„România, din circa 650.000 de şomeri, are aproximativ 170.000 de şomeri tineri, cu vârstă până în 25 ani (…). Avem la dispoziţie 140 milioane de euro să creăm locuri de muncă strict pentru tineri. Vreau să fiu foarte clar. Asta nu înseamnă că aceşti bani se vor duce să facem un capăt de autostradă, ci la înfiinţarea de mici firme prin care tinerii până în 25 de ani să realizeze un venit şi să aibă un produs pentru societate„, a afirmat Băsescu, potrivit Mediafax, după Consiliul European de primăvară.
Pe agenda reuniunii liderilor din ţările UE s-a aflat şi problema creşterii foarte mari a ratei şomajului în rândul tinerilor, considerată o problemă urgentă la nivelul Uniunii.
Şeful statului a spus că nu vrea să sugereze soluţii Guvernului de la Bucureşti, însă tinerii români şomeri şi-ar găsi mai uşor locuri de muncă dacă angajatorii ar fi scutiţi de la plata CAS pentru aceştia pentru o perioada de doi ani.
„Sunt convins că ar fi o viteză extraordinară de reducere a şomajului în rândul tinerilor. Guvernul poate găsi soluţii, dar mi se pare că pentru tinerii absolvenţi de facultate, de liceu chiar, ar fi angajaţi dacă nu s-ar plăti timp de doi ani CAS. Mi se pare că am mai avut astfel de măsuri”, a mai spus Băsescu.
În ianuarie 2013, rata şomajului la nivelul UE în rândul tinerilor a fost de peste două ori mai mare decât rata şomajului în rândul adulţilor, situându-se la 23,6 %. Există 7,5 milioane de tineri europeni, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare.
Comisia Europeană a anunţat săptămâna aceasta normele de aplicare a iniţiativei lansate la Consiliul European din februarie dedicată stimulării angajării acestor tineri, căreia i-au fost alocate 6 miliarde euro pentru perioada 2014-2020.
Fondurile vor fi alocate statelor membre şi îndeosebi în regiunile unde rata şomajului în rândul acestor tineri depăşeşte 25% pentru a lua măsuri care să le asigure acestora oferte de muncă de bună calitate, dar şi continuarea educaţiei, pentru ucenicie sau pentru un stagiu de formare, în termen de patru luni de la terminarea școlii sau de la data la care au devenit şomeri.