Băsescu: Cazanciuc nu-i o alegere proastă. L-am informat pe Barosso despre numirea procurorilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că desemnarea lui Robert Cazanciuc ca ministru de Justiţie este o alegere bună a premierului Victor Ponta. Băsescu a precizat afirmaţiile sale critice făcute anterior la adresa lui Cazanciuc nu au fost îndreptăţite. De asemenea, preşedintele a mai spus că l-a informat pe preşedintele Comisiei Europene în legătură cu numirea procurorilor: "Am spus: mergem pe altă variantă".
Filip Stan
11 apr. 2013, 18:41
Băsescu: Cazanciuc nu-i o alegere proastă. L-am informat pe Barosso despre numirea procurorilor

Traian Băsescu a spus că noul ministru al Justiţiei ar putea fi instalat în seara zilei de 15 aprilie, într-o emisiune la Digi24. „O consider o propunere acceptabilă, chiar dacă am avut eu nişte reacţii când se punea problema să fie procuror general. Nu cred că reacţia a fost îndreptăţită pentru că l-am pus la un loc cu un procuror cu problema care apoi s-au confirmat. Domnul Cazanciuc nu avea nicio vină”, a admis Băsescu.

El a precizat că numele lui Cazanciuc a fost pomenit de primul-ministru în cursul săptămânii trecute, iar joi Victor Ponta l-a anunţat că aceasta este decizia finală. „Robert Cazanciuc a fost singura propunere şi am acceptat-o imediat. Am avut o discuţie şi săptămâna trecută, la CSAT. Ştiu că premierul a mai privit şi în stânga şi în dreapta. Nu cred că-i o alegere proastă„, a spus şeful statului.

Preşedintele României a spus că decretul de eliberare din funcţia de procuror a lui Cazanciuc este efectiv din 15 aprilie. Din acest motiv a convenit, împreună cu primul-ministru, să nu existe nicio zi de incompatibilitate a lui Cazanciuc astfel încât acesta să-şi preia efectiv noul post cel mai devreme în seara zilei de luni.

Preşedintele a mai declarat, în aceeaşi emisiune, că i-a informat pe preşedintele Comisiei Europene şi pe secretarul general al CE cu privire la procedura ce va fi urmată în privinţa numirilor procurorilor şefi, iar aceştia au spus că le pare rău că nu sunt urmate recomandările lor, dar că vor urmări ce se întâmplă la CSM.

„Imediat ce am luat decizia de a merge pe varianta legii române (în privinţa numirilor procurorilor şefi – n.r.), l-am informat pe preşedintele Barroso (Jose Manuel Barroso – preşedintele Comisiei Europene, n.r.), dar şi pe Catherine Day (secretarul general al CE – n.r.) eu am vorbit cu ei la telefon. Am spus „mergem pe altă variantă”, au spus ‘în regulă, ne pare rău că nu urmaţi recomandările noastre, dar sunteţi stat independent şi suveran şi vom urmări ce se întâmplă la CSM”, a spus Băsescu.

La două săptămâni de la preluarea interimatului, premierul Victor Ponta l-a propus pe Robert Cazanciuc, actualul secretar general al MAE, să preia funcţia de ministru al Justiţiei. Victor Ponta a prezentat nominalizarea lui Robert Cazanciuc, procuror detaşat de la Ministerul Public la MAE, pentru fotoliul de la Justiţie în şedinţa de joi de la CSM.

Pentru a putea ocupa funcţia de ministru al Justiţiei, Cazanciuc si-a dat demisia din magistratură, demisia acestuia fiind acceptată de CSM. Robert Cazanziuc a confirmat că a vorbit cu premierul Victor Ponta şi a acceptat funcţia de ministru al Justiţiei. „Urmează ca, după preluarea portofoliului, să stabilesc şi care sunt priorităţile!”, a declarat Cazanciuc.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmlă cu vârsta de pensionare, în 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație