În cadrul conferinţei de presă susţinute vineri seară la Newport, la finele summitului NATO din Ţara Galilor, Traian Băsescu a fost întrebat dacă România s-a angajat faţă de Ucraina să-i furnizeze armament împotriva forţelor proruse. „Şi dacă s-ar fi angajat, nu v-aş spune, dar staţi liniştiţi: nu s-a angajat”, a spus Traian Băsescu râzând.
Acesta a spus că deciziile NATO nu includ sprijin militar colectiv al Alianţei pentru Ucraina în faţa agresiunii Rusiei, aceasta din urmă putând fi determinată să respecte integritatea Ucrainei prin intermediul sancţiunilor adoptate de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.
Totodată, Băsescu a fost întrebat dacă deciziile adoptate de NATO privind securitatea flancului estic nu contravin Actului Fondator al relaţiei NATO-Rusia din 1997. „Actul Fondator este valabil atâta timp cât ambele părţi îl respectă. Din păcate, Rusia a încălcat grav legislaţia internaţională şi Actul Fondator. Nimeni nu ne poate obliga să respectăm în continuare Actul Fondator”, a spus Băsescu precizând totuşi că membrii NATO ar fi dispuşi să reintre în termenii acestui Act, dacă şi Rusia o va face.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vinere trecută, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că statele membre NATO şi UE ar trebui să înceapă furnizarea de echipament militar către Ucraina pentru a putea face presiunii militare a Rusiei, în contextul în care balanţa a început să se încline în favoarea separatiştilor din Lugansk şi Doneţk. Totodată, Băsescu va propune partenerilor europeni şi transatlantici înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.
„Armata ucraineană se află în dificultate. Dacă statele Uniunii Europene nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene, şansele guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii. Continuare luptelor riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene”, le-a spus Traian Băsescu ambasadorilor români adunaţi la Palatul Cotroceni.
Preşedintele României susţine că Ucraina trebuie să beneficieze de acelaşi tip de echipament militar pe care ruşii îl pun la dispoziţia separatiştilor.
„Armata ucraineană s-a săturat de căşti şi armele neletale ce i-au fost trimise. Dacă vrem să dăm o şansă armatei Ucrainei trebuie să procedăm exact ca Rusia, să punem la dispoziţie orice mijloace ce pot ajuta armata ucraineană”, a afirmat Băsescu precizând că va expune acest punct de vedere la reuniunea Consiliului European.
Totodată, România va susţine adoptarea de sancţiuni mult mai dure la adresa Rusiei, sancţiuni financiare, sancţiuni care să vizeze secotrul energetic şi cel militar. „Nu mai putem duce la bun sfârşit contractele de echipamente militare pe care le au diverse state cu Federaţia Rusă, câtă vreme sunt îndreptate împotriva unui stat suveran şi independent. Azi e Ucraina, mâine poate fi altcineva”, a spus preşedintele.
Şeful statului a precizat că în mod raţional nu există un pericol pentru România, dar a arătat că statul român trebuie să fie pregătit şi pentru iraţional.
„Nu am dubii că Alianţa Nord-Atlantică va funcţiona şi garanţiile de aplicabilitate a articolului 5 sunt date şi nu mai pot fi puse sub semnul întrebării. În analiza mea nu avem un pericol pentru România în mod raţional, dar trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional, pentru că acest iraţional se dovedeşte că poate exista iar dacă privim în jurul Mării Negre constatăm o salbă de conflicte îngheţate”, a afirmat Băsescu.
Ucraina a cerut joi Uniunii Europene „ajutor militar de anvergură”, ca urmare a „invaziei ruse făţişe”, a anunţat ambasadorul Ucrainei pe lângă UE, Konstantin Eliseev, informează AFP.
„Cerem o sesiune extraordinară a Consiliului European la 30 august, pe marginea situaţiei din Ucraina. Ajunge atâta conivenţă (acord) şi temperare a agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar tehnic de anvergură”, a notat Eliseev pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei la UE.