„Personal nu am decât abordarea pe care o au liderii UE că, dacă este un proces politic, aşa cum se prefigurează a fi prin motivaţie, statul ucrainean trebuie să găsească imediat o soluţie de reparare a angrenării unui lider al opoziţiei într-un proces politic”, a spus Băsescu, întrebat ce i-a transmis pe acest subiect omologului de la Kiev, Viktor Ianukovici, în întâlnirea de la Chicago.
Băsescu s-a numărat printre liderii de state UE care au anunţat în urmă cu o lună că vor boicota Summit-ul Europei Centrale şi de Răsărit pe care Ucraina trebuia să îl organizeze la începutul lunii mai la Yalta. Băsescu declara că s-a raliat astfel poziţiei UE în privinţa procesului Timoşenko.
Preşedinţii Poloniei şi României, Bronislaw Komorowski şi Traian Băsescu, care au avut întâlniri la Chicago cu omologul lor ucrainean Viktor Ianukovici, au cerut Ucrainei să sporească democraţia şi să reducă presiunile asupra Iuliei Timoşenko, a relatat Ukrainian Journal în ediţia online.
Ianukovici, care a fost invitat la summit-ul NATO de la Chicago pentru rolul Ucrainei în operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii, inclusiv în Afganistan, a avut trei întâlniri bilaterale – cu preşedinţii Poloniei, României şi Afganistanului.
Bronislaw Komorowski şi Traian Băsescu au cerut Ucrainei să-şi îmbunătăţească democraţia şi să reducă presiunile asupra liderului opoziţiei, fostul premier Iulia Timoşenko, pe fondul îngrijorărilor că acest lucru va deteriora perspectivele de apropiere de Uniunea Europeană.
De altfel, NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la justiţia selectivă şi la anchetele motivate politic din Ucraina. „Suntem îngrijoraţi de aplicarea selectivă a justiţiei şi de ceea ce par anchete motivate politic, inclusiv privind lideri ai opoziţiei, precum şi de condiţiile detenţiei lor”, se arată în Declaraţia adoptată duminică la Summit-ul Alianţei.
NATO a încurajat Ucraina să rezolve problemele sistemului său judiciar pentru a asigura respectarea deplină a statului de drept şi a acordurilor internaţionale. „De asemenea, încurajăm Ucraina să asigure alegeri parlamentare libere, corecte şi cuprinzătoare în această toamnă”, adaugă textul.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei României, Băsescu şi Ianukovici au discutat la Chicago aspecte ale agendei bilaterale, precum şi ale relaţiilor Ucrainei cu UE şi NATO.
„Domnul preşedinte Traian Băsescu a reconfirmat dorinţa României pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina într-o logică a predictibilităţii şi a cultivării dialogului, de natură să contribuie la soluţionarea tuturor dosarelor aflate încă pe agendă, şi a exprimat convingerea că instrumentele în acest demers rămân contactele consecvente la toate nivelurile, susţinute de rezultatele concrete ale mecanismelor de cooperare create în baza tratatelor şi acordurilor bilaterale în vigoare. În ceea ce priveşte cooperarea Ucrainei cu Uniunea Europeană, domnul preşedinte Traian Băsescu a reconfirmat susţinerea României pentru parcursul european al Ucrainei, cu accentuarea rolului unei implementări consecvente a reformelor, precum şi deschiderea pentru împărtăşirea experienţei de aderare a ţării noastre la spaţiul Uniunii. Preşedintele Ucrainei şi-a exprimat disponibilitatea pentru creşterea frecvenţei contactelor bilaterale, inclusiv la vârf, în vederea aprofundării cooperării bilaterale între cele două state vecine”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.