Băsescu: Şaguna a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde a avut loc canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna, că acesta "a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor".
Romania TV
29 oct. 2011, 10:55
Băsescu: Şaguna a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat, după canonizarea propriu-zisă a Mitropolitului Andrei Şaguna, celor prezenţi în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, vorbind despre personalitatea celui care a devenit sfânt prin această ceremonie, potrivit Mediafax. El a spus că Şaguna a dus la Viena vocea românilor ortodocşi, că el i-a reprezentat pe români la Viena în Parlamentul imperial şi la Budapesta şi în Senatul din Transilvania.

„Ca orice patriot, a ştiut că, dincolo de bătălia de zi cu zi pentru români şi Transilvania lui, a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a spus că de la Şaguna ne-au rămas „şcoli răspândite în toată Transilvania, ne-a rămas Societatea Astra, dar şi gândirea că unirea poporului român se face prin cultură şi educaţie”. „Un astfel de înaintaş al nostru devine astăzi sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti prezente aici şi a Sfântului Andrei Şaguna”, a încheiat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a asistat, sâmbătă, la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna, care s-a desfăşurat la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde s-au adunat aproximativ 10.000 de persoane.

Traian Băsescu a ajuns la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în jurul orei 9.30, fiind însoţit de ministrul Economiei, Ion Ariton. Şeful statului a coborât din maşină, fiind întâmpinat de forţele de ordine, şi a intrat direct în catedrală prin culoarul creat de acestea.

În catedrală s-a desfăşurat Sfânta Liturghie, oficiată de aproximativ 50 de ierarhi români şi străini, în fruntea cărora s-a aflat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

La slujbă au asistat şi liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, precum şi ai bisericilor de mai multe confesiuni din România.

După Sfânta Litrughie, a început ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Şaguna, care a constat în citirea tomosului, semnat de toţi membrii Sfântului Sinod.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, tomosul este un fel de pergament din piele de viţel, care prevede că „de acum până în vecie” Mitropolitul Transilvaniei Andrei Şaguna va fi cunoscut drept Sfântul Andrei Şaguna şi va fi pomenit în fiecare an în 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României.

După canonizare, biserici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că peste 500 de preoţi vor participa, vineri şi sâmbătă, la slujbele oficiate cu ocazia proclamării canonizării Mitropolitului Andrei Şaguna, care vor avea loc la Catedrala Mitropolitanã din Sibiu.

Peste 2.000 de credincioşi şi aproximativ 300 de preoţi au participat, vineri după-amiază, la o procesiune în cadrul căreia osemintele Mitropolitului Andrei Şaguna au fost purtate prin centrul municipiului Sibiu, ajungând apoi la Catedrala Mitropolitană, unde a continuat ceremonialul pentru canonizare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre