Băsescu: Ponta şi Antonescu nu au vrut să discute despre numirea procurorilor

Traian Băsescu le-a spus jurnaliştilor aflaţi în aeronava prezidenţială care se îndreaptă spre Chile că Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi refuzat să se întâlnească cu el pentru a discuta subiectul numirii procurorului general şi procurorului şef al DNA, informează România TV.
Romania TV
25 ian. 2013, 13:52
Băsescu: Ponta şi Antonescu nu au vrut să discute despre numirea procurorilor

În cadrul unei discuţii cu presa, Băsescu a afirmat că premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, au refuzat să discute chestiunea numirilor procurorilor. Mai mult, şeful statului ar fi propus modificarea procedurii prin care şefii procurorilor sunt numiţi în funcţie. Astfel, competenţa propunerii unor candidaţi ar fi urmat să treacă de la Ministerul de Justiţie la Consiliul Suprem al Magistraturii, iar numirea să fie făcută de către preşedintele României. Însă pentru ca acest lucru să poată fi posibil este necesară modificarea Constituţiei.

Conform procedurii actuale, selecţia şi propunerile pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi procuror-şef al DNA se fac de către ministrul de Justiţie. CSM trebuie să dea un aviz, dar acesta este doar unul consultativ, în timp ce atributul numirii efective  în funcţie îi aparţine preşedintelui României.

Preşedintele Traian Băsescu a decis, pe 18 ianuarie, să respingă propunerile făcute de către ministrul de Justiţie, Mona Pivniceru, pentru şefia Parchetului General şi a DNA, Tiberiu Mihai Niţu, respectiv Ioan Irimie.

Preşedintele a invocat lipsa de transparenţă a procesului de selecţie a procurorilor şefi, fapt ce nu a stimulat depunerea mai multor candidaturi.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis vineri, 18 ianuarie a.c., să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), domnul Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru. Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, se arata într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Băsescu i-a cerut  lui Pivniceru să schimbe modalitatea de selecţie a viitorilor candidaţi care-i vor fi propuşi. „Domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie”, se mai spune în comunicat.

„Ministrul Justiţiei a transmis joi, 27 decembrie 2012, Preşedintelui României, propunerile pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Niţu Tiberiu Mihail, respectiv a domnului Irimie Ioan pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit dispoziţiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Justiţiei la sfârşitul lunii decembrie.

Propunerile formulate de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţia de procuror general şi pentru şefia DNA au fost respinse, pe 22 noiembrie, de CSM, într-o şedinţă tensionată. Tiberiu Niţu, candidatul pentru funcţia de procuror general, a fost iritat de întrebările comisiei, iar Mona Pivniceru s-a simţit şi ea stresată de interogatoriul lui Daniel Morar.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, joi, numirea lui Ioan Irimie şi a lui Tiberiu Niţu la conducerea DNA, respectiv în funcţia de procuror general, ambii înregistrând cinci voturi „împotrivă” şi unul favorabil, acesta aparţinând ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.

 

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Nu scapă nimeni: Să fie foarte clar
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Arde România, la temperaturi uluitoare. O zi infernală
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Lege nouă pentru cei cu permis Categoria B. E legal abia după 24 ani. Se aplică din 8 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?