„Cred că acum nu se poate da niciun leu decât cu împrumuturi externe la dobânzi foarte mari”, a declarat pentru RTV.NET viceliderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu. Acesta consideră că pentru majorări salariale semnificative este nevoie de creştere economică susţinută, improbabilă în actualul context economic.
„Datorită situaţiei conjuncturale şi din cauza inactivităţii guvernelor PDL, economia României este compromisă din punct de vedere al sustenabilităţii pentru foarte multă vreme”, a spus liberalul.
Acesta consideră că miza nu este doar recuperarea procentuală a reducerilor de lefuri din 2010 în sectorul public, ci revenirea la puterea de cumpărare de atunci, afectată şi de creşterea TVA şi de rata inflaţiei. „Conform calculelor noastre, puterea de cumpărare a scăzut cu 30% faţă de 2010. Fără a lua în calcul rata inflaţiei prognozate pe 2012, ar fi nevoie de creştere economică de minim 5% în 2012 şi 2013 ca să ne gândim la recuperarea celor 30% în 2014”, a mai spus liberalul.
Nicolăescu îl acuză pe preşedinte că afirmaţiile făcute în Parlament denotă iresponsabilitate şi demagogie deoarece singurul scop al anunţului este obţinerea de voturi pentru formaţiunile din coaliţia de guvernământ.
„Mesajul preşedintelui a fost clar: dacă vreţi să câştigaţi alegerile, măriţi salariile. Asta arată iresponsabilitate, demagogie şi populism”, a conchis Nicolăescu.
Vasile Bleotu (PSD), membru în comisia de buget-finanţe a Camerei, a arătat că o asemenea creştere de salarii ar impune o schimbare a radicală a politicii fiscal-bugetare a actualului guvern.
„Creşterea poate fi făcută şi mâine, dar trebuie schimbată politica fiscal-bugetară. Alocăm resurse importante pentru investiţii, dar suntem pe ultimul loc în Europa la eficienţa investiţiilor din cauza corupţiei. Problema este unde aloci şi pe ce criterii. Avem 6 miliarde de euro în buget pentru cofinanţarea proiectelor europene. Acum ce facem, îi luăm şi îi dăm pe creşteri de salarii?”, a spus Bleotu pentru RTV.NET.
Şi pesedistul susţine că doar considerente electorale l-au împins pe preşedinte să ceară creşterea salariilor.
„Sunt doar divagaţii electorale pentru a aduce voturi. Creşterea va lăsa guvernarea viitoare descoperită. România nu are resurse, în trimestrul IV a fost recesiune, investiţii străine directe n-ai, investotitorii îşi retrag banii din bănci (…) România nu poate susţine majorările pentru că nu va avea multă vreme creştere economică”, a estimat Bleotu