„În orice caz, privind energia, trebuie să recunoaştem că în România avem deja o dezbatere privind gazele de şist şi trebuie să dezvoltăm o strategie de a explica populaţiei că nu sunt riscuri serioase cu aceste gaze”, a spus preşedintele Băsescu.
La întrevederea de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi şi ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, precum şi consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat joi că va discuta cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, despre moratoriul referitor la exploatarea gazelor de şist, dorind să afle motivaţia acestuia şi cum va proceda Guvernul român mai departe.
„Noul guvern vrea să aştepte o perioadă înainte de a decide dacă acele puţuri vor fi exploatate. Recomandarea mea ar fi să se afle măcar dacă există gaze de şist în România (…) Nu mi se pare nerezonabil pentru Guvern, acum când a revenit la putere după opt ani, să vrea să înţeleagă ce tehnologie se va folosi şi să stabilească ce strategie se va urma (…) Pot înţelege că la trecerea de la explorări la exploatare, la forarea, fracţionarea hidraulică şi extragerea de gaze neconvenţionale (gaze de şist – n.r.) situaţia va fi alta”, a spus Gitenstein la TVR Info.
De asemenea, Gitenstein a arătat că dacă durata moratoriului va fi prea mare, contractul Guvernului român cu compania Chevron nu va putea fi pus în aplicare. El a arătat că e sarcina Chevron să explice publicului român că explorarea şi exploatarea nu afectează mediul înconjurător, însă el va prezenta ministrului Economiei documente referitoare la planul american de exploatare a gazelor de şist. „Dacă veţi decide că există gaze de şist şi veţi dori să le exploataţi, va trebui să existe un plan transparent, care să îi asigure pe oameni că nu este afectat mediul înconjurător. Aşa am procedat în SUA, unde a existat o comisie în cadrul Departamentului pentru Energie, aşa-numita comisie a lui Deutch, care a elaborat un întreg plan privind exploatarea gazelor de şist. Cred că ar fi înţelept ca Guvernul României să analizeze acel plan. Dacă acesta este motivul moratoriului, cred că ar fi o idee bună (…) Le voi prezenta (documente n.r.) ministrului Economiei”, a spus Gitenstein.
Cabinetul Ponta îşi propune, în programul de guvernare, să instituie un moratoriu în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului.
Astfel, în programul de guvernare, viitorul Guvern îşi propune: „instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fraţionare hidraulică”.
Prevederea se află în cadrul capitolului privind protecţia mediului înconjurător.