Preşedintele Băsescu a enumerat riscurile promulgării legii privind reducerea CAS. Astfel, el a arătat că primul risc este legat de depăşirea deficitului bugetar angajat, a deficitului structural şi a deficitului pe bugetul general consolidat, ceea ce ar putea avea ca efect întreruperea acordului cu FMI, UE şi Banca Mondială.
„Un alt risc despre care toată lumea se fereşte să vorbească, dar este o realitate – fragilizarea sustenabilităţii fondului de pensii. Toţi spun ‘nu e nimic, se va lua de oriunde, dar se vor plăti pensiile’. Eu vă spun că am trăit zile când am constatat că nu avem de unde să luăm. Or, această fragilizare, creşterea de la 12,5 la peste 18 miliarde de lei deficit al fondului de pensii este un lucru îngrijorător. Nu vreau să spun, Doamne fereşte!, că nu se vor plăti pensiile, dar se creşte riscul ca la un moment dat să începem să amânăm plata pensiilor, să le mai mutăm pe luna viitoare şi aşa mai departe, funcţie de lichidităţi. Eu nu spun neapărat că se va întâmpla aşa, dar creşterea de la 12,5 la peste 18 miliarde este un lucru care nu trebuie făcut. Acesta este un deficit structural, or, bătălia oricărei ţări responsabile este pentru reducerea deficitelor structurale”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că deficitele structurale au efecte pe perioade lungi de timp şi trebuie absorbite planificat, astfel încât, de la an la an, să se reducă deficitul structural la fondul de pensii.
„Aici, soluţia este în creşterea salariilor şi creşterea numărului de locuri de muncă, dacă Guvernul ar avea o asemenea prioritate, dar nu o are şi trebuie să se gândească şi la acest lucru”, a susţinut Băsescu.
Preşedintele Băsescu a menţionat că un alt risc al promulgării legii de reducere a CAS ar fi legat de creşterea taxelor, precum cele pe proprietate, pe automobile şi a cotei unice.
De asemenea, el a indicat că un alt risc prin promulgarea legii ar fi reducerea şi mai puternică a investiţiilor susţinute din bugetul de stat, care ar avea ca efect reducerea numărului de locuri de muncă.