„Prin renunţarea la faza a patra, care avea cu totul altă misiune decât apărarea antirachetă a teritoriului Uniunii Europene, nu se afectează cu nimic securitatea teritoriului UE, în eventualitatea unor intenţii de lovituri cu rachete cu rază medie sau lungă de acţiune care eventual ar porni din Iran sau din Coreea de Nord„, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.
Zilele trecute, preşedintele Traian Băsescu a avut o discuţie cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc, care a avut loc la Vatican.
„Domnul preşedintele Traian Băsescu a avut o discuţie cu vicepreşedintele SUA, domnul Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc de la Vatican. Domnul vicepreşedinte Joe Biden a reconfirmat că programul scutului antirachetă din România nu va fi afectat în niciun fel de noile decizii luate la Washington şi că programul va continua aşa cum a fost discutat cu autorităţile române. De altfel, domnul preşedinte Traian Băsescu a primit aceleaşi asigurări şi din partea secretarului de stat al SUA, domnul John Kerry, în cursul unei convorbiri telefonice de vinerea trecută, care a precedat anunţul oficial al Statelor Unite”, a precizat, la acea dată, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.
Administraţia americană a anunţat, recent, că va renunţa la o parte esenţială a sistemului său de apărare antirachetă din Europa. Secretarul de stat al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat decizia SUA ca parte a unei restructurări globale a planurilor sale de apărare antirachetă care vizează contracararea rachetelor din Coreea de Nord şi Iran. El nu a făcut însă nicio referire la obiecţiile Rusiei cu privire la planurile sale europene în anunţul său, menţionând doar că etapele scutului antirachetă din Europa vor merge mai departe şi că angajamentul american de apărare antirachetă de pe continentul european „rămâne ferm”.
Citeşte şi Băsescu: Referendumul din 2009 a fost validat. Majoritatea să ţină seama de voinţa poporului