„România nu poate accepta ideea gazelor toxice de luptă. Problema este unde ne duce o astfel de intervenţie în Siria. Ne menţinem liniile de politică externă consecvente, prudenţă faţă de intervenţia în forţă în Siria şi solidaritate cu decizia aliaţilor noştri. Zic solidaritate, pentru că nu o să mă consulte nimeni, pentru că nu avem ce ne trebuie pentru o intervenţie acolo”, a declarat Traian Băsescu într-un interviu pentru adevărul.ro.
El a precizat că problema intervenţiei în Siria este una uriaşă, întrucât statele din jurul Siriei au diverse abordări faţă de această situaţie.
„Este o uriaşă problemă- sunt diverse abordări ale statelor din jurul Siriei, Turcia vrea intervenţie la sol, Iran are alte obiective, Israel altele. Problema care se pune în problema unei intervenţii este dacă va avea sau nu ripostă. SUA programează o intervenţie de 2 zile – va riposta Damascul sau nu? Eu cred că va riposta. Ce se întâmplă dacă Damascul loveşte unul din avioanele SUA, cum vor reacţiona celelalte state? Dacă în Turcia ajung rachete trase de Hezbollah, va invada Siria? Avem riscul generalizării – de aceea am spus prudenţă. Sunt obligat să gândesc pe ce poate fi mai rău – nu poţi să gândeşti politica externă în astfel de situaţii ca pe o nuntă unde te duci cu floricica în piept”, a precizat preşedintele.
„Scenariu: cade guvernul lui Bashar al-Assad şi actualul front de eliberare naţională vine la putere. Cu care din secţiuni vine la putere – cu al Qaeda, cu alte grupări teroriste, Fraţii Musulmani? Care din fracţiuni va dobândi puterea, ce se întâmplă cu influenţa ruşilor în Siria o dată cu schimbarea puterii? Explodează Orientul Mjlociu. Rusia ar putea pierde singura bază din Mediterana de Est, unde se va recompensa ea? Rusia s-ar recompensa în Transnistria, este cea mai la îndemână„, a mai spus Traian Băsescu în interviu.
El a precizat că există ,însă, şi varianta ca guvernul Bashar al-Assad să nu reacţioneze şi „SUA să spună că nu am lăsat să se folosească gazele toxice”.
„Dar, pe de altă parte, nesancţionarea lor poate îndemna la folosirea lor. Dacă nu reacţionezi la bomba atomică a săracului, că astea sunt gazele de luptă, cumva te gândeşti să nu reacţionezi nici la bomba atomică?”, se mai pot întreba naţiunile lumii, potrivit lui Băsescu.
Preşedintele României a vorbit şi despre reacţia lui Barack Obama de a solicita opinia Congresului SUA în legătură cu intervenţia în forţă în Siria.
„Avem problema legitimităţii: nu s-au utilizat gaze toxice în raport cu alt stat, Siria nu este semnatară a convenţiei, de asta are şi acest armament. Este un moment extrem de important, prudenţa în decizie şi acţiune mi se pare esenţială pentru pacea lumii”, a spus Traian Băsescu, care a subliniat că România este un luptător înverşunat împotriva dezvoltării armelor de ucidere în masă. „Nu putem spune să nu se acţioneze”, a declarat preşedintele.