El s-a arătat surprins de invitaţia de a participa la Clubul Politic, arătând că, după ce a aflat că acesta este unul mare, a decis ca întâlnirea anuală să aibă loc la Palatul Cotroceni.
„Ce m-a fascinat, din punct de vedere al invitaţiei, a fost faptul că este un club care vrea să stimuleze elitele să intre în politică şi acesta a fost canalul de sensibilitate pe care am decis să vă invit aici. Sunt unul dintre politicienii care spune – şi s-a văzut că spun degeaba – că avem nevoie de o clasă politică nouă, avem nevoie de o elită politică formată din oameni care ştiu cine sunt, formată din profesionişti, formată din oameni care, dacă pleacă din politică, au refugiul în propria lor meserie, în propria lor preocupare, în calificarea pe care o au. Sunt prea mulţi oameni în politica românească necalificaţi şi nu pentru că n-ar avea diplome, dar pentru că în meseria lor sunt nişte zerouri şi, atunci, nu te poţi aştepta de la ei ca, odată ajunşi la locul de decizie politică, să facă altceva decât, într-o zi de marţi a săptămânii, să se adune o sută de legi şi ei să voteze fără să ştie ce au votat. Am convingerea că deficitul de pregătire profesională şi de conştiinţă a propriei valori profesionale face ca mult prea mulţi politicieni din cei 588 de parlamentari să fie un balast politic şi nu o valoare politică„, a spus şeful statului, la întâlnirea anuală a Clubului Politic organizată la Palatul Cotroceni, conform discursului publicat de Administraţia Prezidenţială.
El a afirmat că mesajul clubului – „Angrenaţi-vă în politică oriunde vreţi, dar intraţi în politică!” – i se pare unul extrem de important. În opinia sa, neutralitatea politică a clubului, neasumarea unei ideologii, dar şi îndemnul de a stimula oameni valoroşi să intre în politică reprezintă „aproape un act de caritate făcut pentru România”.
„Seceta în politică, seceta de valori este uriaşă şi asta nu pentru că România nu are valori, dar pentru că valorile s-au îndepărtat de politică şi datorită deprecierii credibilităţii clasei politice în faţa populaţiei. Nu este, însă, altă soluţie decât ca elitele să spună, de regulă: aici este clasa politică, dar eu îmi asum, ca om valoros, să intru în această clasă şi, aşa cum ne-au trebuit 25 de ani să o decredibilizăm complet, în cinci, şase ani să refacem credibilitatea clasei politice prin cei care acced în interiorul clasei politice”, a arătat preşedintele Băsescu.
Şeful statului a susţinut că nu se reuşeşte o reformă a partidelor deoarece şefii acestora nu doresc acest lucru.
În acest context, el a amintit de momentul în care era preşedintele PD şi a făcut în 2002 un „experiment de reformă internă” printr-o decizie a Biroului Permanent hotărându-se ca niciun consilier, primar sau viceprimar să nu mai poată rămâne în Partidul Democrat dacă are afaceri cu municipalitatea în care lucrează.
„Acest lucru se întâmpla în 2002, când PD avea, la acea vreme, şapte procente în sondaje. A fost o reformă internă care a însemnat multe pierderi, dar partidul şi-a luat o resursă din care a putut să ajungă până la 35 de procente. Acum procesul trebuie reluat, pentru că, în timp, dacă nu se menţin nişte standarde continue, calitatea structurii politice se depreciază”, a afirmat Băsescu.
El a subliniat că, în cazul în care nu se produce o reformă a clasei politice, elitele şi cetăţenii vor avea de suferit şi nu cei care fac politica la nivel înalt – parlamentari, miniştri, preşedinţi.
„Am văzut că este la modă să nu te implici în politică şi să spui: ‘uite ce rău fac’ sau să spui: ‘nu mă interesează’. Este la modă, dar este o atitudine păguboasă pentru ţară, iar dacă pretinzi, ca om, a face parte dintr-o elită, atunci trebuie să funcţioneze şi răspunsul la întrebarea: ce pot să fac pentru ţară? Şi cel mai bun lucru pe care elitele îl pot face pentru ţară este să se angreneze în viaţa politică, ducând după ei acolo, în viaţa politică, bagajul de bun simţ pe care îl au, bagajul de eleganţă pe care îl au, bagajul de cunoştinţe pe care îl au şi, dacă vreţi, mândria de a fi elite şi capacitatea de a putea să spui oricând: ‘am plecat din politică pentru că eu nu din asta trăiesc'”, a explicat Băsescu.
Şeful statului a mai spus că, fără a avea pretenţia de a face parte dintr-o elită a ţării, tot timpul a fost extrem de relaxat cu privire la lungimea vieţii sale în politică, ştiind că are în sertar brevetul de căpitan de cursă lungă.
„Uitaţi-vă în Parlament, mai ales la generaţia tânără, au diplome şi nu au profesat, nu înţeleg măcar altceva din politică decât exerciţiul puterii şi, uneori, exerciţiul nedemocratic al puterii; exerciţiul puterii de multe ori dus până la iraţional, adică nu îmi pasă de ce se întâmplă sau de ce spun unii sau alţii. (…) Ca un preşedinte la sfârşit de mandat, care a văzut multe în cei zece ani şi a înţeles multe din modul cum funcţionează statul şi a înţeles şi de ce nu funcţionează statul şi a înţeles şi de ce România nu avansează suficient de rapid, închei spunându-vă: elitele trebuie să se angreneze în politică. Este singura şansă pe care România o are. Calitatea structurii politice a României este atât de scăzută, încât ea nu poate garanta evoluţia pozitivă în ritmul în care am putea să o facem fără implicarea elitelor„, a conchis Băsescu.