„Multe valori lipsesc sistemului de educaţie românesc. Prima, şi cea mai importantă, este eficienţa. (…) În general, foarte mulţi absolvenţi, în mod deosebit de învăţământ tehnic, au nevoie de cu totul altceva decât au învăţat în facultate. Cursurile sunt îmbătrânite, este primul lucru care lipseşte sistemului nostru de educaţie. Nu avem cercetarea universitară convingătoare deloc. (…) Se citeşte foarte puţin la nivelul dascălilor care trebuie să îi înveţe pe studenţi„, a punctat preşedintele, vineri, la o întâlnire cu susţinători ai paginii sale de Facebook, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Ce îl aşteaptă pe Băsescu acasă, la ora 1 dimineaţa: M-am gândit să pun o poză pe Facebook
Potrivit lui Traian Băsescu, există o diferenţă uriaşă între ceea ce se predă în instituţiile de învăţământ şi ceea ce absolvenţii au nevoie ulterior.
„Al doilea lucru, care eu consider că este fundamental greşit – lipsa de exigenţă în sistemul de educaţie românesc. În goana de a obţine studenţi peste numărul de locuri pe care îl au universităţile de stat, au coborât nivelul de exigenţă la admitere dincolo de orice limită admisibilă. (…) Un alt lucru care ne lipseşte – moralitatea în educaţie. Este corupţie, de la şcoala generală la liceu şi pe urmă la universitate. Cât timp nu vrem să spunem lucrurile astea, nici nu o să le corectăm. (…) Cred că o mare problemă este – sigur, nu pentru toţi, sunt şi dascăli eminenţi, dar procentul lor este prea mic -, că sunt prea mulţi dascăli slab pregătiţi profesional. Gândiţi-vă în mediul rural cu suplinitori cum e. Sunt şi la stat foarte mulţi profesori buni„, a completat şeful statului.
El a mai precizat că lui i se pare important să li se ofere copiilor posibilitatea de a avea acces la internet.
„Pentru ca un copil să se formeze în direcţia în care dorim noi este clar că acest lucru trebuie să se facă printr-o modalitate acceptată şi de el, pentru că altfel o să facă cum făceam eu în liceu. Nu-mi plăcea biologia şi făceam orice să nu fiu la ora de biologie. (…) Cred că tentaţia, tendinţa generaţiei ăsteia de copii fiind apropierea de internet, trebuie să îl laşi acolo unde el vrea. Problema este cum îi dăm cunoştinţele de care el are nevoie, lăsându-l în mediul în care el acceptă„, a mai spus Băsescu.
Citeşte şi Băsescu şi impresiile despre Facebook: Soţia e tot o pisicuţă, ca fetele, pisicuţe blânde
De asemenea, preşedintele crede că în România anului 2014 campaniile electorale pe internet vor fi mai eficiente decât cele pe televiziuni. El s-a declarat convins că va fi foarte importantă campania pe internet la alegerile prezidenţiale din 2014.
„Dacă privim la procentul de români, spre exemplu, care utilizează internetul trebuie să recunoaştem că nu este foarte mare. Sunt circa nouă milioane, deci sub 50%, iar Facebook-ul 5,8 milioane. Este totuşi un acces la 9 milioane de oameni. Oricât m-aş duce la o televiziune mai mult de un milion nu are orice rating are în seara respectivă. Sigur, nu o să-i atingi pe cei 9 milioane, sunt câteva zeci de mii, sute de mii pe care îi atingi cu un mesaj pe internet. (…) Însă, este clar că după mine şi în România anului 2014 deja campaniile pe internet vor fi mai eficiente decât cele pe televiziuni„, a spus Băsescu, vineri, la o întâlnire cu susţinători ai paginii sale de Facebook, întrebat cât de mult crede în soluţia comunicării pe internet.