Traian Băsescu subliniază pe pagina sa de socializare că este „în interesul României” ca Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană. „La Consiliul European de mâine (marți — n.r.), poziția noastră trebuie să fie una a echilibrului, prin care se mai dă o șansă Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord să rămână în Uniune. Uniunea Europeană are obligația să-i dea o șansă lui David Cameron să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.
Președintele PMP susține că liderii europeni, pe care-i numește „‘țâfnoșii’ de la Bruxelles”, se fac „a nu înțelege că a forța Brexitul este, în primul rând, o încălcare a TUE”.
„Ei cred însă că așa dau un semnal puternic și altor posibili rebeli. Ce eroare de analiză… Numai Parlamentul și Guvernul de la Londra vor stabili când și dacă vor activa articolul 50. Plecarea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este în egală măsură o pierdere și pentru cei aproape 450 milioane de cetățeni care ar rămâne în UE, nu numai pentru cei 68 milioane de britanici care ar părăsi UE”, afirmă Băsescu.
Președintele PMP adaugă o serie de întrebări legate de punerea în operă a Brexitului.
„Cu ce vor substitui ‘țâfnoșii’ capacitățile militare, resursele financiare ale City-ului Londonez, tradițiile democratice, cercetarea, educația, cultura, limba vorbită, pe care britanicii le oferă ca și contribuție la Uniunea Europeană? Vă imaginați o Uniune Europeană în care limba principală este limba germană și nu limba engleză? Cu ce drept ‘țâfnoșii’ refuză să mai dea o șansă celor peste 500 de milioane de europeni să fie împreună? Cu ce drept ‘țâfnoșii’ apasă indirect pe pedala creării condițiilor separării Scoției și Irlandei de Nord de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord? Cui convine slăbirea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord?”, întreabă Băsescu.
Președintele PMP afirmă, totodată, că „David Cameron a greșit fatal convocând un referendum pe care nu a putut să-l câștige”, însă, „pe Continent, politicieni fără viziune, mânați de un egoism prostesc și de un orgoliu specific mediocrității, cer la unison ‘Brexit acum’, fără întârziere, fără menajamente, fără concesii”.
„De fapt, incapabili să realizeze efectele părăsirii UE de către Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, își satisfac doar bucuria că în jurul mesei Consiliului European nu va mai fi un Cameron care să strige la fiecare summit ‘prea multă birocrație la Bruxelles, prea multe reguli care ne blochează, prea mulți funcționari, prea mari cheltuielile Comisiei Europene, prea puțină democrație în adoptarea deciziilor, Uniunea trebuie reformată și simplificată, trebuie adoptate măsuri severe împotriva Federației Ruse’, strigăte la care adesea i-am fost sau mi-a fost partener”, susține Băsescu.
Ca o concluzie, președintele PMP adaugă: „Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker și Martin Schulz să plece în vacanță împreună cu toți funcționarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la întoarcerea din concediu, să găsească o Europă mai bună, care nu-și pune ca emblemă ‘Țâfna Prostului'”.
România va fi reprezentată la Consiliul European din 28 – 29 iunie de preşedintele Klaus Iohannis, care, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, „va transmite un mesaj clar privind necesitatea unităţii şi solidarităţii Uniunii Europene, precum şi convingerea că numai printr-o acţiune comună şi în spiritul valorilor europene, Uniunea va putea depăşi şi răspunde cel mai bine provocărilor actuale”. În acelaşi timp, şeful statului va sublinia că România va rămâne ataşată proiectului european şi deplin angajată în ceea ce priveşte consolidarea şi adâncirea acestuia pe mai departe. Preşedintele României se va pronunţa pentru necesitatea regândirii proiectului european, pentru recâştigarea încrederii populaţiei în viabilitatea Uniunii Europene şi pentru contracararea oricăror curente naţionaliste, extremiste, anti-europene, pentru a evita repetarea unui astfel de proces şi în cazul altor state membre ale Uniunii.
Referitor la procesul de negociere pe care îl va implica ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, şi la care România va lua parte, şeful statului va sublinia că România va apăra cu fermitate menţinerea egalităţii de drepturi între toţi cetăţenii Uniunii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile românilor care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie.