Şeful statului consideră că, după eşecul proiectului Nabucco, România trebuie să treacă pe cât de repede posibil la exploatarea gazelor de şist. Traian Băsescu a anunţat Consiliul European că România nu va aştepta aprobarea nimănui pentru a-şi redefini politica energetică.
„Bineînţeles, am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui. Fără a intra în detalii, vă pot spune că opţiunea mea acum este fără niciun fel de dubii că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist şi să evalueze şi să treacă la exploatarea gazelor şi ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră”, a declarat Băsescu, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European.
Băesescu a arătat că o altă sursă alternativă pentru România este reluarea exploatării cu tehnologii moderne a zăcămintelor petroliere proprii abandonate în prezent după exploatarea în trecut, dar care nu a depăşit circa o treime din resursă.
Totodată, preşedintele Băsescu a declarat că este „o copilărie” ideea ca şi România să fie inclusă în proiectul gazoductului South Stream, al operatorului rus Gazprom, după eşecul Nabucco. Băsescu a explicat că obiectivul ţării noastre este să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, în timp ce „South Stream este menţinerea sursei de aprovizionare”, iar „România nu vrea să rămână dependentă de un singur furnizor”.
„Am văzut idei de genul ‘nu are nimic, că acum vrem şi noi în South Stream’. E o copilărie! Obiectivul României este să-şi diversifice sursele de aprovizionare. Atâta timp cât rămâne tot un singur furnizor, nu am făcut nimic din punct de vedere al independenţei energetice. Deci sunt partizanul calculului rece, să nu ne amăgim că ‘ok, am pierdut Nabucco, lasă că ne ducem la South Stream”, a spus şeful statului, la finalul reuniunii Consiliului European, care a avut loc joi şi vineri, la Bruxelles.
Totodată, preşedintele a afirmat că nu este la vârsta „pubertăţii politice” să creadă „vorbele de consolare” privind conectarea României prin prelungiri la conducta TAP, aleasă în detrimentul Nabucco pentru aprovizionarea cu gazul azer din zăcământul de la Şah Deniz.
„Sigur că România ar fi avut de câştigat dacă proiectul Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertăţii să cred afirmaţia făcută că au câştigat amândoi pentru că din TAP vom face nişte prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco. Am trecut de vârsta pubertăţii politice. Sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să îşi ia soarta strategiei energetice în mâini”, a afirmat Băsescu.
Reprezentanţii Guvernului din Kahazstan au propus părţii române o formulă în care să asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre România a gazoductului care va fi construit în cadrul proiectului South Stream, susţine Guvernul într-un comunicat.
Subiectul a fost discutat în întâlnirea avută de premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială în Kazahstan, cu omologul său, Serik Ahmetov, şi preşedintele companiei de stat KazMunaiGaz.
OMV a anunţat că proiectul Nabucco a eşuat, iar autorităţile române analizează diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale şi conectarea la piaţa regională de profil, iar gazele din Marea Neagră şi cele de şist au potenţialul de a creşte independenţa energetică naţională. „În acest moment, autorităţile române au în derulare o analiză complexă a situaţiei energetice la nivel naţional şi regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze. Se au în vedere atât perspectivele resurselor interne de gaze cât şi conectarea României la piaţa regională de gaze. Opţiunile vizate de România (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din şisturi) au potenţialul de a creşte şi mai mult independenţa energetică a ţării noastre”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Departamentul Energiei din Ministerul Economiei.
Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).
OMV, liderul al consorţiului Nabucco, a anunţat miercuri că grupul de companii care exploatează zăcământul de gaze Şah Deniz din Azerbaijan, nu a selectat Nabucco Vest ca rută de transport al gazelor naturale către Europa. Anunţul este echivalent cu eşecul proiectului, din moment ce consorţiul de la Şah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat în discuţii cu partenerii Nabucco.
OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat, anul trecut, că au făcut o descoperire semnificativă de gaze într-un perimetru din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.