„Până în 2024 România va deveni o putere militară regională pentru că o va obliga atitudinea Rusiei. Federaţia Rusă va fi mult în urmă din punct de vedere economic, dar cu o armată foarte puternică”, a spus Băsescu adăugând că puterea de la Moscova va aloca în continuare armatei fondurile obţinute prin vânzarea petrolului şi gazelor naturale. Mai ales că piaţa de desfacere a acestora se va extinde mult în China.
În faţa acestei perspective, România ar trebuie să-şi intensifice colaborarea cu Polonia şi Turcia. „România a avut iniţiativa trilateralei România-Polonia-Turcia. Totul este să o umplem de conţinut din punct de vedere economic şi al securităţii. Trebuie să spun însă că România nu se va aşeza niciodată în remorca vreuneia dintre cele două state”, a spus Traian Băsescu referindu-se la modul în care Polonia şi România s-au poziţionat în legătură cu criza din Ucraina.
Băsescu susţine că România a evaluat mai bine situaţia din ţara vecină şi că a preferat să-şi direcţioneze eforturile în sprijinirea consistentă a Republicii Moldova. De altfel, preşedintele are şi alte reproşuri pentru diplomaţia poloneză. „Premierul Donald Tusk a vorbit despre formarea unei pieţe unice europene. Pentru mine este o glumă. Când s-a modificat traseul Nabucco, ce ar fi rezolvat problemele de azi ale Bulgariei, Ungariei şi, prin conducta derivată, şi a Ucrainei, tu, Tusk, ai tăcut şi azi vii şi-mi lansezi proiectul pieţei unice energetice!”, a spus Traian Băsescu.
Cât priveşte riscurile imediate de securitate pentru România generate de acţiunile ruseşti, şeful statului a spus că România este la adăpost. „Un atac al Federaţiei Ruse asupra României ar însemna război cu NATO. Acum vedem ce a însemnat intrarea în NATO şi relaţia cu Statele Unite”, a conchis preşedintele.