Băsescu spune că Ponta a vrut să-l atragă într-o capcană: Nu se impune starea de urgenţă

Preşedintele Traian Băsescu nu consideră necesară decretarea stării de urgenţă, aşa cum i-au cerut liderul PSD, Victor Ponta, şi şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan. Şeful statului a arătat că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru luarea unei astfel de măsuri, iar cei doi ori au vrut să-l atragă într-o "capcană", ori nu cunosc  legea.
Romania TV
13 feb. 2012, 13:58
Băsescu spune că Ponta a vrut să-l atragă într-o capcană: Nu se impune starea de urgenţă

Traian Băsescu a declarat că a primit solicitarea publică a lui Victor Ponta, dar şi pe cea scrisă a preşedintelui CJ Vrancea de instituire a stării de urgenţă.

„Ştiu că se încearcă aproape cu disperare atragerea în dispute publice a preşedintelui. Nu am disponibilitatea pentru aşa ceva, într-un  moment când oamenii suferă şi nici nu este cazul să fim în dispute. Ţin foarte mult să precizez ce ar însemna dacă aş răspunde solicitării. Vă rog pe toţi să citiţi art. 93 din Constituţie. În transpunerea lui, citesc articolele de lege ce decurg: starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură economică, politică, care se instituie în următoarele situaţii: existenţa unor pericole grave, actuale sau iminente privind securitatea naţională. Este exclus, nu suntem în această situaţie”, a declarat şeful statului.

Băsescu a adăugat că „este evident că nici Constitutia, nici legea nu se referă la o situaţie de viscol care afectează parţial teritoriul ţării şi nici la situaţii de iarnă”, pentru acestea fiind alte situaţii care „trebuie gestionate la nivel judeţean şi la nivelul ministerelor.”

„Nu pot decât să apreciez că ori s-a vrut o capcană în care preşedintele să se repeadă cu instituirea stării de urgenţă, ceea ce înseamnă că ar fi fost preluate de militari conducerile administraţiilor locale şi să se conducă prin ordonanţe militară, ori este vorba de necunoaşterea legii”, a acuzat Băsescu.

Pe de altă parte, el a mulţumit militarilor din jandarmerie pentru „devotamentul şi eficienţa intervenţiilor lor” în judeţele sinistrate, precum şi celor „de pe ambulanţe, drumarilor care au stat zile în şir cu utilajele în viscol.”

„Am observat că, în anumite comunităţi, simţul civic a făcut ca grupuri de oameni să acţioneze cu un adevărat spirit civic în susţinerea bătrânilor. Nu pot aduce niciun reproş structurilor şi ambulanţelor pentru modul cum au acţionat”, a spus preşedintele.

Totuşi, aceasta a arătat că unele administraţii locale au fost „depăşite, dar şi dezinteresate” să acţioneze normal în gestionarea situaţiilor create de căderile masive de zăpadă şi viscol.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că cere şefului statului decretarea stării de urgenţă în zonele afectate de ninsori, menţionând că dacă acest lucru se va întâmpla, va propune, luni, în USL, precum şi parlamentarilor formaţiunii sale, să voteze, în Parlament decizia preşedintelui.

Băsescu a făcut declaraţiile în urma consultărilor pe care le-a avut la Cotroceni, cu partidele din arcul guvernamental. USL a refuzat să participe la discuţii.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

Pentru guvern, prioritatea zero este legată de sprijinul comunităţilor şi cetăţenilor puternic afectaţi de situaţia de iarnă. Este o concluzie a discuţiilor cu partidele de guvernământ.

O clarificare legată de un comunicat al Ministerului Economiei legată de situaţia energetică. Vă pot asigura că nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie. Dacă în mod excepţional, am avea avarii, se va acţiona după un plan prestabilit.

Vă pot informa că România exportă 500MW/oră şi în perioada imediat următoare se va stabilit sistarea oricărui export.

România are resurse să asigure energie electrică pentru populaţie.

În ceea ce priveşte Tratatul, nu este o urgenţă a preşedintelui. El trebuie semnat pe 1 martie şi trebuiesc pregătite procedurile de semnare şi nu mai avem prea mult să luăm o decizie.

În comparaţie cu situaţia oamenilor în suferinţă, poată părea un subiect secundar, dar România nu poate amâna decizia. Am discutat cu partidele politice şi le-am propus să se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Din câte am discutat cu opoziţia în alte întâlniri, nu am sesizat opunere la tratat.

În lipsa unui astfel de protocol, nu se poate semna Tratatul la 1 martie.

În ceea ce priveşte dialogul cu opoziţia, am propus partidelor să înceapă negocierile pentru revenirea opoziţiei în Parlament. Am analizat programul de guvernare şi cele 15 puncte din discursul lui Victor Ponta. Am constatat că 7 coincid, deci există o solidă bază de discuţii pentru revenirea opoziţiei în Parlament.

Ori trebuiesc făcute contracte la nivelul statului, ori trebuiesc găsite alte formule de cooperarea cu firmele ce dispun de utilajele necesare.

Am primit solicitarea lui Victor Ponta şi a preşedintelui CJ Vrancea de instituire a stării de urgenţă.

Ştiu că se încearcă aproape cu disperare atragerea în dispute publice a preşedintelui. Nu am disponibilitatea pentru aşa ceva şi nici nu este cazul să fim în dispute. Ţin foarte mult să precizez ce ar însemna dacă aş răspunde solicitării. Vă rog pe toţi să citiţi art 93 din Constituţie. În transpunerea lui, citesc articolele de lege ce decurg: starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţională de natură economică, politică, care se instituie în următoarele situaţii: existenţa unor pericole grave, actuale sau iminente privind securitatea naţională. Este exclus, nu suntem în această situaţie.

Calamităţi care fac necesară urmările unor dezastre. Aprecierea mea este că nici în această situaţie nu suntem.

Odată instituită starea de urgenţă înseamnă că toate măsurile se dispun prin ordonanţe militare, iar unităţile militare trec în trepte superioare de pregătire de luptă. Nici Constituţia, nici legea nu se referă la o situaţie de viscol.

Nu pot să apreciez decât că ori s-a vrut o capacană în care preşedintele să se repeadă repede, ceea ce ar fi însemna ca conducerile administraţiilor locale să fie preluate de militari, ori nu se ştiu condiţiile legii.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Obiceiul care te îmbătrânește fără să îți dai seama. Lidia Fecioru spune că multă lume îl dezvoltă în timp
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Anunț pentru românii care merg cu trenul astăzi! Vor exista întârzieri mari pe o rută importantă!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Cotraceptivele pot duce la depresie. Toate explicațiile specialiștilor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se vor resimți temperaturi de până la 37 de grade
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Papa Francisc avertizează asupra crizei democrației și ascensiunii populismului
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!