„Şomajul este în creştere. Românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Când acest Guvern a preluat guvernarea, şondajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creştere economică generată de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă şi creştere a locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investiţiilor din bugetul de stat. Crearea de locuri de muncă este esenţială. Relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere. Ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului, măcar pe perioada verii”, a spus Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.
El a adăugat că şomajul ar putea ajunge la 8%, prag ce nu a fost atins nici atunci când criza economică a fost la nivelul maxim.
„Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie şomajul era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul EUROSTAT şomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială, relansarea investiţiilor din bani europeni şi bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului măcar pe perioada verii”, a spus preşedintele.
Şeful statului a punctat faptul că investiţiile străine pe primele şase luni ale anului au scăzut cu aproape 20%.
„Un alt semnal de alarmă extrem de serios este legat de faptul ca investiţiile străine în primele luni ale anului au scăzut cu aproape 20%. Acesta este rezultatul, creştere de şomaj. Mă îngrijorează că până acum guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă a acordului cu Uniunea Europeană. Aş vrea să vă dau câteva remărci din observaţiile UE: acordul de parteneriat aşa cum a fost propus de Guvern este necorelat. Guvernul nu are capacitate de analiză asupra situaţiei ţării. Mai este un lucru asupra căruia ţin să atenţionez public Guvernul României. Amintesc factorilor responsabili că la ultimul Consiliu European s-au stabilit măsuri care vizează reducerea şomajului în rândul tinerilor. S-au alocat 6 miliarde de euro. Comisia Europeană a primit sarcina ca bani necheltuiţi din alte programe să fie alocaţi aceluiaşi program de reducere a şomajului în rândul tinerilor. Banii trebuie cheltuiţi în intervalul 2014-2015. La ora asta Guvernul ar fi trebuit să aibă programe pregătite”, a spus preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.