Basescu se lupta cu morile de vint. La propriu

Am asteptat cu mare interes discursul din Parlament pe care presedintele Traian Basescu il anuntase de o saptamina.
Liliana Ruse
07 mart. 2012, 11:29

Credeam ca Jucatorul va face una din miscarile lui surprinzatoare, care rup ritmul si restabilesc agenda publica. O mutare care sa-l faca din nou actorul principal, in jurul caruia se reconfigureaza scenariul si se plaseaza figurantii. Basescu avea nevoie de un astfel de soc, al carui suflu sa-l ridice in sondaje. Ma gindeam ca-i va cere Robertei Anastase sa plece, spre binele tarii si al Parlamentului. Sau ca-si va anunta intentia de a demisiona la toamna, ca sa cupleze parlamentarele cu prezidentiale. Sau ceva mai soft, dar cu impact.


In loc de asta, Basescu a venit cu un discurs copiat dupa cele pe care le-a tot rostit in fata parlamentarilor, ca sa ramina in Monitorul Oficial si in analele istoriei. Le-a cerut senatorilor si deputatilor Puterii, singurii prezenti in sala, sa gaseasca solutii pentru ca salariile bugetarilor sa revina, la 1 iunie, adica inainte de alegerile locale, la valoarea dinainte de taierile din 2010. Le-a multumit pentru reforma in justitie - adoptarea celor patru Coduri -, pentru legislatia in domeniul muncii, le-a cerut sa continue modernizarea statului prin reforma administrativa, legea sanatatii si reducerea numarului de parlamentari, le-a impartasit parinteste din experienta sa de "membru al Consiliului European". A vorbit mult despre fibra optica si a combatut morile de vint, ca fiind scumpe si inestetice.


A fost un discurs extrem de lung, care a acoperit totul fara sa spuna nimic nou. Desigur ca singura informatie de interes a fost cea privind eventuala "reintregirea" salariilor bugetarilor, fara vreun angajament concret. Dar aici Traian Basescu a fost necinstit cind le-a cerut parlamentarilor sa gaseasca solutii pentru acest lucru, cita vreme senatorii si deputatii n-au fost consultati atunci cind presedintele a luat decizia taierii salariilor, chiar si peste capul guvernului de atunci. In urma, cu doua zile, premierul Ungureanu a evitat sa spuna daca salariile bugetarilor vor reveni la valoarea de acum doi ani, sugerind ca singurul lucru pe care l-ar putea face este reduca CAS pentru salariati si, eventual, pentru angajatori. Acum, dupa doi ani in care i-a terfelit pe parlamentari si ministri ca nu sustin suficient taierile bugetare, presedintele pune pe umerii lor povara gasirii de resurse pentru maririle salariale.


Intregul discurs al presedintelui a aratat insa ca seful statului e in pana de idei si solutii. Basescu a mestecat, timp de o ora si jumatate, aceleasi teze pe care le sustine de doi ani, fara argumente sau puneri in context noi. Sa nu mai vorbim despre faptul ca unele dintre aceste proiecte - reorganizarea administrativa, modificarea Constitutiei - sunt utopice, pentru ca actuala putere nu mai are forta politica sau vointa sa le puna in aplicare. Suna bine, dar seamana a lupta cu morile de vint.

Credeam ca Jucatorul va face una din miscarile lui surprinzatoare, care rup ritmul si restabilesc agenda publica. O mutare care sa-l faca din nou actorul principal, in jurul caruia se reconfigureaza scenariul si se plaseaza figurantii. Basescu avea nevoie de un astfel de soc, al carui suflu sa-l ridice in sondaje. Ma gindeam ca-i va cere Robertei Anastase sa plece, spre binele tarii si al Parlamentului. Sau ca-si va anunta intentia de a demisiona la toamna, ca sa cupleze parlamentarele cu prezidentiale. Sau ceva mai soft, dar cu impact.

In loc de asta, Basescu a venit cu un discurs copiat dupa cele pe care le-a tot rostit in fata parlamentarilor, ca sa ramina in Monitorul Oficial si in analele istoriei. Le-a cerut senatorilor si deputatilor Puterii, singurii prezenti in sala, sa gaseasca solutii pentru ca salariile bugetarilor sa revina, la 1 iunie, adica inainte de alegerile locale, la valoarea dinainte de taierile din 2010. Le-a multumit pentru reforma in justitie – adoptarea celor patru Coduri -, pentru legislatia in domeniul muncii, le-a cerut sa continue modernizarea statului prin reforma administrativa, legea sanatatii si reducerea numarului de parlamentari, le-a impartasit parinteste din experienta sa de „membru al Consiliului European”. A vorbit mult despre fibra optica si a combatut morile de vint, ca fiind scumpe si inestetice.

A fost un discurs extrem de lung, care a acoperit totul fara sa spuna nimic nou. Desigur ca singura informatie de interes a fost cea privind eventuala „reintregirea” salariilor bugetarilor, fara vreun angajament concret. Dar aici Traian Basescu a fost necinstit cind le-a cerut parlamentarilor sa gaseasca solutii pentru acest lucru, cita vreme senatorii si deputatii n-au fost consultati atunci cind presedintele a luat decizia taierii salariilor, chiar si peste capul guvernului de atunci. In urma, cu doua zile, premierul Ungureanu a evitat sa spuna daca salariile bugetarilor vor reveni la valoarea de acum doi ani, sugerind ca singurul lucru pe care l-ar putea face este reduca CAS pentru salariati si, eventual, pentru angajatori. Acum, dupa doi ani in care i-a terfelit pe parlamentari si ministri ca nu sustin suficient taierile bugetare, presedintele pune pe umerii lor povara gasirii de resurse pentru maririle salariale.

Intregul discurs al presedintelui a aratat insa ca seful statului e in pana de idei si solutii. Basescu a mestecat, timp de o ora si jumatate, aceleasi teze pe care le sustine de doi ani, fara argumente sau puneri in context noi. Sa nu mai vorbim despre faptul ca unele dintre aceste proiecte – reorganizarea administrativa, modificarea Constitutiei – sunt utopice, pentru ca actuala putere nu mai are forta politica sau vointa sa le puna in aplicare. Suna bine, dar seamana a lupta cu morile de vint.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns