Băsescu: Rectificarea bugetară a fost foarte prost primită în cancelariile occidentale

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că declaraţiile Victoriei Nuland de vineri au vizat şi faptul că, prin rectificarea bugetară adoptată recent, nu s-au alocat armatei fondurile pe care România promisese la summitul NATO că le repartiza apărării. Băsescu susţine că rectificarea a discreditat cererile României de sprijin militar din partea aliaţilor noştri.
Filip Stan
03 oct. 2014, 15:15
Băsescu: Rectificarea bugetară a fost foarte prost primită în cancelariile occidentale

„Un lucru extrem de rău primit în toate cancelariile occidentale: rectificarea bugetară. A fost semnalul discreditării tuturor semnalelor noastre că avem nevoie de prezenţă militară NATO pe teritoriul României. Când s-a văzut că 2 miliarde sunt împrăştiate în scopuri electoral către primării, iar armatei i se alocă foarte puţin, foarte multe cancelarii s-au întrebat cât de serioşi suntem atunci când spunem că avem nevoie de asistenţa aliaţilor pentru asigurarea flancului estic al NATO. Sunt lucruri care se fac lipsit de responsabilitate în detrimentul securităţii naţionale într-un moment în care cerem tuturor să beneficiem de art. 5 – Toţi pentu unul, unul pentru toţi – dar ăla unul care le cere la toţi nu-şi ia măsurile minimale de a-şi consolida capacităţile de a face faţă riscurilor de securitate”, a declarat Traian Băsescu.

Acesta a avertizat că nici o ţară din NATO nu va fi dispusă să pericliteze vieţile soldaţilor săi pentru un stat ce aruncă banii pentru voturi, în detrimentul securităţii naţionale şi a investiţiilor. „Mesajul primit este extrem de clar: Nu vă băgaţi sub plapuma articolului 5 să credeţi că vă puteţi şubrezi ţara, dar să ne chemaţi pe noi să vă apărăm. Cred că trebuie să se revină la o abordare foarte serioasă şi mai puţin electorală pentru că nu sunt vremuri uşoare. Suntem într-o regiune în care avem o criză de securitate, cu vecini imprevizibili”, a mai spus Traian Băsescu.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat joi liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, precum şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară.

Totuşi, ea nu a nominalizat explicit niciun lider şi nicio ţară.

Într-un discurs susţinutul la Washington în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), Nuland a subliniat faptul că în urmă cu 25 de ani, cetăţenii din Europa Centrală s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă.

„In intreaga Europa Centrala, coruptia e un cancer care ameninta visul celor care au luptat pentru el in 1989. Avem lideri care profita de avantajele NATO si UE, si par sa fi uitat de valorile pe care se bazează aceste institutii. Azi ii intreb: cum puteti dormi linistiti sub protectia art. 5 al NATO in timp ce vorbiti despre „democratie non-liberala”, teorie impinsa pana la ultranationalism, despre restrictionarea presei libere sau demonizarea societatii civile? As întreba acelasi lucru despre protejarea de urmarirea penala a oficialilor corupti, despre ignorarea Parlamentulului cand va este convenabil sau despre protejarea afacerilor murdare care cresc dependenta tarilor dvs. de o sursa de energie straina, in ciuda politicilor declarate liberale. Azi trebuie sa ne reinnoim promisiunile. Suntem mai puternici impreuna si multi din intreaga lume, care isi doresc aceleasi libertati, depind de noi”, a spus Nuland, declaraţia fiind postată şi pe pagina de Facebook a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Singura plajă din România unde găsești apă turcoaz ca-n Grecia. Te bucuri de nisip fin și eviți și aglomerația
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Playtech.ro
Noi detalii șocante ies la iveală despre crima din Brăila. ULUITOR ce au descoperit polițiștii despre al doilea ADN
DailyBusiness
S-a anunțat lista românilor care vor primi 20.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Conflict aberant la „Casa Iubirii”. Scandalul i-a înfuriat pe internauți
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Dovada clară că şi-a lăsat iubita şi s-a cuplat cu ispita! La Insula iubirii plângea după ea, dar a uitat-o instant
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Oponentul lui David Popovici, acuzat ca ar fi trișat! Cine îl acuză pe Pan Zhanle de dopaj: „Nu este posibil din punct de vedere uman”
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Explozie de gaze în Rusia: patru persoane decedate și 15 salvate într-un bloc din regiunea Sverdlovsk
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?