Băsescu: Şaguna a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde a avut loc canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna, că acesta "a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor".
Romania TV
29 oct. 2011, 10:55
Băsescu: Şaguna a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat, după canonizarea propriu-zisă a Mitropolitului Andrei Şaguna, celor prezenţi în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, vorbind despre personalitatea celui care a devenit sfânt prin această ceremonie, potrivit Mediafax. El a spus că Şaguna a dus la Viena vocea românilor ortodocşi, că el i-a reprezentat pe români la Viena în Parlamentul imperial şi la Budapesta şi în Senatul din Transilvania.

„Ca orice patriot, a ştiut că, dincolo de bătălia de zi cu zi pentru români şi Transilvania lui, a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a spus că de la Şaguna ne-au rămas „şcoli răspândite în toată Transilvania, ne-a rămas Societatea Astra, dar şi gândirea că unirea poporului român se face prin cultură şi educaţie”. „Un astfel de înaintaş al nostru devine astăzi sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti prezente aici şi a Sfântului Andrei Şaguna”, a încheiat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a asistat, sâmbătă, la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna, care s-a desfăşurat la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde s-au adunat aproximativ 10.000 de persoane.

Traian Băsescu a ajuns la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în jurul orei 9.30, fiind însoţit de ministrul Economiei, Ion Ariton. Şeful statului a coborât din maşină, fiind întâmpinat de forţele de ordine, şi a intrat direct în catedrală prin culoarul creat de acestea.

În catedrală s-a desfăşurat Sfânta Liturghie, oficiată de aproximativ 50 de ierarhi români şi străini, în fruntea cărora s-a aflat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

La slujbă au asistat şi liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, precum şi ai bisericilor de mai multe confesiuni din România.

După Sfânta Litrughie, a început ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Şaguna, care a constat în citirea tomosului, semnat de toţi membrii Sfântului Sinod.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, tomosul este un fel de pergament din piele de viţel, care prevede că „de acum până în vecie” Mitropolitul Transilvaniei Andrei Şaguna va fi cunoscut drept Sfântul Andrei Şaguna şi va fi pomenit în fiecare an în 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României.

După canonizare, biserici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că peste 500 de preoţi vor participa, vineri şi sâmbătă, la slujbele oficiate cu ocazia proclamării canonizării Mitropolitului Andrei Şaguna, care vor avea loc la Catedrala Mitropolitanã din Sibiu.

Peste 2.000 de credincioşi şi aproximativ 300 de preoţi au participat, vineri după-amiază, la o procesiune în cadrul căreia osemintele Mitropolitului Andrei Şaguna au fost purtate prin centrul municipiului Sibiu, ajungând apoi la Catedrala Mitropolitană, unde a continuat ceremonialul pentru canonizare.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București