijloc pentru a da substanţă şi a nu lăsa la nivel de discurs Raportul pentru codamnarea comunismului. Fără aceste volume de documete, oricând acel Raport poate fi contrazis, poate fi mistificat, poate fi utilizat chiar împotriva realităţilor pe care le-am trăit, pentru că noi ne ducem, rămân copii noştri, generaţiile care nu au trăit în comunism. Cum ar putea să creadă ce scrie în Raport dacă nu ar fi susţinut ceea ce scrie acolo cu documente, cu fapte?”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat comunismul din România, în 2006, în Parlament, ca fiind un regim ilegitim şi criminal, gestul fiind făcut pe baza unui raport întocmit de o Comsie prezidenţială condusă de Vladimir Tismăneanu.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Becali: Georgescu mi-a cerut bani printr-un intermediar. Ce voia să facă cu suma
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
O lume întreagă e în doliu. Marele lider s-a prăpădit: Un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Propunerea controversată a lui Trump despre Gaza stârnește critici internaționale
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol