Întrebat la OTV, când a fost ultima oară în piscina de la Vila Dante, preşedintele suspendat Traian Băsescu a răspuns că „înainte de suspendare”, însă a precizat că nu a dorit ca Vila Dante să-i fie atribuită după finalizarea mandatului.
„Eu nu am cerut niciodată să-mi pregătească cineva o vilă şi nici Administraţia Prezidenţială, deci nu există o astfel de solicitare, nici verbală, nici scrisă, în niciun fel”, a susţinut preşedintele suspendat.
În ceea ce priveşte piscina de la Vila Dante, Băsescu a afirmat că nu crede că a fost renovată vreodată.
„Eu, de când am făcut operaţia la spate, acolo înot, că e gard în gard cu mine, după aia îmi văd de treabă. (…) E o poartă, păzită, pentru că şi Dante e lipită de Lac 3, unde locuiesc eu”, a explicat Băsescu.
El a spus că inclusiv iarna obişnuieşte să înoate la Vila Dante, iar după ce părăseşte piscina merge prin zăpadă la Vila Lac 3.
Preşedintele suspendat a precizat că înoată în piscina Vilei Dante, pentru că Vila Lac 3, care este stabilită prin HG drept reşedinţă a preşedintelui României, nu există piscină. El a menţionat că, după terminarea mandatului, nu va putea să rămână în Vila Lac 3, unde locuieşte acum, pentru că aceasta este reşedinţa preşedintelui în funcţie.
Băsescu a explicat şi că locuinţa pentru un fost şef de stat se stabileşte tot prin Hotărâre de Guvern, după încetarea mandatului respectivului preşedinte al ţării, care nu are niciun cuvânt de spus în această privinţă.
Traian Băsescu a spus că nu a folosit Vila Dante şi că nu a ales nici mobilierul acesteia.
„Niciodată nu am ales niciun parchet, nici mobilier şi nu există nicio solicitare a mea pentru acea vilă”, a precizat Băsescu.
Conducerea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a transmis Guvernului o nouă adresă privind Vila Dante, în care susţine că destinaţia fiecărei camere şi mobilierul necesar au fost stabilite, în perioada aprilie-decembrie 2011, „exclusiv de către constructor şi Administraţia Prezidenţială”.
Adresa a fost transmisă de RA-APPS în urma unei noi solicitări a Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi prezentată, joi seara, de premierul Victor Ponta la Antena 3.
SGG a solicitat, joi, RA-APPS noi informaţii legate de Vila Dante, şi anume dacă investiţia a fost aprobată legal, ce semnificaţie are sintagma „destinaţia Vilei Dante a fost gândită ca o viitoare reşedinţă pentru un fost şef de stat”, din adresa anterioară a regiei, de către cine au fost stabilite destinaţiile fiecărei camere şi mobilierul aferent, dacă investiţia a fost realizată şi recepţionată, dacă de la data recepţiei şi până în prezent piscina a fost folosită şi dacă aparatura din sala de sport aparţine Vilei Dante.
La aceste întrebări, RA-APPS a trimis o adresă în care arată că investiţia a fost aprobată în Consiliul de Administraţie al regiei în februarie 2011 şi aprobată ulterior de către secretarul general al Guvernului din acea perioadă, Daniela Andreescu, cuantumul investiţiei fiind discutat şi analizat cu Andreescu anterior aprobării CA.
Regia arată totodată că la realizarea investiţiei s-a avut în vedere organizarea Vilei Dante ca reşedinţă pentru un fost şef de stat, amenajându-se în acest fel dormitoare, băi, dressinguri, bucătării şi alte asemenea.
„Destinaţia fiecărei camere şi mobilierul necesar au fost stabilite în perioada aprilie-decembrie 2011 exclusiv de către Constructor şi Administraţia Prezidenţială”, se arată în documentul semnat de directorul general al RA-APPS.
Miercuri, jurnaliştilor li s-a distribuit un document semnat tot de conducerea RA-APPS, de la finele lunii iunie, în care se arăta că „până în prezent, nu s-a primit nicio solicitare pentru ca imobilul să aibă destinaţia prevăzută de Legea privind acordarea unor drepturi foştilor şefi de stat”.
Joi, conducerea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis Guvernului o adresă în care susţine că mobilierul de la Vila Dante a fost achiziţionat special pentru o reşedinţă de locuit, nu pentru o vilă de protocol, şi că urma ca, în 2014, să fie adoptată o hotărâre prin care imobilul să fie atribuit „unui fost şef de stat”.
Documentul a fost prezentat, joi, la Palatul Victoria, de premierul Victor Ponta, fiind transmis la solicitarea din 26 iulie a Secretariatului General al Guvernului (SGG).
În adresa RA-APPS se arată că, în perioada ianuarie 2010-martie 2011, Vila Dante a fost utilizată de regie, prin SGG, pentru organizarea de întâlniri şi mese oficiale pentru Guvern, Senat, Camera Deputaţilor şi Administraţia Prezidenţială.
Începând cu aprilie 2011, din cauza stadiului avansat de degradare a imobilului, RA-APPS a început reparaţii capitale şi lucrări de modernizare în sumă totală de 2,43 milioane lei.
Premierul Victor Ponta a luat, miercuri, mai mulţi jurnalişti acreditaţi la Palatul Victoria şi a mers cu ei la Vila Dante a RA-APPS, unde le-a spus că are date că acest imobil a fost pregătit, cu reparaţii din bani publici de peste un milion euro, ca viitoare locuinţă a lui Traian Băsescu la finele mandatului.
Ulterior, la România TV, Ponta a afirmat că a aflat de la Serviciul de Protecţie şi Pază că preşedintele Traian Băsescu folosea deja piscina vilei Dante în perioada în care imobilul era în proces de reamenajare şi că preşedintele şi-a ales personal chiar şi parchetul.
Premierul a arătat că a aflat de această situaţie după ce secretarul general al Guvernului nu a fost lăsat de SPP să pregătească vila pentru o întâlnire cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti şi că accesul în vilă a fost posibil doar după ce Crin Antonescu, din postura de preşedinte interimar, a vorbit cu şeful SPP.
Fostul premier Emil Boc a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că decizia de realizare a investiţiilor la Vila Dante a fost luată de RA-APPS, având în vedere că acel imobil se afla într-o stare avansată de degradare şi nu mai putea fi utilizat pentru acţiuni de protocol ale statului român.