„Am luat notă de declaraţia primului-ministru prin care este dispus să renunţe temporar la acciza pe motorină. Putem construi un dialog în continuare eu fiind deschis să arăt Guvernului că are soluţii să contruiască bugetul fără această acciză pentru întregul an”, a declarat Traian Băsescu luni, într-o conferinţă susţinută la Palatul Cotroceni.
„Înţeleg că s-a dus dl. Voinea la Bruxelles. NU ştiu de ce s-a dus. Nedumerirea este cu atât mai mare cu cât România şi-a îndeplinit obligaţia din Tratat. Noi am avut în anexa 7 stabilit un calendar pentru a atinge un anumit nivel al accizei, iar pentru benzină, obligaţia asumată de România a fost să ajungă la o acciză de 359 de euro pe 1.000 de litri. În Codul Fiscal, încă de la 1 ianuarie 2013 România avea o acciză de 359,59. Orice mărire de acciză ne face necompetitivi. La motorină, aveam obligaţia să atingem un nivel de 330 de euro la mia de litri. La 1 ianuarie 2013, România aplica o acciză de 330,35 euro la mia de litri”, a mai spus Traian Băsescu.
Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi doar la benzină şi să amâne introducerea acestei taxe la motorină pentru o perioadă de trei luni, interval în care să fie căutate soluţii, a anunţat premierul Victor Ponta.
El a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări cu şi cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit Mediafax.
Premierul a explicat că, astfel, operatorii de transport marfă, care folosesc motorina drept carburant, nu vor mai suporta această acciză, pe care să o introducă în preţul bunurilor de consum.
El a precizat totodată că i-a informat atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre această soluţie şi a explicat că pentru cele trei luni de amânare nu este necesar să fie redeschisă Legea bugetului, ci doar de recalcularea unor parametri de deficit aferenţi acestei perioade.