UPDATE 21.10. Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care propune ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să aibă loc în data de 29 iulie. Au fost înregistrate 242 de voturi „pentru”.
UPDATE 20.48 S-a încheiat votul. TRAIAN BĂSESCU A FOST SUSPENDAT. Potrivit România TV, românii vor fi chemaţi la referendum în 29 iulie.
UPDATE 20.06 Dezbaterile s-au încheiat. A începutul votul pentru suspendarea preşedintelui. Votul este secret cu bile. Pentru suspendarea preşedintelui sunt necesare 217 voturi, iar preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat că USL are mai multe voturi decât cele necesare. La începutul şedinţei de plen erau prezenţi 318 parlamentari. Paralmentarii UDMR vor vota fiecare după conştiinţă şi după cum consideră că e bine să voteze, a anunţat kelelem Hunor.
Potrivit Mediafax, proiectului de hotărâre privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu are două articole, unul referindu-se la suspendare, celălalt la interimatul funcţiei. Primul articol prevede că „Preşedintele Traian Băsescu se suspendă din funcţia de preşedinte al României”. Articolul al doilea prevede că „Hotărârea se comunică Curţii Constituţionale pentru a constata existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiilor de către preşedintele României”.
UPDATE 20.05 Victor Ponta, despre discursul lui Traian Băsescu: „Jenant.”
UPDATE 20.00 Traian Băsescu a părăsit Parlamentul, imediat după ce şi-a încheiat discursul.
UPDATE 19.49 În timpul discursului lui Traian Băsescu, unii parlamentari USL au părăsit sala, informează România TV. Atunci când Băsescu îl ataca, în discursul său, pe Călin Popescu-Tăriceanu, fostul premier a fost surprins în sala de plen, cu spatele la tribuna de unde vorbea şefului statului.
UPDATE 19.48 Traian Băsescu vorbeşte din nou în plen.
-„Am reuşit să semnăm un pact pentru educaţie ce a dus la Pactul pentru Educaţie. Toate partiele l-au semnat. Apoi aţi înţeles dezastrul unei cooperări şi apoi aţi preferat confruntarea şi aţi protejat sistemul clientelar din învăţământ”
-„Cele câteva sute de mii de români care plătesc credite la bănci sunt într-o situaţie foarte dificilă. Poate vă gândiţi la consecinţele acţiunilor dv.”
-„Aţi vorbit de dictatură. Aţi văzut vreun dictator care să dea postul de premier opoziţiei? Dacă n-aţi văzut, mai căutaţi dictator”
„Nu puteţi să îmi cereţi ca preşedintele să genereze un sistem care să protejeze parlamentarii de responsabilitate în faţa legii. Asta nu puteţi să îmi cereţi şi asta a supărat pe foarte mulţi cel mai tare. Iar în ceea ce mă priveşte, vă garantez că atât timp cât voi fi preşedintele României, deci atât timp cât voi fi, cu mine nu va reuşi nimeni să facă un astfel de compromis, fie că este parlamentar la putere sau parlamentar în opoziţie. Şi asta, dintr-un motiv simplu: eu nu fac intervenţii nici la procurori, nici la judecători, nici la poliţişti. Nu am făcut-o şi nici nu am s-o fac. Ştiu că uneori s-au supărat şi cei din PDL, dar aşa-i viaţa„
-„Dl. Antonescu a spus că vorbele sunt fapte. Vă atenţionez că aţi dispus înlocuirea a 6 judecători de la CCR”
-„Respectarea statului de drept nu o mai faceţi acum. Am înţeles că dl. Şva era frământat că de ce mă supără că ia justiţia de la cineva, iar eu îi spun că justiţia nu trebuie luată de nicăieri, ea nu trebuie luată din independenţa ei şi nu trebuie anexată interesleor de partid şi intereselor infractorilor”
-„Am numit doi prim-miniştri. Unul se numeşte Călin Popescu-Tăriceanu, altul Victor Ponta. Paradoxal, amândoi şi-au propus suspendarea mea după ce au ajuns la Palatul Victoria. I-am văzut pe amândoi, după ce au ajuns la Palatul Victoria. I-am văzut pe amândoi cu ochii blânzi şi umezi, înainte să le pun în mână mandatul şi i-am văzut şi după ce au ajuns la Palatul Victoria, marionete ale propriilor lor partide şi ale intereselor corupţilor din partidele lor”
-„N-aveţi idee care este sentimentul unui preşedinte care trebuie să treacă cu ţara şi poporul lui printr-o criză grea. Am fost partener cu guvernul într-o perioadă grea. Ştiu că s-au luat măsuri care au afectat oamenii, dar am făcut-o pentru a evita un rău mai mare”
– Am un regret pentru că am auzit foarte multe minciuni legate de activitatea mea şi foarte puţine abordări legate de ce e de făcut pentru ţara asta. (…) Vă rog să aveţi grijă de ţară şi de oamenii ei”.
-„Am conştiinţa împăcată că mi-am făcut datoria faţă de ţara mea, faţă de poporul meu. O zi bună!
-„Eu sunt la Cotroceni, aştept eventual decizia CCR care să stabilească preşedintele interimar pentru a preda mandatul, dar dacă nu veţi avea o astfel de decizie tot puteţi să mă căutaţi, dle Antonescu, pentru că vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi demisia dacă eu voi câştiga referendumul” (parlamentarii PDL îl aplaudă în picioare)
UPDATE 19.45 Un nou scandal în plen. Un PDL are un schimb de replici cu preşedintele de şedinţă, Crin Antonescu. „Nu răspunde nebunului, după nebunia lui”, i-a spus deputatul lui Antonescu.
UPDATE 19.40 Valeriu Zgonea anunţă că, în procedura de suspendare, vor fi două voturi: unul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, al doilea pentru stabilirea datei referendumului de demitere.
UPDATE 19.37 Traian Băsescu se întoarce în sala de plen. În aglomeraţia creată pe hol, un fotoreporter a căzut şi a fost ajutat să se ridice de către ofiţerii SPP din dispozitivul preşedintelui.
UPDATE 19.21 Preşedintele Băsescu a părăsit sala de plen în timpul discursului lui Călin Popescu-Tăriceanu. Preşedintele s-a ridicat de pe scaun, a mers spre consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu şi, împreună cu acesta, a părăsit sala întrerupând pentru câteva clipe discursul lui Tăriceanu care s-a uitat la el zâmbind.
UPDATE 19.20 Călin Popescu-Tăriceanu (PNL): „Instituţiile vor funcţiona în continuare şi fără Traian Băsescu şi fără cuplul Vasile Blaga-Roberta Anastase”
-„Uzurparea puterilor Executivului este foarte gravă. A acumulat suficientă putere pentru a transforma ultimii doi premieri în persoană fără personalitate politică. Guvernul este pus acum în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile executive. El are acum suficientă putere pentru a sabota guvernul USL şi vă spun acest lucru din perspectiva experienţei mele de prim-ministru”.
-„Guvernele PDL au cheltuit în timp de criză mai mult decât au cheltuit guvernele PNL în timp de creştere economică. România a împrumutat zeci de miliarde de euro şi şi-a crescut datoria publică”.
-„Îi cer preşedintelui Băsescu de a nu se folosi de referndum să creeze ură şi dihonie, să ridice pe români unii împotriva altora. Îi cer să nu mai adauge alte încălcări ale Constituţiei la cele reţinute până acum de CCR. Acelaşi apel îl fac şi la PDL. Vă cer să încetaţi denigrarea ţării. PDL trebuie să oprească propaganda îndreptată împotriva ţării. Minciunişle referitoare la intenţiile USL faţă de CCR fac enorm de mult rău ţării”.
-„Ţara nu a fost niciodată a dv., deci nu o puteţi lua înapoi. Ţara nu este a PDL, este a tuturor cetăţenilor”.
UPDATE 19.06 Mircea Geoană (senator independent): -„Cred că lucrurile sunt suficient de clare. Întrebarea este începând cu această seară ce lecţii învăţăm din aceşti ani. Nu trebuie să privim înapoi cu mânie, ci cu amărăciune şi cu înţelepciune. Un nou preşedinte poate să demonstrreze că această ţară poate fi unită şi nu divizată. L-aş cita pe Abraham Lincoln. Poţi să-i păcăleşti pe toţi o perioadă, pe unii poţi să-i păcăleşti tot timpul, dar nu-i poţi păcăli tot impul pe toţi”.
-„Aici am ajuns la finalul mandatului preşedintelui Băsescu. Fac apel la opoziţia de azi: ceea ce trebuie să incercăm să dăm in această seară e predictibilitate, respectabilitate. Această perioadă ne-a afectat pe plan extern. Preşedintele Senatului sunt sigur că va da un semnal de calm, de respectare a tuturor tratatelor.”
-„Când vrei să fii conducătorul unei naţiuni sau al unei afaceri trebuie să scoţi ce-i mai bun din oameni, nu ce-i mai rău din ei. Să învăţăm din greşelile lui Traian Băsescu, să nu le repetăm. E nevoie de un nou început.”
-„Nu cred că un mandat trebuie încheiat pe un ton de ură”.
UPDATE 18.58 Traian Băsescu se întoarce în sala de plen.
UPDATE 18.51 Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, au o discuţie cu uşile închise într-o sală a Parlamentului, informează România TV. Vasile Blaga a ieşit din sala de plen şi, având un pachet de ţigări în mână, a mers în salonul de protocol la Camerei, unde se află Traian Băsescu. Întrebat de jurnalişti dacă va fuma împreună cu Traian Băsescu, Vasile Blaga a răspuns: „Întotdeauna împreună”.
UPDATE 18.50 Parlamentarii UNPR şi cei ai minorităţilor nu iau cuvântul în plenul Parlamentului, potrivit anunţului făcut de preşedintele de şedinţă, Crin Antonescu, care a dorit să îi invite la microfon, însă niciun reprezentant al acestor grupuri nu s-a înscris la cuvânt.
UPDATE 18.47 Senatorul PSD Dan Şova: „Dl. Băsescu nu poate coabita cu oameni liberi, cu oameni care gândesc, ci doar cu oameni care îl ascultă orbeşte. Cu slugi”
-„Preşedintele a uzurpat rolul primului-ministru. Pagina 12 din decizia CCR. Un alt punct reţinut de magistraţi este că preşedintele a încălcat repetat drepturile fundamentale din Constituţie. Apoi a încălcat independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat”
-„Această luptă nu este lupta parlamentarilor împotriva lui Traian Băsescu, este lupta lui Traian Băsescu împotriva românilor”
-„Ni s-a spus că vrem să distrugem statul de drept, dar Vasile Blaga şi Roberta Anastase au fost schimbaţi pentru că au încălcat Regulamentele”
-„Când afirmă că vrem să preluăm controlul asupra justiţiei sesizez o fractură logică. De la cine vrem să-l preluăm? Poate de la preşedintele Băsescu.”
-„Domnul Băsescu spunea ieri că se bazează pe voturile celor cărora le-a crescut pensia. O să piardă la referendum? NImănui nu i-a crescut pensia”
-„Nicicând divizarea societăţii nu a fot mai mare ca astăzi. Preşedintele vorbeşte despre încălcarea Constituţiei. Îmi aduc aminte de refuzul său din 2009 de a-l numi ca premier pe Klaus Johannis, doar ca un guvern în fiecare ministru ce avea 2-3 ministere să organizeze alegerile”
UPDATE 18.46 Deputatul PPDD Daniel Oajdea: „Suspendarea reprezintă o ilegalitate. Nu voi susţine prin votul meu o ilegalitate”.
UPDATE 18.38 Cezar Preda (PDL):”În 1990 nu făceam politică, domnule Antonescu, pentru că trebuia să mai şi muncească cineva. A propos de răutatea unui om, şi păpuşa Chucky a fost făcută bună, dar s-a schimbat pe parcurs. Cât despre FSN, dv. v-aţi aliat tocmai cu partea FSN-ului de la mineriadă: Ion Iliescu, Sergiu Nicoleascu, Viorel Hrebenciuc şi, dacă ar fi fost voia justiţiei, şi Adrian Năstase”
-„Toţi sunt legaţi ombilical de frică: faţă de o justiţie dreaptă şi faţă de Constituţie. Un bărbat în situaţii grele, ia decizii grele.”
-„Ne-am făcut de râs în 2007. De ce recidivăm? Cui foloseşte? Românilor care plătesc credite mai scumpe, care privesc în fiecare seară scandal, jigniri şi promisiuni neonorate? Sunt 60 de zile în care nu se întâmplă nimic bun. Tipul de om care şi-a falsificat CV-ul, care a plagiat va înjunghia pe la spate toată viaţa lui. Nu există niciun motiv pentru care să lăsaţi ţara fără preşedinte nici măcar o secundă”.
-„Aţi minţit Europa că nu veţi afecta statul de drept şi acum pulverizaţi munca de 8 ani a guvernelor proeuropene. Picioarele minciunii sunt scurte”
-„Nici pentru mineriadă, nici pentru golaniadă, Ilici şi securiştii dovediţi nu plătesc. Au plătit oamenii nevinovaţi„
UPDATE 18.36 Marton Arpad (UDMR): „Decizia CCR este interpretabilă. Ca urmare, grupurile UDMR nu a luat o decizie de a vota pentru sau contra propunerii de suspendare. Fiecare parlamentar UDMR va vota în funcţie de conştiinţa sa”
UPDATE 18.17 Preşedintele Băsescu a plecat din sală la începutul discursului lui Crin Antonescu. Liderul PNL a început prin a-i spune lui Traian Băsescu: „Domnule preşedinte, cred că astăzi avem un lucru un comun: dorul de Emil Boc”. În acest moment, Traian Băsescu a plecat din sala de plen. Pe hol, preşedintele le-a spus ziariştilor că merge să fumeze o ţigară şi să dea un telefon.
UPDATE 18.16 Crin Antonescu vorbeşte în numele grupurilor PNL
-„Dincolo de argumentele cu trimitere juridică la articole de Constituţie încălcate constant şi flagrant, în fond cred că foarte mulţi dintre cei care au trăit în această ţară ştiu că s-a ajuns la solicitarea de suspendare a preşedintelui, după ce ani de zile preşedintele Băsescu a suspendat spiritul Constituţiei României”
-„Nu e vorba doar de faptul că Traian Băsescu şi camarila sa politică au transformat ilegal România într-un regim politic prezidenţial de facto. Un regim prezidenţial poate fi încă un regim democratic. Domnul Băsescu a încercat mereu să transforme România într-un regim discreţionar şi unipersonale”
-„Auzim mereu distincţia între vorbă şi faptă. Preşedintele se ascunde azi în spatele unei false distincţii. Trebuie să ştie că în anumite împrejurări şi anumite funcţii, vorba înseamnă faptă. Preşedintele Băsescu a dat ordine unor instituţii care nu îi erau subordonate: Parlamentului, Guvernuliu, instanţelor, serviciilor secrete. Aceasta este de fapt marea problemă pe care noi azi propunem să o sancţionăm azi şi să o trimitem la decizia poporului”
-„Aţi lăsat ţara fără preşedinte pentru că românii nu au avut un moderator şi un garant decât pentru camarila sa.„
-„Nu le-aţi spus românilor că în timp ce impuneaţi regim de austeritate, o camarilă prospera la cote nemaivăzute, că bugetul preşedinţiei creştea la cifre fără precedent, că niciunul dintre aproiaţii dv. nu a fost deranjat de niciun element al sistemului judiciar din România, că dosare sau plângeri împotriva unor aliaţi politici sau economici au fost blocate”
-„De ce m-al teme eu de o justiţie independentă? De ce s-ar teme Victor Ponta? Nu eu sau restul parlamentarilor avem dosare închise sau suspendate de justiţia română, ci Traian Băsescu”
-„Vorbesc în numele PNL, cel mai vechi partid liberal în activitate din Europa, ca reprezentant al unui partid care a rămas mereu ataşat valorilor occidentale, ideilor statului de drept, economiei de piaţă liberă. Pentru cine este foarte îngrijorat amintesc faptul că PNL făcea parte din guvernul care a luat primele măsuri necesare apropierii României de NATO şi UE. Că într-o Românie condusă de preşedintele Iliescu şi premierul Năstase s-a purtat cea mai mare parte a negocierilor de aderare la UE. Că România a intrat în Uniunea Europeană când era condusă de un premier liberal, Călin Popescu-Tăriceanu. Dacă reafirm şi garantez în numele PNL şi al USL ataşamentul nostru ferm pentru toate aceste valori, o fac pentru că există oameni care cunosc mai puţin istoria României şi sunt sincer îngrijoraţi”
-„Se vorbeşte de mineriade. Ştim oare ce făceau toţi? Ştim că Iliescu conducea România şi poate va fi urmărit toată istoria de greutatea acestui moment, că Victor Ponta era elev de liceu, că Valeriu Zgonea era student, iar Vasile Blaga şi Radu Berceanu erau deputaţi în partidul lui Ion Iliescu şi cauţionau mineriada. Când Traian Băsescu îşi va scrie memoriile sau poate le va dicta lui Mircea Cărătărescu să ne spună unde se afla atunci şi ce a făcut„
-„Azi ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu , Crin Antonescu, eu mă retrag definitiv din viaţa politică. Dar ne urez să apucăm o justiţie independentă în România, iar dv. să prindeţi un preşedinte atât de bun încât să fie bun şi pentru dv.„
UPDATE 18.05 Vasile Blaga vorbeşte în numele grupului PDL.
-„Nu aţi dorit ca românii să audă avizul dat de CCR. România trece prin momente dificile, poate cele mai dificile din istoria tinerei noastre democraţii pentru că un grup de politicieni uniţi în minciună şi fărădelege vor să confişte această ţară. Europa priveşte cu îngrijorare cum România stă să se prăbuşească sub restauraţia fărădelegii. NU este decât dorinţa unor oameni de a acapara puterea totală”.
-„Guvernul României este condus de un doctor în furt intelectual. Presa de pretutindeni se cruceşte de cât tupeu are acesta. Din cauza incompetenţei guvernării USL-iste, criza se adânceşte. Acest Guvern ne duce la sapă de lemn.”
-„Zilele acestea treceţi cu şenilele peste români, peste instituţiile statului. Aţi lovit succesiv şi continuaţi asediul împotriva tuturor puterilor legitime ale statului. Aţi început cu presiuni la adresa puterii judecătoreşti. Aţi lovit puterea legislativă prin puci şi prin trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului. Preşedintele este ultima redută care vă stă în cale în ceea ce priveşte acapararea puterii totale a statului de drept. Demersul de suspendare este şi ipocti şi hilar. Ponta este primul demnitar al statului care a încălcat Constituţia cu nonşalanţă plecând la Bruxelles, deşi nu avea acest drept„
-„Preşedintele este apărătorul legii egale pentru toţi” (aplauze la PDL). „După părerea USL, un asemenea preşedinte trebuie înlăturat. Duşmanii Constituţiei vor să dea jos un preşedinte care respectă Constituţia. Aţi devenit maeştri în fărădelege. Acesta este singurul doctorat luat pe bune de către Victor Ponta. Vreţi să întoarceţi România într-o dictatură a moftului şi a bunului plac„
-„Vă înşelaţi crezând că puteţi scăpa nepdepsiţi. Veţi afla de la români că ştiu să-şi apere ţara şi democraţia, de la alegătorii de stânga sau de dreapta, românii vor vota pentru democraţie şi pentru un stat de drept”.
-„Dragi colegi din UNPR, UDMR şi minorităţi, treziţi-vă! Nu puteţi pune umărul la demolarea statului de drept în România. Am guvernat împreună şi ştiţi că statul de drept nu a fost pus în pericol. Demonstraţi că aveţi conştiinţă ca să vă puteţi uita în ochii celor care v-au ales”.
UPDATE 18.03 Cererea PDL ca avizul să fie citit integral în plenul Parlamentului a căzut la vot cu 234 voturi împotrivă, 107 pentru şi 17 abţineri.
UPDATE 18.00 Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Este neprincipial şi incorect, domnule Toader, să interveniţi după ce am dat cuvântul preşedintelui Traian Băsescu. Procedurile au fost îndeplinite, iar preşedintele Senatului i-a dat cuvântul preşedintelui Românie. Vă rog, domnule Antonescu, să sistaţi discuţiile pe acest subiect, care nu au nicio substanţă„
UPDATE 17.53 Mircea Toader, liderul grupului deputaţilor PDL, s-a declarat nemulţumit că nu s-a dat citire avizului CCR, în cadrul şedinţei de plen. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a răspuns că există deja distribuit la fiecare parlamentar acest aviz. „Dacă plenul doreşte să dăm citire avizului în integralitatea sa, nu mă pot opune”, a spus Antonescu. Toader cere lui Antonescu să respecte ordinea de zi a plenului stabilită în Birourile Permanente, prin lecturarea avizului, integral sau într-o formă sintetică a avizului.
UPDATE 17.52 Preşedintele Băsescu şi-a încheiat prima intervenţie
UPDATE 17.36 Preşedintele Băsescu şi-a început discursul. „M-am bucurat că CCR nu constrată nicio abatere a preşedintelui care să justifice suspendarea” (aplauze la parlamentarii PDL).
-„Vă aflaţi din nou la guvernare şi primul lucru de care aţi considerat că trebuie să vă ocupţi este suspendarea preşedintelui. pentru asta trebuia să înlocuiţi din funcţie Avocatul Poporului pentru a emite ordonanţe neconstituţionale. Sunt lucruri mai importante decât scopurile politice. Unul este reputaţi şi stabilitatea ţării. Ce faceţi de 2 săptămâni este o puternică zdruncinare a statului dedrept pentru a-l pune la dispoziţia USL. Ce aţi făcut va avea consecinţe pe termen lung. Ori nu aveţi o evaluare corectă, ori o aveţi nu vă pasă„
-„Vine rândul domnului Voiculescu, am aflat din presă. L-aţi salvat acum două săptămâni, dar nu ştiu dacă o veţi putea face în continuare„.
-„Refuzaţi să puneţi în aplicare rezultatul referendumului din 2009, iar crearea aceste revoluţii violente credeţi dumneavoastră că acoperă acest deficit de responsabilitate”.
-„Mă acuzaţi că nu respect deciziile CCR. Minciuna trebuie să fie şi ea în limite rezonabile. Ar fi fposibil să-mi fie probată dacă îmi daţi un singur exemplu. Poate am făcut greşeala să nu le comentez. Probabil acest punct a fost înscris pentru a acoperi sfidarea CCR de către premier când i s-a spus că nu el trebuie să reprezinte România la Consiliul European”
-„Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile va reprezenta un impediment pentru atragerea de investiţii străine, dar poate aveţi resurse pentru a crea locuri de muncă din altă zonă. A propos, dacă veţi tergiversa proiecte, dacă nu veţi accelera viteza de absorbţie a fondurilor europene, vă asigur că nu există soluţie să alimentaţi corespunzător bugetul fondului de pensii.”
-„Susţineţi că am influenţat justiţia. Greşit. Poate mulţi aveţi cunoştinţe judecători sau procurori. Dacă găsiţi unul singur cu care eu să fi vorbit direct sau cu care să-i transmit mesaje indirecte, cum făcea domnul senator Voicu care va vota pentru suspendare, îmi asum răspunderea. Ce am făcut vizavi de justiţie să o critic în lumina rapoartelor MCV pentru că ineficienţa nu putea fi ascunsă. Am făcut-o şi în CSM, la care preşedintele conduce lucrările. Dar de vreo doi ani, nu m-aţi mai auzit cirticând-o pentru că a început să meargă şi asta vă înspăimântă”
-„Proiectul de revizuire a Constituţiei a venit de la Guvern. Nu era misiunea mea să adaptez observaţiile CCR la textul proiectului, ci l-am trimis la Parlament, dumneavoastră puteaţi decide dacă le menţineţi sau nu.”
-„Nu puteam să nu propun Parlamentului să nu ţină cont de disfuncţionalităţile din interiorul Constituţiei. Păcat că aţi refuzat să vă aplecaţi asupra acestui subiect şi cu ocazia referendumului de demitere a preşedintelui puteam să propunem şi revizuirea”.
-„Îmi reproşaţi că am respins dialogul cu partidele. Au fost puţin invitaţiile cărora USL le-a răspuns. De celel mai multe ori, răspunsurile erau violente, neplăcute pentru preşedinte şi a fost o bună perioadă în care dialogul cu USL nu a fost posibil datorită refuzului de răspune pozitiv invitaţiilor preşedintelui”.
-„Afirmaţiile cu privire la xenofobie. Ele au fost la limita în care au fost sancţionate cu avertisment de către instituţii ale statului şi niciodată nu au fost sancţionate penale, deşi au ajuns în instanţe. Le regret şi sunt de acord că asemenea afirmaţii nu trebuie făcute de către un şef de stat„.
UPDATE 17.17: Liberalul Eugen Nicolăescu prezintă cererea de suspendare.
UPDATE 17.16: Cezar Preda (PDL), către Crin Antonescu: „Pentru istorie. Când faceţi adunarea, depăşiti cu mult cvorumul anunţat la începutul şedinţei”.
UPDATE 17.08 A început şedinţa suspendării lui Traian Băsescu. Sunt prezenţi 318 parlamentari, 114 fiind absenţi. Conform preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, care conduce şedinţa, cvorumul de lucru de 217 este îndeplinit. La Parlament a venit şi premierul Victor Ponta. Potrivit lui Antonescu, agenda şedinţei: prezentarea pe scurt a cererii, intervenţia lui Traian Băsescu „nelimitată în timp” şi intervenţii ale grupurile parlamentare. „Fac apel la dumneavostră ca lucrările să se desfăşoare într-o atmosferă demnă de instituţia în care ne aflăm, chiar dacă subiectul e extraordinar şi generează în mod firesc poziţii contradictorii”, a spus Antonescu.
UPDATE 17.05 Traian Băsescu este întâmpinat de parlamentarii PDL cu aplauze în sala de plen.
UPDATE 17.00 Traian Băsescu discută cu Vasile Blaga şi consilierii săi, într-o sală separată, informează România TV.
UPDATE 16.54 Traian Băsescu a ajuns la Parlament. El a fost aşteptat la intrarea în clădirea Parlamentului de preşedintele PDL, Vasile Blaga şi apoi întâmpinat de preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea. „Sunt gata. Când vreţi, să-i dăm drumul”, a spus Băsescu pe holul Parlamentului.
Şedinţa de dezbatere şi de vot asupra suspendării preşedintelui Traian Băsescu începe la ora 17.00.
Pentru ca solicitarea de suspendare a preşedintelui să fie considerată aprobată, aceasta trebuie să fie votată de majoritatea senatorilor şi deputaţilor.
Această majoritate ar fi de 218 voturi, întrucât totalul deputaţilor este acum de 310, iar cel al senatorilor de 124. Numeroase mandate sunt vacante în ambele Camere. Grupurile USL numără cu patru parlamentari sub această cifră a majorităţii.
Grupurile UDMR au 28 de senatori şi deputaţi, grupurile progresiste – 24, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale – 16 deputaţi. De asemenea, sunt 9 deputaţi fără apartenenţă la un grup parlamentar, precum şi un senator neafiliat – Mircea Geoană.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că reprezentanţii Uniunii vor anunţa în plen cum votează în privinţa cererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. El nu a dorit să facă alte precizări privind votul UDMR.
În schimb, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a susţinut, potrivit RFI, că preşedintele Traian Băsescu a încălcat grav şi repetat Constituţia, însă unele măsuri ale USL sunt la limita constituţionalităţii, el precizând, pe de altă parte, că nu există un risc real ca România să fie suspendată din Consiliul European.