„Eu văd România capabilă să-şi valorifice resursa de inteligenţă pe care o au generaţiile tinere şi să ajungă unul din campionii modernizării. Nu sunt dintre aceia care spun că România poate să devină peste noapte a şaptea putere economică a Uniunii Europene, este greu, încă avem un PIB mult prea mic, dar putem foarte bine să devenim campioni în acest domeniu”, a spus preşedintele Traian Băsescu, în discursul ţinut la gala de premiere a concursului Entrepreneurship 2014, desfăşurată la Universitatea ‘Transilvania’ din Braşov, informează Agerpres.
Băsescu a făcut un apel către toate instituţiile statului, în mod deosebit către mediul universitar, să acceseze fondurile de la Uniunea Europeană, pentru a pune în valoare talentul studenţilor în domeniul informatic.
„Valorificarea acestei inteligenţe şi a avantajelor pe care le avem necesită şi ceva bani. (…) Dincolo de ce poate pune la dispoziţie o firmă sau alta, sunt bani europeni care pot fi utilizaţi pentru valorificarea acestui tip de inteligenţă românească”, a explicat Băsescu.
În opinia sa, România are o serie de atuuri pentru o dezvoltare rapidă a sectorului IT, inclusiv atracţia pe care computerele o exercită asupra oamenilor.
„Avem toate ingredientele şansei de a valorifica inteligenţa românească. Avem un sistem internet care este unul dintre cele mai performante (…), avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil şi avem cel mai important lucru, inteligenţă. Inteligenţă şi plăcerea tinerilor români de a se afla în faţa unui calculator. Sunt sigur că 90% dintre români, dacă le pui în faţă o sapă şi un calculator, vor prefera să se aşeze în faţa calculatorului, ceea ce înseamnă că ne îndreptăm către o muncă intelectuală, către valorificarea inteligenţei şi mai puţin către dat cu sapa. (…) Slavă domnului că avem 10% care se îndreaptă şi către dat cu sapa”, a declarat Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a participat la festivitatea de premiere a maratonului de programare ‘Entrepreneurship 2014’. În cadrul competiţiei, 10 echipe de studenţi din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa şi Timişoara au dezvoltat, timp de 24 de ore, aplicaţii Android cu utilitate socială.
Pe primul loc s-a clasat o echipă care a dezvoltat aplicaţia ‘Live rescue’, care permite oamenilor cu pregătire în domeniu să intervină la urgenţe medicale raportate în apropierea lor.