Fostul președinte Traian Băsescu susține că o decizie a coaliției PSD-PNL de a merge împreună la alegerile prezidențiale ar conduce la dispariția unuia dintre partide. Băsescu a explicat că nu se poate ca stânga și dreapta să meargă împreună, pentru că atunci românii nu vor mai avea o opțiune reală.
”Ar însemna desființarea unui partid, să vedem care dintre ei 2 preferă să se desființeze. Discutăm de PNL de care este, să spunem, cel mai mare partid de dreapta și PSD care este cel mai mare partid de stânga. Dacă unul dintre ei nu va avea candidat, poate să se desființeze.
Nu se poate să negociezi și președintele, este dezonorant. Atunci de ce mai mergem noi la vot?”, a spus Traian Băsescu, la Digi 24.
Traian Băsescu susține că această comasare a alegerilor locale cu europarlamentare va genera probleme în teritoriu.
Traian Băsescu a declarat la Jurnalul de Seară de la Digi24 că foștii săi colegi, Emil Boc, Gheorghe Falcă și Vasile Blaga, s-au obișnuit cu ideea că sunt brătieni și „se trag din Brătieni”. Ironic, Băsescu a precizat că, în ceea ce-l privește, a rămas cu ideea că e urmaș al lui Petre Roman și n-are pretenția unui pedigree atât de valoros din punct de vedere politic. Spusele sale apar în contextul în care a fost întrebat în ce situație se află cei trei lideri PNL, după ce, de curând, fostul șef al statului a transmis că „se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc, Falcă și Blaga comasați cu PSD”.
„Cred că s-au obișnuit cu ideea că sunt brătieni, se trag din Brătieni. Eu am rămas cu ideea că mă trag, ca politician, sunt urmaș al lui Petre Roman. N-am pretenția să am un pedigree atât de valoros din punct de vedere politic. Ei au câștigat ideea că sunt urmași ai Brătienilor”, a spus Traian Băsescu.
Acesta a afirmat că PNL, partidul din care cei trei foști lideri PD-L fac acum parte, ar fi putut avea un scor de 25%. „Eu nu-i judec. Până la urmă, au avut o opțiune. Dar mie-mi pare rău, pentru că partidul acela ar fi avut acum un 25% în mod cert”, a mai precizat fostul președinte.
El a mai dat de înțeles că, în absența alianței, PNL ar fi trecut „prin valea plângerii” pentru o vreme și că probabil de asta le-a fost teamă.
„Aici a fost problema. Trecerea prin valea plângerii. Dar lucrurile sunt trecute, sunt făcute, acum sunt într-o alianță, vor face împreună și primar la București sau vor încerca să facă. Eu cred că o alianță PSD-PNL nu-l poate bate pe Nicușor la București, pentru că orice s-ar spune despre Nicușor, omul ăsta a avut curaj să intre în Bucureștiul subteran, lucru pe care primarii n-au avut curajul să-l facă până acum. Au menținut activitatea la ceea ce se vede și au neglijat Bucureștiul subteran”, a conchis Traian Băsescu.
Traian Băsescu se retrage din politică: E cap de linie
Întrebat dacă la alegerile europarlamentare din luna iunie va candida pentru un nou mandat de europarlamentar, Băsescu (72 de ani) a spus că nu și că pentru el „este cap de linie” în politică.
Chestionat ce va face în continuare, Traian Băsescu a spus că și-a înființat o fundație, prin care duce liceeni la Bruxelles, în vizită la Parlamentul European.
„Mi-a înregistrat o fundație. Am dus elevi de liceu la Bruxelles să vadă Parlamentul European. Chiar acum am 60 de copii de la școli private și de stat care vor merge săptămâna viitoare la Bruxelles”, a afirmat Traian Băsescu. Cu două mandate de președinte la activ, în mai 2019, Traian Băsescu a fost ales europarlamentar pe lista PMP.