„Drepturile pentru minorităţi sunt o emblemă a nivelului de democraţie. Pentru mine este clar că şi Serbia şi Ucraina mai au paşi mulţi de făcut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice. Încă nu se înţelege la nivelul politic, în aceste ţări, că avantajul de a avea minoritatea recunoscută a altui stat pe teritoriul tău este uriaş. Ei nu realizează încă acest tip de avantaje care consolidează relaţia bilaterală şi fac din ţara mamă un partener al acelui stat în orice fel de condiţii, nu numai când e vorba de minorităţi”, a afirmat şeful statului, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului.
Băsescu a precizat că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi-a ţinut promisiunea în a fi adoptată o legislaţie care să permită învăţământul în limba maternă, însă problema ţine în prezent de aplicarea legii. Preşedintele a precizat că eforturile diplomaţiei româneşti se vor concentra asupra implementării legislaţiei existente în Ucraina, care ar fi similară cu aceea din România.
„Pe noi ne deranjează faptul că în Ucraina se încearcă această împărţire a românilor în moldoveni şi români”, a menţionat Băsescu.
El a făcut un apel către toţi cei aflaţi în afara graniţelor să se declare români cu ocazia recensămintelor care vor fi organizate în perioada următoare.
„Urmează recensăminte în diverse state din jurul frontierelor României. Declaraţi-vă, fraţilor, români, nu moldoveni, nu vlahi sârbi sau mai ştiu eu ce alte identităţi s-au construit în timpul regimurilor comuniste şi astăzi ne vine greu să spunem că mai suntem români. România tratează cu respectul cuvenit şi cu toată atenţia orice minoritate, fie că vorbim de vlahi, fie că vorbim de armâni, fie că vorbim de moldoveni care se recunosc a fi români. Deci, sprijinul României va veni pentru aceia care se recunosc a fi români”, a mai afirmat şeful statului.