„Sunt foarte multe elemente care arată clar decizia USL de a frauda acest referendum. Mie îmi va fi imposibil ca prin reprezentanţii PDL să controlez ce se întâmplă acolo şi atunci există riscul, dacă nu se ameliorează condiţiile în zilele următoare, ca eu să cer PDL să nu fie reprezentat în secţiile de votare (…) Este evident că se pregăteşte fraudarea referendumului. Atunci de ce să cer eu alegătorilor mei să meargă la vot?„, a declarat Băsescu, la B1TV.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a spus că indiciile de fraudă sunt reprezentate de faptul că s-a refuzat instalarea camerelor de luat vederi în secţii, că alegătorii care nu votează la secţiile la care sunt arondaţi ci la altele nu sunt trecuţi pe liste separate, precum şi prelungirea programului de votare.
Băsescu a precizat că decizia finală privind boicotul referendumului o va lua consultându-se cu PDL. „Vreau să mă sfătuiesc şi cu cei de la PDL. Dacă vor ajunge la concluzia că sunt riscuri foarte mari de fraudare, vor lua decizia de boicotare şi atunci nu pot rămâne de capul meu”, a spus preşedintele.
Acesta a arătat că desfăşurarea evenimentelor din ultimele zile a confirmat temerile democrat-liberalilor referitoare la fraudarea referendumului. „Se pare că au avut dreptate de la bun început. Ăsta a fost şi argumentul lui Vasile Blaga: cum vă gândiţi că or să facă un referendum cinstit când au încălcat atâtea legi doar ca să vă suspende?”, a spus Traian Băsescu.
Întrebat dacă nu va fi privit ca inconsecvent, în condiţiile în care le-a cerut iniţial românilor să vină la vot şi să voteze împotriva demiterii, Băsescu a răspuns: „Numai boul e consecvent”.
„Dacă s-ar valida referendumul s-ar acoperi cu votul popular lovitura de stat şi atunci trebuie făcut tot ce se poate pentru ca referendumul să nu se valideze şi oamenii ăştia să răspundă”, a mai spus Traian Băsescu.
PDL va decide marţi dacă va chema sau nu electoratul la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Aşa cum RTV.NET anunţa săptămâna trecută, hotărârea pe care o va lua conducerea partidului depinde în mod direct şi de pretextul pe care democrat-liberalii trebuie să-l folosească pentru a justifica semnalul cel mai avantajos pentru preşedintele suspendat.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 41/2012 privind organizarea referendumului, fiind menţinută forma adoptată în plenul Senatului, cu extinderea intervalului orar de votare. Proiectul prevede în textul de modificarea a Ordonanţei un interval de votare în cazul referendumului de la ora 7.00 la ora 23.00.
PDL a depus în 19 iulie o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea care modifică Ordonanţa 41 în sensul stabilirii programului de vot la referendum, dar şi o contestaţie la legea care stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de guvern.