„Sunt unele lucruri cu care Uniunea Europeană nu face compromisuri. România a plătit extrem de scump inconsecvenţa politicienilor: înfiinţarea ANI şi apoi desfiinţarea ei, înfiinţarea DNA şi apoi tentativa de desfiinţare a sa, tentative de la politicieni care au discreditat România consistent şi a fost o luptă formidabilă să explici că a fost o greşeală, că politicienii români nu sunt antieuropeni”, a declarat Băsescu în cadrul unui eveniment organizat pentru a aniversa cinci ani de la aderarea României la UE.
Preşedintele susţine că fără aceste ezitări ale României, Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie ar fi fost deja ridicat. În schimb, s-au făcut paşi care dau speranţe că MCV va fi totuşi ridicat: asumarea răspunderii Guvernului pe Codurile din justiţie, Legea responsabilităţii magistraţilor, schimbarea criteriilor pentru accesul la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi Legea „micii reforme”.
„Imediat ce am fost consecvenţi, Uniunea a recunoscut aceste consecvenţe. Deci marea problemă a fost la noi”, a spus Băsescu.
Pe de altă parte, Băsescu a afirmat că ascensiunea partidelor eurosceptice şi chiar antieuropene reprezintă un risc pentru România, un exemplu fiind atitudinea Olandei faţă de intrarea României în spaţiul Schengen, poziţie pe care Băsescu o califică dreptu un abuz.
„Trebuie să recunosc că o oarecare ascensiune a unor partide antieuropene în guvernele europene deja îmi creează o îngrijorare pe care am spus-o şi în ultimul Consiliu. Chiar dacă nu sunt publice lucrările de la Consiliu trebuie să vă spun că am remarcat abuzul Olandei împotriva României şi Bulgariei. Astfel de atitudini ne fac suspicioşi dacă nu cumva se pot întâmpla astfel de acţiuni şi din partea altor ţări”, a spus Băsescu.